Edició de «Comunitat autònoma»

Anar a la navegació Anar a la busca

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 17: Llínea 17:
 
Encara aixina les comunitats autònomes no respecten del tot les nacionalitats espanyoles com per eixemple la divisió de [[Castella]] en les comunitats autònomes de [[Cantàbria]], [[Castella i Lleó]], [[Madrit]], [[Castella la Mancha]], [[La Rioja]] i segons opinions, [[Múrcia]].
 
Encara aixina les comunitats autònomes no respecten del tot les nacionalitats espanyoles com per eixemple la divisió de [[Castella]] en les comunitats autònomes de [[Cantàbria]], [[Castella i Lleó]], [[Madrit]], [[Castella la Mancha]], [[La Rioja]] i segons opinions, [[Múrcia]].
  
Al mateix temps, [[Lleó]] va ser inclosa en la mateixa comunitat que un tros de Castella formant [[Castella i Lleó]]. La regió lleonesa, comunament denominada [[País Lleonés]] se constituïx a partir de l'antic [[Regne de Lleó]] excloent [[Astúries]] i hi ha diversos moviments per l'independència autonòmica d'esta regió de les Castelles.
+
Al mateix temps, [[Lleó]] va ser inclosa en la mateixa comunitat que un tros de Castella formant [[Castella i Lleó]]. La regió lleonesa, comunament denominada [[País Lleonés]] se constituïx a partir de l'antic Regne de Lleó excloent [[Astúries]] i hi ha diversos moviments per l'independència autonòmica d'esta regió de les Castelles.
  
 
Les comunitats autònomes que conformen Espanya son:
 
Les comunitats autònomes que conformen Espanya son:
Llínea 44: Llínea 44:
 
* [[Melilla]]
 
* [[Melilla]]
  
== Història ==
 
La promulgació de la Constitució de 1978, que arreplega el dret d'autonomia de les nacionalitats i regions que formen l'Estat, va supondre un canvi de 180 graus sobre el règim anterior, que es basava en plans centralisats tradicionals. Açò donava resposta a un problema que havia sorgit repetidament en l'història d'Espanya com a resultat de les diferents identitats sobre les que s'ha construït l'unitat d'Espanya.
 
  
Despuix de la ratificació de la carta magna, i com a resultat de l'implementació dels principis continguts en el Títul VIII, en el curs d'uns pocs anys s'ha completat el procés d'instauració de les 16 comunitats autònomes i de la comunitat foral, per mig de l'aprovació dels seus Estatuts d'Autonomia, encara que solament quatre d'ells —Catalunya, País Vasc, Galícia i Andalusia— han segut refrendats pels seus ciutadans. Han segut també dotades del seu propi orgue de govern i institucions representatives. Cal destacar que el procés que oferix la Constitució espanyola no obliga ni a les regions ni a les nacionalitats, sino que és, en teoria, un dret per a elles. No obstant, en la pràctica, els pactes autonòmics varen obligar a les províncies a formar regions. De fet, servixca com a eixemple que, en [[març]] de l'any [[1983]], l'única província que no formava part de cap regió, Segòvia, va ser obligada per decret del Govern a integrar-se en Castella i Lleó «per motius d'interés nacional».
+
== Vore també ==
 +
* [[Plataforma ESPAÑA SIEMPRE]]
 +
* [[Plataforma Popular por la Eliminación de las Comunidades Autónomas]]
  
El [[31 de juliol]] de [[1981]], [[Leopoldo Calvo-Sotelo]], president del Govern, i [[Felipe González]], líder de l'oposició, acorden els primers pactes autonòmics, que preveuen un mapa de 17 autonomies, en les mateixes institucions pero en distintes competències. En l'any [[1995]], es va actualisar en els Segons Pactes Autonòmics, firmat entre el llavors president, Felipe González, i el líder de l'oposició, [[José María Aznar]], pel qual es creen les dos ciutats autònomes, Ceuta i Melilla. Frut d'estos acorts, en 1995 es donarà per tancat el «mapa de les autonomies» a noves remodelacions o ampliacions.
+
== Enllaç extern ==
 
+
* [https://blogs.elconfidencial.com/economia/el-disparate-economico/2017-03-20/el-estado-autonomico-un-despilfarro-del-10-del-pib_1351235/ El Estado autonómico: un despilfarro del 10% del PIB]
Des de l'any [[2003]], i per a fins estadístics, basades en les normatives europees i fixades per l'Eurostat, es troben les unitats NUTS en vigor en l'[[Unió Europea]]. Les 17 comunitats autònomes espanyoles es troben classificades en els nivells NUTS 2.
 
 
 
 
 
== Vore també ==
 
* [[Nacionalitat històrica]]
 
  
 
{{Comunitats Autònomes d'Espanya}}
 
{{Comunitats Autònomes d'Espanya}}

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!

Plantilla usada en esta pàgina: