Calendari

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 18:47 30 abr 2015 per Sempreval (Discussió | contribucions) (Text reemplaça - 'després' a 'despuix')
Anar a la navegació Anar a la busca
Pàgina d'un calendari hindú.

El calendari (del llatí calenda) és una taula d'ordenació temporal per a l'organisació de les activitats d'una societat.

Orige etimològic

La paraula calendari prové del llatí calendarium, que era el llibre de contes en qué els prestamistes anotaven els noms dels seus deutors i les sumes que devien. L'interés de les sumes deixades es pagava en el Calendae de cada mes, i d'aquí el mot Calendarium.

El començament de l'any en l'era romana era març, i es va nomenar d'esta manera en honor a Mart, deu de la guerra; abril, va ser nomenat per Aperire, en llatí "obrir", lo que significava el renaiximent de la primavera; maig, en honor a Maia, la deesa de la primavera; juny, en honor a Juno, esposa de Júpiter i deesa del matrimoni.

Després, en els anys de Juli Cèsar, Quinctilis es va canviar per juliol en el seu honor, i un poquet més tart en els anys de l'emperador August es va canviar Sextilis per agost. Els mesos de giner i febrer, com s'explica més avant, es varen afegir despuix. Febrer va ser nomenat aixina en honor a Februa, el festival de la purificació, i giner pel deu Janus, deu de les portes.