Acció Cultural del País Valencià

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

Acció Cultural del País Valencià és una entitat dedicada a l'estudi, la defensa i la promoció del patrimoni cultural, artístic i natural de la totalitat del País Valencià. Va ser creada a València el 1978 i està regida per una junta directiva que és elegida per l'assemblea general de socis. El seu primer president va ser Joan Fuster i Joan Francesc Mira la presidí de 1992 a 1999. Hui dia es presidida per Eliseu Climent.

És independent ideològicament i no és una entitat que depengui del govern valencià. És partidària de la unitat de la llengua catalana i les seves actuacions van en aquest sentit. L'ACPV és la responsable de l'emissió alegal (en vies de negociació) del senyal analògic i digital de Televisió de Catalunya al País Valencià, de les manifestacions del 25 d'abril, el Correllengua i els Casals Jaume I entre altres.

Fou distingida amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya l'any 1984.


Emissions de la CCRTV al País Valencià

ACPV és la responsable des de fa més de 20 anys de l'emissió de la senyal analògica i digital de les cadenes catalanes TV3, 33/K3 i 3/24, Catalunya Ràdio, i icatFM al País Valencià. Malgrat que la senyal ha estat sempre alegal des del principi, una circumstància generalitzada a l'espai radioelèctric, la Generalitat i ACPV arribaren a acords escrits[1] de "no conflictivitat" de les emissions amb les senyars de la RTVV, així com de les audiències quan a Canal 9 hi emitira partits de fútbol. Per altra banda, la Generalitat valenciana anteriorment aprofità les freqüències que emetia ACPV el canal TV3 quan començaren les emissions de Canal 9, ja que aquesta freqüència ja tenia infraestructura tècnica implantada a les llars. Allò va provocar un primer tancament de les emissions orenat pel Ministre d'Indústria d'ençà, José Barrionuevo, però l'entitat recuperà les senyals per la via judicial.

A mitjan del 2007 estava prevista la interrupció de la senyal que s'emetia des de la Carrasqueta, però una concentració de més de 300 persones[2] evitaren l'entrada al recinte del funcionari de la Generalitat. Com a conseqüència, en juny de 2007 el Govern Valencià imposà a ACPV la màxima sanció econòmica, sovint prevista per a grans empresses, estipulada en 300.000 euros, per la seua negativa al cessament de les emissions. No contrastant, ACPV argumenta que la Generalitat no té facultat sancionadora a l'espai radioelèctric en ser de titularitat estatal, encara que hi tinga competències de gestió al País Valencià, per la qual cosa ha interposat un recurs[3] al TSJCV que es troba en vies de resolució. A més a més, al recurs afirmen que ACPV “no presta, en règim de gestió indirecta, serveis de difusió de televisió”, ja que l’entitat no és propietària d’una cadena, sinó simplement “facilita els transport del senyal d’unes televisions que estan emetent, les de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCAM)”.[4]

Posteriorment, la Generalitat va cloure i va precintar amb nocturnitat[5] el repetidur situat a la Carrasqueta (Xixona, l'Alacantí) en l'última hora de l'últim dia del termini establert, sense presència de cap representant d'ACPV. El repetidor del Montdúver (Gandia, la Safor) també fou clos posteriorment. Respecte al tercer repetidor,El Bartolo, el jutjat de Castelló hi ha denegat l'entrada fins que es ressolga el recurs interposat per ACPV davant del TSJCV. [6] [7] [8].

El tancament de les senyals ha provocat reaccions negatives per part del PSOE, EUPV i Bloc, d'esquerres. Així mateix, l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana ha criticat públicament a la Generalitat d'impedir la difusió de la llengua valenciana. Les crítiques, a més a més, també arriben a la si de la Generalitat, en què l'Acadèmia Valenciana de la Llengua ha mostrar la seua disconformitat amb la mesura, i hi ha exigit urgentement un acord de reciprocitat entre la CCRTV i la RTVV. Per altra banda, membres destacats del Partit Popular també han mostrat la seua disconformitat[9] amb la mesura, especialment el PP de Castelló[10]. ACPV, per la seua banda, està mantenint una agenda de mobilitzacions en Alacant, Elx[11] i Alcoi per a protestar públicament pel tancament davant allò que considera com un atac a la llibertat d'expressió.

Enllaços externs

Acció Cultural del País Valencià

Referències

  1. Acords entre Acció Cultural del País Valencià, TV3 i Canal 9, comunicado de prensa de ACPV, 22/9/1997
  2. Unas 300 personas impiden el cierre del repetidor de TV3 en la Carrasqueta], Diario INFORMACIÓN, 28 de abril de 2007.
  3. Text del recurs presentat
  4. ACPV: "La Generalitat valenciana aplica una política de fets consumats donada la feblesa legal de la seua posició respecte a TV3", 08/01/2008, Comunicat de premsa d'ACPV.
  5. El Consell cierra TV3 tras romper los candados y de noche para evitar concentraciones en contra, Levante-EMV, 11 de diciembre de 2007.
  6. El Consell ordena el cierre de TV3 en la Comunidad Diario Información.es 13/06/2007
  7. Dan cinco días para alegar por el cierre del Bartolo El Periódico Mediterráneo 14/12/2007
  8. Acció Cultural se enfrenta a otra multa por el repetidor de Torrent La asociación de Eliseu Climent teme una nueva sanción, que superaría los 300.000 euros de la primera por reincidenciaDiario ABC, 24/11/2007
  9. La Generalitat anuncia que cerrará hoy el repetidor de TV3 en el área de Alicante, El País, 27/04/2007: "Las reacciones políticas no se han hecho esperar, incluso desde el propio PP. Alberto Fabra, alcalde de Castellón, del PP, en su página web afirmaba ayer que acatará la resolución del juzgado de su provincia, pero que no tiene "ningún interés en que se calle una voz en nuestra ciudad"
  10. El PP vota a favor de pedir que se siga viendo TV3, El Periódico Mediterráneo, 22/12/2007.
  11. Plataforma Cívica "Volem la TV3", d'Elx.

es:Acció Cultural del País Valencià