Amberes

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
(Redirigit des de «Anvers»)
Anar a la navegació Anar a la busca
Amberes

Amberes (neerlandés Antwerpen, francés Anvers), antigament coneguda com Antuerpia, és una ciutat belga, la capital de l'homònima província d'Amberes, en Flandes. Tenia 520.504 habitants en l'any 2017, que la fan la ciutat més poblada del país, i en 1,2 millons de la regió metropolitana, la segona més populosa despuix de la de Brusseles. La regió de la capital de Brusseles, l'àrea metropolitana de la qual comprén la pròpia ciutat i 18 entitats comunitàries independents més, contava en més de 1.700.000 habitants, pero estes comunitats es conten per separat per l'Oficina d'Estadístiques de Bèlgica.

Amberes està a la vora del riu Escalda, vinculat al mar del Nort per l'estuari del Escalda Occidental (Westerschelde). Es troba a 40 km al nort de Brusseles, i a uns 15 km al sur de la frontera en els Països Baixos. El port d'Amberes és un dels més grans del món, el segon d'Europa i entre els 20 primers a nivell mundial. La ciutat és també coneguda per la seua indústria del diamant i pel comerç.

A principis del Renaiximent la ciutat pertanyia als Països Baixos Espanyols. El sigle XV va marcar l'inici del desenroll econòmic de la ciutat, que es va convertir en un dels centres comercials més importants del nort d'Europa (a mitan del sigle XVI, els imposts recaptats per la Corona espanyola en el port d'Amberes igualaven als ingressos per les mines d'argent de Potosí). Tant econòmica com culturalment Amberes va ser durant molt temps una ciutat important, especialment abans i durant la Fúria Espanyola (1576) i posteriorment a lo llarc i despuix de la tumult holandés. Amberes també va ser el lloc en que es va habilitar l'edifici de bossa més antic del món, construït originalment en l'any 1531 i reconstruït en 1872.

En Amberes també es varen editar els primers mapes impresos en planches de coure. L'iniciador d'este tipo de cartografia en l'any 1570 va ser Abraham Ortelius.

Els habitants d'Amberes són malnomenats Sinjoren, a partir del títul honorífic espanyol de senyor o del francés seigneur, en referència als nobles espanyols que governaren la ciutat en el sigle XVII. La ciutat fon sèu dels Jocs Olímpics de 1920.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons