Catedral de Sant Patrici

Catedral de Sant Patrici (Dublin)

La Catedral de Sant Patrici en Dublin (Árd Eaglais Naomh Pádraig en Irlandés), antigament coneguda com la Catedral Nacional i colegiata de Sant Patrici, és la major de les dos catedrals de l'Iglésia d'Irlanda.

En realitat la Catedral de Sant Patrici no és la sèu d'un bisbe, ya que l'Arquebisbe de l'Iglésia d'Irlanda de Dublin té la seua sèu en la Catedral de la Santíssima Trinitat de Dublin, sent vista la de Sant Patrici com la Catedral Nacional per a tota l'illa i atraent delegats de les dotze diòcesis de l'Iglésia d'Irlanda.

HistoriaEditar

La Catedral de Sant Patrici de Dublin es va construir junt a un pou en el que segons conta la llegenda Sant Patrici batejava a aquells que es convertien del paganisme al cristianisme.

Originalment la catedral era una simple iglésia de fusta construïda el sigle V en honor a Sant Patrici. Va ser en l'any 1191 quan la iglésia va ser reconstruïda en pedra. La catedral actual es va construir en l'any 1200 i es va finalisar en l'any 1270. En els anys posteriors, s'han realisat una gran cantitat de renovacions, pero s'ha conseguit preservar la purea històrica de l'edifici. La colossal torre oest, que va ser construïda en 1370, conta en un dels carillons més grans d'Irlanda.

La Catedral de Sant Patrici té una rica tradició musical que data de l'any 1742, any en el que el cor de la catedral va participar en la primera presentació del Mesíes de Handel. Fins al dia de hui, esta és l'única catedral de tota Irlanda i Gran Bretanya que dispon d'un cor que realisa dos misses cantades per dia.

EstatusEditar

El fet de tindre la ciutat de Dublin dos catedrals, la de Sant Patrici i la de la Santíssima Trinitat, ha creat certa rivalitat entre abdós. Este conflicte es va resoldre en un acort promulgat en l'any 1300 i en vigor fins a l'any 1870 en la que s'otorgava a la Catedral de la Santíssima Trinitat certs drets llitúrgics:

  • La consagració i entronisació de l'arquebisbe de Dublin, es portaria a terme en la Catedral de la Santíssima Trinitat, encara que els registres mostren que esta disposició no sempre es va seguir, puix a lo manco dos arquebisbes varen ser entronisats en la Catedral de Sant Patrici.
  • La Catedral de la Santíssima Trinitat tindria prioritat, com la mare i la catedral principal de la Archidiòcesis de Dublin.
  • La Catedral de la Santíssima Trinitat devia mantindre la creu, la mitra i l'anell de cada arquebisbe de Dublin fallit.
  • Els arquebisbes de Dublin fallits serien enterrats alternativament en cadascuna de les dos catedrals, al manco que personalment desigen lo contrari.
  • La consagració anual del crisma de la diòcesis tindria lloc en la Catedral de la Santíssima Trinitat.
  • Les dos catedrals deuen ser com una sola i a parts iguals en els seus drets.

Durant els sigles següents, les dos catedrals funcionaven juntes en la diòcesis, fins que en el periodo de separació de la Iglésia d'Irlanda es va produir la designació actual de la Catedral de la Santíssima Trinitat com la Catedral de Dublin i Glendalough, i la Catedral de Sant Patrici com la Catedral Nacional d'Irlanda.

Enllaços externsEditar

http://www.stpatrickscathedral.ie/index.aspx