Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
15 bytes afegits ,  08:14 22 jul 2018
m
sense resum d'edició
Llínea 20: Llínea 20:  
|Domini = .va
 
|Domini = .va
 
|Membre de: = [[ONU]], [[UL]] (Observador).
 
|Membre de: = [[ONU]], [[UL]] (Observador).
}}L'estat de la '''Ciutat del Vaticà''' és un estat enclavat en la ciutat de [[Roma]], en [[Itàlia]], recolzament territorial del Vaticà. Conta en 824 habitants en una superfície de 0,44 km², lo que en realitat el més chicotet estat del mon. El seu estatut respecte al dret internacional fon objecte d'un debat; es va propondre considerar-lo no com un Estat, sino com una organisació internacional.
+
}}L'estat de la '''Ciutat del Vaticà''' és un estat enclavat en la ciutat de [[Roma]], en [[Itàlia]], recolzament territorial del Vaticà. Conta ab 824 habitants en una superfície de 0,44 km², per lo que és en realitat el més chicotet estat del món. El seu estatut respecte al dret internacional fon objecte d'un debat; se va propondre considerar-lo no com un Estat, sino com una organisació internacional.
 
La denominació oficial en llatí es: ''STATVS CIVITATIS VATICANÆ''.
 
La denominació oficial en llatí es: ''STATVS CIVITATIS VATICANÆ''.
   −
La '''Ciutat del Vaticà''' alberga la [[Santa Seu]], màxima institució del catolicisme romà. Es va crear el [[11 de febrer]] de [[1929]] com representació temporal del Vaticà (conjunt de les institucions de l'[[Iglésia Catòlica]] romana), segons els acorts de [[Lletrá]], firmats pel seu representant cardenal [[Pierre Gasparri]] i pel govern d'[[Itàlia]], representat per [[Mussolini]].
+
La '''Ciutat del Vaticà''' alberga la [[Santa Sèu]], màxima institució del catolicisme romà. Se va crear l'[[11 de febrer]] de [[1929]] com a representació temporal del Vaticà (conjunt de les institucions de l'[[Iglésia Catòlica]] romana), segons els acorts de [[Lletrà]], firmats pel seu representant cardenal [[Pierre Gasparri]] i pel govern d'[[Itàlia]], representat per [[Mussolini]].
   −
La llengua d'us comú es l'[[italià]], i no el llatí, que es llengua de l'[[Iglésia Catòlica]] romana. No obstant, el llatí es la llengua jurídica de l'Estat: el text de referencia de les publicacions oficials es redacta en [[llatí]], despuix traduït en atres llengües.
+
La llengua d'us comú es l'[[italià]], i no el llatí, que es llengua de l'[[Iglésia Catòlica]] romana. No obstant, el llatí és la llengua jurídica de l'Estat: el text de referència de les publicacions oficials se redacta en [[llatí]], despuix traduït en atres llengües.
   −
La màxima autoritat del Vaticà i Cap d'Estat del mateix es el [[Sum Pontífex]], per lo que pot considerar-se l'única monarquia electiva d'[[Europa]], encara quan el [[Papa]] delega les funcions de govern en el Secretari d'Estat.
+
La màxima autoritat del Vaticà i Cap d'Estat del mateix és el [[Sum Pontífex]], per lo que pot considerar-se l'única monarquia electiva d'[[Europa]], encara quan el [[Papa]] delega les funcions de govern en el Secretari d'Estat.
   −
La '''Ciutat del Vaticà''' no es membre de l'[[Organisació de les Nacions Unides]], encara que es observador permanent en ella. En matèria de drets humans, està present en moltes dels organismes de la [[Carta Internacional de Drets Humans]], que inclouen al [[Comité de Drets Humans]].
+
La '''Ciutat del Vaticà''' no és membre de l'[[Organisació de les Nacions Unides]], encara que és observador permanent en ella. En matèria de drets humans, està present en molts dels organismes de la [[Carta Internacional de Drets Humans]], que inclouen al [[Comité de Drets Humans]].
    
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
1492

edicions

Menú de navegació