Ascensió Figueres Górriz

Maria Ascensió Figueres Górriz
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Filòloga i política.
Naiximent: 1 de juliol de 1962
Lloc de naiximent: Nules, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció:
Lloc de defunció:

Maria Ascensió Figueres Górriz (Nules, 1 de juliol de 1962) és una filòloga, política i docent valenciana d'ideologia pancatalanista.

BiografiaEditar

És llicenciada en Filologia hispànica i en Dret per l'Universitat de Valéncia, també ha desenrollat treballs docents en diversos centres escolars i ha estat present en els cinc primers congressos d'Història i Filologia de la Plana, dos com a presidenta (1990 i 1992) i el restant com a vicepresidenta (1994, 1996 i 1998).

AVLEditar

Ascensió Figueres fon presidenta de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua durant els anys 2001 a 2011. Dimití del càrrec de presidenta de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua per a presentar-se a les eleccions generals espanyoles de l'any 2011 com a número tres de les llistes del Partit Popular en Castelló, obtenint l'acta de diputada.

PolíticaEditar

Ha format part de les files del Partit Popular de la Comunitat Valenciana (PPCV). Ha segut regidora de l'Ajuntament de Nules des de l'any 1987 fins a 1991. Fon diputada en la Diputació de Castelló (1991-1995) i també en les Corts Valencianes (1995-1999), dins de l'àrea de la cultura, educació i polítiques socials.

CitesEditar

Ascensió Figueres, fon la primera presidenta de l'entitat pancatalanista Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) i feu la següent declaració sobre les Normes de Castelló o del 32:

Vistes des del present, no hi ha dubte que les Normes de Castelló han complit adequadament l'objectiu per al qual es van adoptar. Els valencians contemporanis disposem, en efecte, d'un instrument absolutament idoni per a qualsevol modalitat d'escriptura, així com per a un estàndard oral apte per a cobrir totes les necessitats de la societat moderna. Tenim l'obligació, a més, de llegar-les a les noves generacions perquè puguen viure en valencià amb normalitat, llibertat i plenitud en un món cada vegada més multilingüe.

Vore tambéEditar

Enllaços externsEditar