Canvis

6629 bytes afegits ,  18:32 4 jul 2022
sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1: −
Maria Muñoz Raga, coneguda artísticament com a Cora Raga, va nàixer en la localitat valenciana de la Baronia de [[Vilamarchant]], el 9 de giner de l'any 1893 i faltà en la ciutat de [[Barcelona]] l'any 1980.  
+
{{Biografia|
 +
| nom = Maria Cora Muñoz Raga
 +
| image = [[Archiu:Cora Raga.jpg|250px]]
 +
| peu =
 +
| nacionalitat = [[Espanya|Espanyola]]
 +
| ocupació = Pianista i cantant.
 +
| data_naix = 9 de giner de [[1893]]
 +
| lloc_naix = [[Vilamarchant]], [[Regne de Valéncia]], [[Espanya]]
 +
| data_mort = [[1980]]
 +
| lloc_mort = [[Barcelona]], [[Espanya]]
 +
}}
 +
'''Maria Cora Muñoz Raga''', coneguda artísticament com a '''Cora Raga''', va nàixer en la localitat valenciana de la Baronia de [[Vilamarchant]], el [[9 de giner]] de l'any [[1893]] i faltà en la ciutat de [[Barcelona]] en l'any [[1980]]. Fon una pianista i cantant, mezzosoprano (veu o registre intermig entre soprano i contralt) de [[sarsuela]].
    
== Biografia ==
 
== Biografia ==
   −
En l’any 1896, se trasllada en els seus pares a la ciutat de [[Valéncia]], la seua infància va transcórrer entre el seu poble natal i Valéncia, fins a que per fi es queda en Valéncia a on va transcórrer la seua joventut, i allí realisa els seus estudis acadèmics i musicals. Destacant per la seua excelent veu en l'[[Iglésia de Sant Agustí]], a on rebria les classes de la mà del mestre Francisco Andrés. Anys més tart fon presentada en [[Madrit]], i al tornar a Valéncia, el seu compositor Amadeo Vives li va propondre que ometia del seu nom artístic el primer llinage. Anys més tart se trasllada a [[Milàn]], a on amplia els seus estudis de música en el mestre Torregnola. Combinant els seus estudis de música entre Valéncia i Milàn.  
+
De Vilamarchant va passar en una nodriça a [[Ribarroja del Túria|Ribarroja]]. En l’any [[1896]], se trasllada en els seus pares a la ciutat de [[Valéncia]], la seua infància va transcórrer entre el seu poble natal i Valéncia, fins a que per fi es queda en Valéncia a on va passar la seua joventut, es va criar junt a una tia seua en Valéncia fins als díhuit anys, quan es va casar. Allí realisa els seus estudis acadèmics i musicals. Destacant per la seua excelent veu en l'[[Iglésia de Sant Agustí]], a on rebria les classes de la mà del mestre Francisco Andrés; el mestre [[Lamberto Alonso|Alonso]] que la va escoltar li va assegurar un gran pervindre com a tiple dramàtica.
   −
== Trayectòria professional ==
+
Anys més tart fon presentada en [[Madrit]] i poc despuix se trasllada a [[Milà]], a on amplia els seus estudis de música en el mestre Torregnola.
   −
En el transcurs de la seua carrera com a mezzosoprano hagué una data molt important per a Cora Raga com a valenciana, com va ser el festival de l'any [[1921]] en el que la cantant inaugurà l'[[Himne Regional del Regne de Valéncia]].
+
Combinava els seus estudis de música entre Valéncia i [[Milà]]. Pio Nevi, exdirector de la Banda Municipal de Milà, la va recomanar a un agent teatral, este li va encarregar representar ''Caballería rusticana'' en la ciutat italiana de [[Como]], tenint en gran èxit. Va emmalaltir i va decidir tornar a [[Espanya]] en l'any [[1922]]; va permanéixer en Barcelona en uns cunyats mentres continuava els seus estudis d'òpera, gràcies al mestre Nells va ser presentada a Simonetti, qui la va contractar per a debutar en [[1923]] en el Teatre Fuencarral de [[Madrit]] com a tiple en l'obra ''Aida''. El compositor Amadeo Vives, que la va escoltar, en la segona representació, va voler contractar-la per al Teatre Apolo per a representar sarsuela, pero ella a soles volia representar òpera. Va tornar a Barcelona i va fer algunes gravacions [[Gramòfono|gramofòniques]]; el [[23 de decembre]] d'eixe mateix any, estrena en el teatre Russafa de Valéncia l'obra de Pérez Rosillo, ''La Granjera de Arlés''.
 +
 
 +
En els anys vint en el teatre Russafa de Valéncia estrena una infinitat d'obres, entre elles, ''Aromas de Valencia''. 
 +
 
 +
Antonio Cortis, un famós tenor desconegut en Espanya, va voler llavors contractar-la per a [[Chicago]], pero ya havia firmat per Tivoli i Amadeo Vives no parava d'incitar-la a que es dedicara a la sarsuela a través d'una amiga comuna, a lo que per fi, va decidir dedicar-se en exclusiva, a la sarsuela, a causa de l'abundància i continuïtat dels contractes. Vives li va propondre que ometera del seu nom artístic el seu primer llinage, donant-li el nom de ''Cora Raga''. En este gènero va obtindre grans èxits successivament en ''Maruxa'', ''La Calesera'', ''La del Soto del Parral'', ''La Dolores'' o ''Doña Francisquita'', convertint-se en una figura molt codiciada del gènero i, segons alguns, en un cim insuperable fins ara en el seu paper de "La Beltrana" de ''Doña Francisquita''.
 +
 
