Canvis

22 bytes afegits ,  19:00 15 set 2022
sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1:  
[[Archiu:DickseeRomeoandJuliet.jpg|thumb|«L'amor dels [[joventut|jóvens]] no està en el cor, sino en els [[ull]]s».<br /> [[William Shakespeare]]. Pintura de [[Frank Dicksee]] (1884).]]
 
[[Archiu:DickseeRomeoandJuliet.jpg|thumb|«L'amor dels [[joventut|jóvens]] no està en el cor, sino en els [[ull]]s».<br /> [[William Shakespeare]]. Pintura de [[Frank Dicksee]] (1884).]]
L''''amor''' és un concepte universal relacionat en l'<nowiki>'</nowiki>''afinitat'' entre sers, definit de diferents formes segons les diferents ideologies i punts de vista (científic, filosòfic, religiós, artístic). A sovint es pot interpretar com un ''sentiment'' i el terme freqüentment s'associa en l'[[amor romàntic]]. Per a [[Gottfried Leibniz]], ''«amar es trobar en la felicitat d'atre la teua pròpia felicitat»''. En el terreny [[religió|religiós]] presenta grans connotacions espirituals, de forma que transcendix el ''sentiment'' i passa a ser un ''estat'' de l'''anima'' o de la ''consciencia'', identificat en velles religions com Deu mateix. En [[sicologia]], [[Robert J. Sternberg]] creu necessaris per a que existixca amor tres elements: ''intimitat'', ''passió'' i ''decisió'' o ''compromís''. Per a [[Erich Fromm]], l'amor és un ''art''. En [[Biologia]], ''pareix'' estar relacionat en la ''supervivència'' de l'individu i de l'espècie. Segons beluns, no es únic de l'espècie humana, i també pot presentar-se en atres sers.
+
L''''amor''' és un concepte universal relacionat en l'<nowiki>'</nowiki>''afinitat'' entre sers, definit de diferents formes segons les diferents ideologies i punts de vista (científic, filosòfic, religiós, artístic). A sovint es pot interpretar com un ''sentiment'' i el terme freqüentment s'associa en l'[[amor romàntic]]. Per a [[Gottfried Leibniz]], ''«amar es trobar en la felicitat d'atre la teua pròpia felicitat»''.  
 +
 
 +
En el terreny [[religió|religiós]] presenta grans connotacions espirituals, de forma que transcendix el ''sentiment'' i passa a ser un ''estat'' de l'''anima'' o de la ''consciencia'', identificat en velles religions com Deu mateix.  
 +
 
 +
En [[sicologia]], [[Robert J. Sternberg]] creu necessaris per a que existixca amor tres elements: ''intimitat'', ''passió'' i ''decisió'' o ''compromís''. Per a [[Erich Fromm]], l'amor és un ''art''.  
 +
 
 +
En [[Biologia]], ''pareix'' estar relacionat en la ''supervivència'' de l'individu i de l'espècie. En realitat, no és únic de l'espècie humana, i també pot presentar-se en atres espècies i sers vius.
    
== Bibliografia relacionada ==
 
== Bibliografia relacionada ==