Diferència entre les revisions de "Caparra"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Etiquetes: Editat des de la versió per a mòvils Editat des de la versió per a mòvils Edició mòvil alvançada)
 
(No es mostren 5 edicions intermiges d'2 usuaris)
Llínea 1: Llínea 1:
Una '''caparra''' (Possiblement del llatí ''crabio'', ''-ōnis'', abegot, borinot per mig d'una forma regressiva ''crabrus'', o pot ser d'orige prerromà cf. el vasc ''gaparra'', albarzer o romaguera, perque s'engancha com la caparra.), en castellà ''garrapata'', és un [[insecte]] àcar (Ixodes ricinus), de forma ovalada d'uns cinc o sis milímetros de llargària en ungles en les potes en les que s'agarren al cos d'alguns mamífers per a chuplar-los la sanc; ne chuplen tanta que el cos s'unfla fent-se esfèric. Les caparres són insectes paràsits. Són els àcars de major tamany. Les caparres de la família Ixodidae són comunament conegudes com caparres dures. Ataquen a numerosos mamífers, inclós el ser humà. Poden transmetre malalties.
+
[[File:Ixodes Ricinus.JPG|thumb|250px|Caparra]]
  
El [[Diccionari General de la Llengua Valenciana]] de la [[Real Acadèmia de Cultura Valenciana]] (RACV) també comenta una atra accepció per a la paraula caparra, com a localisme, té el significat de basca, calor intensa i sofocant del migdia.    
+
Una '''caparra''' (possiblement del [[llatí]] ''crabio'', ''-ōnis'', abegot, borinot per mig d'una forma regressiva ''crabrus'', o pot ser d'orige prerromà cf. el [[vasc]] ''gaparra'', albarzer o romaguera, perque s'engancha com la caparra.), en [[castellà]] ''garrapata'', és un [[insecte]] àcar (Ixodes ricinus), de forma ovalada d'uns cinc o sis milímetros de llargària en [[Ungla|ungles]] en les pates en les que s'agarren al cos d'alguns mamífers per a chuplar-los la [[sanc]]; ne chuplen tanta que el cos s'unfla fent-se esfèric.
 +
 
 +
Les caparres són insectes paràsits. Són els àcars de major tamany. Les caparres de la família Ixodidae són comunment conegudes com caparres dures. Ataquen a numerosos mamífers, inclós el [[ser humà]]. Poden transmetre [[Malaltia|malalties]].
 +
 
 +
El [[Diccionari General de la Llengua Valenciana]] de la [[Real Acadèmia de Cultura Valenciana]] (RACV) també comenta una atra accepció per a la paraula caparra, com a localisme, té el significat de basca, calor intensa i sofocant del migdia.
  
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
 
+
{{Commonscat|Ixodoidea}}
 +
{{Wikispecies|Ixodoidea}}
 +
{{DGLV|Caparra}}
 
* [https://es.wikipedia.org/wiki/Ixodoidea Caparra en Wikipedia]
 
* [https://es.wikipedia.org/wiki/Ixodoidea Caparra en Wikipedia]
* [https://diccionari.llenguavalenciana.com/entries/search?t=Caparra Caparra - [[Diccionari General de la Llengua Valenciana]] - [[Real Acadèmia de Cultura Valenciana]] (RACV)]
 
  
 
[[Categoria:Biologia]]
 
[[Categoria:Biologia]]

Última revisió del 21:21 17 ago 2022

Caparra

Una caparra (possiblement del llatí crabio, -ōnis, abegot, borinot per mig d'una forma regressiva crabrus, o pot ser d'orige prerromà cf. el vasc gaparra, albarzer o romaguera, perque s'engancha com la caparra.), en castellà garrapata, és un insecte àcar (Ixodes ricinus), de forma ovalada d'uns cinc o sis milímetros de llargària en ungles en les pates en les que s'agarren al cos d'alguns mamífers per a chuplar-los la sanc; ne chuplen tanta que el cos s'unfla fent-se esfèric.

Les caparres són insectes paràsits. Són els àcars de major tamany. Les caparres de la família Ixodidae són comunment conegudes com caparres dures. Ataquen a numerosos mamífers, inclós el ser humà. Poden transmetre malalties.

El Diccionari General de la Llengua Valenciana de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV) també comenta una atra accepció per a la paraula caparra, com a localisme, té el significat de basca, calor intensa i sofocant del migdia.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons