Edició de «Botifler»

Anar a la navegació Anar a la busca

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 1: Llínea 1:
 
[[Archiu:Blason France moderne.svg|thumb|''Botifler''. La flor de lliri (beauté fleur) és el símbol de la [[Casa de Borbó]]]]
 
[[Archiu:Blason France moderne.svg|thumb|''Botifler''. La flor de lliri (beauté fleur) és el símbol de la [[Casa de Borbó]]]]
  
'''Botifler''' és el [[malnom]] en que es va nomenar en el [[Regne de Valéncia]] als partidaris de [[Felip V d'Espanya |Felip V]] durant la [[Guerra de Successió Espanyola]] i que s'oponia al de «[[Maulets]]» o «Imperials», els malnoms que reberen els partidaris de [[Carles VI del Sacre Imperi Romanogermànic|Carles III]]. De la mateixa manera que en Valéncia, també en els atres estats de la [[Corona d'Aragó]] els partidaris i detractors de la Casa d'Àustria o de la Casa de Borbó reberen diferents renoms.
+
'''Botifler''' és el [[malnom]] en que es va nomenar en el [[Regne de Valéncia]] als partidaris de [[Felip V d'Espanya |Felip V]] durant la [[Guerra de Successió Espanyola]] i que s'oponia al de «Maulets» o «Imperials», els malnoms que rebreren els partidaris de [[Carles VI del Sacre Imperi Romanogermànic|Carles III]]. De la mateixa manera que en Valencia, també en els atres estats de la [[Corona d'Aragó]] els partidaris i detractors de la Casa d'Àustria o de la Casa de Borbó reberen diferents renoms.
  
Des de llavors i fins a l'actualitat el malnom ''botifler'' encara és amprat en Valéncia per referir-se als "valencians traïdors", tots aquells que colaboren en els enemics de Valéncia. L'etimologia del malnom botifler prové de l'expressió francesa «''beauté fleur''» —bella flor— en referència a la flor del lliri —[[flor de lis]]—, dorada sobre fondo blau que compon l'escut d'armes de la [[Casa de Borbó]].<ref>[http://books.google.cat/books?id=nbgnxykCs2QC&lpg=PA71&ots=iymDJ4b-Jr&dq=Antoine%20Dupuy-Vauban&hl=ca&pg=PA70#v=onepage&q&f=false Palma a través de la cartografía (1596-1902)]</ref>
+
Des de llavors i fins a l'actualitat el malnom «botifler» encara és amprat en Valencia per referir-se als "valencians traïdors", tots aquells que colaboren en els enemics de Valencia. L'etimologia del malnom botifler prové de l'expressió francesa «''beauté fleur''» —bella flor— en referència a la flor del lliri —[[flor de lis]]—, dorada sobre fondo blau que compon l'escut d'armes de la [[Casa de Borbó]].<ref>[http://books.google.cat/books?id=nbgnxykCs2QC&lpg=PA71&ots=iymDJ4b-Jr&dq=Antoine%20Dupuy-Vauban&hl=ca&pg=PA70#v=onepage&q&f=false Palma a través de la cartografía (1596-1902)]</ref>
 
 
Esta facció lluità pels interessos dels nobles en una nova [[Espanya]] centralisada en la que s'eliminaren els drets sobre la terra que tenía el poble. El seu distintiu era una veta groga nyugada al braç.
 
  
 
==Ús durant la Guerra de Successió Espanyola==
 
==Ús durant la Guerra de Successió Espanyola==
Durant la [[Guerra de Successió Espanyola]] el malnom «botifler» es va amprar en el Regne de Valéncia per a referir-se als valencians partidaris dels Borbons.
+
Durant la [[Guerra de Successió Espanyola]] el malnom «botifler» es va amprar en el Regne de Valencia per a referir-se als valencians partidaris dels Borbons.
  
