Joan Batiste Porcar

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

Joan Batiste Porcar Ripollés (Castelló de la Plana, 1889-1974) va ser pintor, escultor i arqueòlec valencià.

Biografia

Va nàixer el 8 d'abril de 1889 en el sí d'una humil família de llauradors. Fins als 17 anys va alternar les llabors agrícoles en les tasques artístiques. La seua primera formació pictòrica la va rebre del pintor castellonenc Vicent Castell.

En 1906 la Diputació de Castelló li va concedir una beca per a realisar estudis d'escultura en la Real Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles de Valéncia. La Medalla d'Argent en l'Exposició Regional li va animar a traslladar-se a Barcelona en 1907, fins a 1914 va residir en Barcelona, per a seguir formant-se en l'Escola de Sant Jordi, en dita ciutat va contactar en la bohemia artística relacionada en la modernitat, a l'hora que va començar a abandonar l'escultura per a dedicar-se de ple a la pintura.

En 1915 va retornar a Castelló i va fundar l'agrupació "Ribalta", centrada en la pintura natural del paisage. La seua primera exposició individual la va realisar en Barcelona en 1927. Despuix va alternar les exposicions en Espanya en la seua participació en certàmens internacionals (Venècia, Oslo, París, Buenos Aires). El seu major èxit ho va conseguir en 1954, en obtindre la primera medalla en l'Exposició Nacional de Belles Arts, per lo que, en els seus últims anys, va gojar de prestigi. Va contar en numerosos discípuls que varen imitar el seu estil. Quan al final dels seus anys, un marchant d'art valencià va voler comprar-li tota la seua obra, Porcar es va negar, responent-li en ironia: Quan passava fam en la meua infància haguera volgut que em compraren algun quadro, pero ara ya no necessite vendre'ls.

Temes pictòrics

Les seues temàtiques preferents eren els chiquets (chiquets que reposaven o realisaven jocs), els retrats, les pintures rupestres i, sobretot, els paisages. En la llínea del realisme evolucionat, els paisages de Porcar es distinguixen per la justa proporció de la llum, l'estretor dels horisons front a l'amplitut dels cels, la pinzellada solta i el carinyo a la terra en els temes elegits (pinades, marjals, passos a nivell, escenes portuàries). La seua residència en el maset de Victorino li feya una manera molt particular d'entendre el paisage de la seua terra.

Arqueologia

La seua activitat pictòrica es va vore complementada en una dedicació paralela a l'investigació arqueològica en la província, que va tindre una especial compensació en 1933, quan va descobrir les pintures rupestres del barranc de La Gasulla, en Ares del Maestrat, fet que li va permetre un contacte directe en científics de la talla d'Obermayer i Breuil. Va ser també membre del Comité Internacional d'Especialistes en Art Rupestre.

Reconeiximents

El pintor Porcar també té el nom d'un institut situat en Castelló, este institut castellonenc ha passat per moltes històries i noms a lo llarc de la seua existència i finalment ha segut nomenat I.E.S Juan Bautista Porcar en honor al pintor castellonenc. L'institut eixercix la E.S.O. (Ensenyança Secundària Obligatòria) i el bachillerat artístic, humanístic i científic, sent un dels principals instituts de Castelló de la Plana.

Enllaços externs