Diferència entre les revisions de "Cavalcata dels Reixos"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Llínea 7: Llínea 7:
  
 
== Història ==
 
== Història ==
 +
[[Archiu:Cabal7.jpg|thumb|250px|Cavalcata dels Reixos en Alcoy]]
 +
 
La cavalcata de reixos naix en la ciutat valenciana d'[[Alcoy]] en l'any  [[1866]] sent per tant la primera cavalcata de [[Comunitat Valenciana|Valéncia]] i de tota [[Europa]].  
 
La cavalcata de reixos naix en la ciutat valenciana d'[[Alcoy]] en l'any  [[1866]] sent per tant la primera cavalcata de [[Comunitat Valenciana|Valéncia]] i de tota [[Europa]].  
  

Revisió de 11:20 20 maig 2021

Foto presa en la Cavalcada d'Alcoy.

La Cavalcata de Reis Macs o Cavalcata de Reixos Macs a voltes també dit Cabalgata per influència castellana, és un passacarrer típic valencià naixcut en la ciutat d'Alcoy (L'Alcoyà) que es va estendre al rest del territori i posteriorment per tota Espanya i part de Mèxic.

En este passacarrer participen els Reis Macs (Melchor, Gaspar i Baltasar) i els seus pages i ajudants que saluden als chiquets i els llancen caramelos i chicotets joguets com pilotes.

La cavalcata es realisa el dia 5 de giner per la vesprada, el dia en el que els chiquets han de gitar-se pronte per a alçar-se de bon matí a pels regals que han deixat els reixos en ses cases. Segons la tradició els chiquets que s'han portat mal durant l'any reben carbó com a castic.

Història

Cavalcata dels Reixos en Alcoy

La cavalcata de reixos naix en la ciutat valenciana d'Alcoy en l'any 1866 sent per tant la primera cavalcata de Valéncia i de tota Europa.

A diferència de la cavalcata popular i exportada plena de decoracions extravagants i en molta publicitat consumista, la cavalcata d'Alcoy és un típic passacarrer nadalenc cristià i senzill; "el purisme és un atre dels grans atractius d'esta desfilada, declarada d'Interés Turístic Internacional en 2001 i ben Immaterial d'interés Cultural en 2002” segons informa LP.[1]

La cavalcata en Alcoy

S'inicia a les 18:30 en la zona alta de la població, coincidint despuix en part del seu recorregut en el de les entrades mora i cristiana. Al voltant de les 20:00, els Reixos Macs arriben a la Plaça d'Espanya i fan l'adoració en el naiximent vivent, llançant-se despuix traca i castell de fòcs artificials. Acaba a les deu de la nit en l'avinguda del Pont de Sant Jordi.

Referències

Enllaços externs