{{cita|Esparcióse por toda España la aclamación ejecutada en Viena de Austria de rey de España en la persona del serenísimo archiduque Carlos. [..] Estas voces hicieron impresión generalmente en España y en particular empezaba a distinguirse dos partidos, en Cataluña, con sobrenombres distintos. A los que consideraban inclinados a las Dos Coronas [borbòniques] los llamban ''butifleros'' y éstos, a los que discurrían ser del partido austríaco, ''imperiales''. Estos nombres tuvieron principio y se originó esta distinción en el combate que en 11 de junio de 1702 hubo en las cercanías de Nimega entre las Dos Coronas y los aliados, mandados los primeros del duque de Borgoña, guiado de la grande experiencia militar del mariscal de Boufflers, [..] Esta noticia llegó a Barcelona en los avisos públicos muy favorable a las Dos Coronas. De este hecho empezó como en sombra este renombre. Tomó cuerpo de otro combate en las cercanías de Amberes entre Eckeren y Cahapelle [..] Los avisos publicados en España le escribieron muy favorables [a les Dos Corones borbòniques]. Los extranjeros daban favorables a los aliados el suceso. De este segundo hecho quedaron distinguidos los partidos. Los que creían o esparcían sucesos favorables a las Dos Coronas eran llamados ''butifleros'' y los que divulgaban o creían sucesos favorables al rey Carlos y sus aliados eran considerados con el nombre de ''imperiales''. Esta distinción y renombre ocasionó muchos infortunios y desgracias, y duró todo el curso de la guerra. Y aunque en 10 de marzo de 1711[sic] murió el mariscal Boufflers, no terminó el renombre y creció siempre el encono entre los dos partidos, conservándose aún después de terminada la guerra en España. En el Reino de Valencia se distinguían en ''mauletes'' y fanáticos [..] En Aragón en renombre de ''anjuinos'' y ''archiduquistas''. | <ref>Castellví, Francisco de: ''Narraciones históricas'', vol.1; pp.420-421</ref> }}
+
{{cita|Esparcióse por toda España la aclamación ejecutada en Viena de Austria de rey de España en la persona del serenísimo archiduque Carlos. [..] Estas voces hicieron impresión generalmente en España y en particular empezaba a distinguirse dos partidos, en Cataluña, con sobrenombres distintos. A los que consideraban inclinados a las Dos Coronas [borbòniques] los llamban ''butifleros'' y éstos, a los que discurrían ser del partido asutríaco, ''imperiales''. Estos nombres tuvieron principio y se originó esta distinción en el combate que en 11 de junio de 1702 hubo en las cercanías de Nimega entre las Dos Coronas y los aliados, mandados los primeros del duque de Borgoña, guiado de la grande experiencia militar del mariscal de Boufflers, [..] Esta noticia llegó a Barcelona en los avisos públicos muy favorable a las Dos Coronas. De este hecho empezó como en sombra este renombre. Tomó cuerpo de otro combate en las cercanías de Amberes entre Eckeren y Cahapelle [..] Los avisos publicados en España le escribieron muy favorables [a les Dues Corones borbòniques]. Los extranjeros daban favorables a los aliados el suceso. De este segundo hecho quedaron distinguidos los partidos. Los que creían o esparcían sucesos favorables a las Dos Coronas eran llamados ''butifleros'' y los que divulgaban o creían sucesos favorables al rey Carlos y sus aliados eran considerados con el nombre de ''imperiales''. Esta distinción y renombre ocasionó muchos infortunios y desgracias, y duró todo el curso de la guerra. Y aunque en 10 de marzo de 1711[sic] murió el mariscal Boufflers, no terminó el renombre y creció siempre el encono entre los dos partidos, conservándose aún después de terminada la guerra en España. En el reino de Valencia se distinguían en ''mauletes'' y fanáticos [..] En Aragón en renombre de ''anjuinos'' y ''archiduquistas''. | <ref>Castellví, Francisco de: ''Narraciones históricas'', vol.1; pp.420-421</ref> }}
  
 
== Vore també ==
 
== Vore també ==
*[[Guerra de Successió]]
+
* [[Dinastia borbònica]]
*[[Felip V]]
 
*[[Maulets]]
 
  
 
== Referències==
 
== Referències==

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!

Plantilles usades en esta pàgina: