Associació d'Escriptors en Llengua Catalana

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC), en valencià, Associació d'Escritors en Llengua Catalana, és una entitat privada professional, en sèu central en la ciutat de Barcelona, que reunix escritors en llengua catalana.Té la seua sèu en el Palau Savassona, edifici de l'Ateneu Barcelonés.

Creació[editar | editar còdic]

Fon fundada en l'any 1977, marcada per les resolucions del Congrés de Cultura Catalana celebrat en 1975, en el que els autors varen senyalar la necessitat d'una entitat pròpia vinculada al català com a llengua creadora, lliterària.

Àmbit territorial[editar | editar còdic]

La major part de la seua activitat la desenrolla en els distints territoris, que ells diuen, de parla catalana (els denominats per alguns sectors, Països Catalans) que engloba Catalunya, Comunitat Valenciana i les Illes Balears, en Espanya; la zona dels Pirineus Orientals, en la regió d'Occitània (França); Andorra i la ciutat d'Alguer, en Cerdenya (Itàlia).

Objectius[editar | editar còdic]

Els principals objectius senyalats per la AELC són la defensa dels interessos del colectiu associat en els diferents àmbits professionals, be siga davant entitats públiques o privades, o be en la cooperació per al desenroll de les normes jurídiques que puguen afectar-los. Organisa igualment un ampli palmito d'activitats dedicades a l'estudi i la reflexió sobre l'ofici d'escritor, aixina com la promoció dels autors membres. Actua com a representant dels escritors davant les diverses institucions públiques i els diferents sectors professionals vinculats a les lletres i manté una presència activa i permanent en el món cultural, tant en el seu àmbit d'influència, com fòra d'ell.

Presidència[editar | editar còdic]

Actualment presidix la Junta Directiva Sebastià Portell, càrrec que ocupa des de l'any 2022. Els anteriors presidents foren: Josep Maria Castellet, Josep Maria Llompart, Joan Fuster, Avel·lí Artís-Gener "Tísner", Jaume Fuster, Francesc Parcerisas, Antònia Vicens, Jaume Pérez Montaner, Guillem-Jordi Graells i Bel Olid.

Vore també[editar | editar còdic]