 +
Encara que va treballar sempre en Espanya, va representar sarsuela també en [[París]]; allí va obtindre un gran èxit junt a [[Marcos Redondo]] interpretant ''La Calesera''. Va estar adscrita sempre als teatres madrilenys Apolo, Calderón, Victoria i de la Sarsuela. Junt a d'ella, els papers principals els protagonisaren, Mary Isaura en ''La Francisquita'', Juan de Casenave com a ''Fernando'', i Antonio Palacios com a ''Cardona''. Cora Raga va participar en l'homenage que se realisà al compositor [[Amadeo Vives]] en el Teatre Liceo de Barcelona en [[1933]], representant l'obra de ''Doña Francisquita'', la qual obtingué un gran èxit. En [[octubre]] de [[1935]] inaugura en Madrit la temporada del Teatre Calderón, cantant obres com ''La Casita Blanca'' del mestre [[Josep Serrano Simeón|Serrano]], junt al tenor, Pablo Gorgé i ''Doña Francisquita'', junt a Maruja Vallojera i Ricardo Mayral, en sessions de vesprada i de nit.
 +
 
 +
Despuix dels anys vint i trenta dels seus grans èxits, es va retirar de l'escena per a sempre, en l'any [[1940]] Cora Raga se retira i s'instala en la Ciutat Comtal, en Barcelona.  En l'any [[1941]] va gravar en Emilio Vendrell, una versió completa de l'obra ''La Verbena de la Paloma'', obra del mestre [[Tomás Bretón]]. Eixe mateix any grava duos en Marcos Redondo, i una versió de l'obra ''Los Gavilanes''.
 +
 
 +
En els anys [[1951]] i [[1952]] va intervindre en les gravacions completes dels duos en les obres; ''El Dúo de la Africana'' i ''La Corte del Faraón''. Va viure en la seua casa de Barcelona fins a la seua mort en l'any [[1980]].
 +
 
 +
== Obra ==
 +
 
 +
La seua discografia se centra en fragments de sarsueles espanyoles, la majoria per al sagell discogràfic ''Odeón'': ''Maruxa'', ''La corte del faraón'', ''Doña Francisquita'', ''La Verbena de la Paloma''... Va iniciar les seues gravacions en [[1923]]; en [[1929]] va fer un duo de la sarsuela del mestre Serrano ''Los Claveles'' junt en el tenor Emilio Vendrell, en qui va gravar també atres duos i peces de sarsuela i inclús, en [[1941]], una versió completa de ''La Verbena de la Paloma'' de Tomás Bretón. També en 1941 va gravar duos en Marcos Redondo i una versió de ''Los Gavilanes''. En 1951 i 1952 va participar en les gravacions completes del ''Duo de la Africana'' i ''La Corte de Faraón''.
 +
 
 +
== L'Exposició Regional ==
 +
 
 +
En el transcurs de la seua carrera com a mezzosoprano hagué una data molt important per a Cora Raga com a valenciana, com va ser el festival de l'any [[1921]] en el que la cantant inaugurà l'Himne Regional del Regne de Valéncia.
 +
 
 +
L'[[Himne oficial de la Comunitat Valenciana|Himne Regional valencià]] tingué un passat nutrit d'ilustres intérprets que contribuïren a fer gran este Himne. Corria l'any [[1908]] quan el president de l'[[Ateneu Mercantil de Valéncia]], l'Ilustre [[Marqués del Túria]], [[Tomàs Trénor|Tomàs Trénor Palavicino]], que des de l'entitat valenciana preparava els preparatius de lo que sería la Gran Exposició Regional del Regne de Valéncia de l'any següent, demanà al [[mestre Serrano]] la composició d'un Himne. Est himne es va escriure per a l'[[Exposició Regional]] en l'any [[1909]], pel mestre [[Maximilià Thous]] que fon l'autor de la lletra, i el mestre Serrano que fon el compositor de la partitura, el tenor [[Lamberto Alonso]] que el va cantar davant del Rei [[Alfons XIII]] i la mezzosoprano Cora Raga que estant realisant els seus estudis de música en Milà va tornar a Valéncia en [[1921]] per a inaugurar-lo com a Himne Regional del Regne Valencià. I posteriorment, en l'any [[1984]], en motiu de l'Autonomia, passà a denominar-se ''Himne Oficial de la Comunitat Valenciana''.
 +
 
 +
En l'any [[1921]] es realisà el festival, commemorant l'[[Exposició Regional Valenciana|Exposició Regional del Regne de Valéncia]] de l'any 1909, i eixe mateix any, la cantant Cora Raga inaugura l'Himne Regional, sent en este festival de 1921 quan s'institucionalisa l'Himne de la Exposició Regional com a [[Himne oficial de la Comunitat Valenciana|Himne Oficial dels Valencians]].
    
== Discografia ==
 
== Discografia ==
Llínea 30: Llínea 63:  
* La Viejecita (1935)
 
* La Viejecita (1935)
 
* Cap i Cua (1956)
 
* Cap i Cua (1956)
 +
 +
== Enllaços externs ==
 +
 +
* [https://es.wikipedia.org/wiki/Cora_Raga Wikipedia]
 +
* [http://loregnevalencia.blogspot.com.es/2015/04/biografia-i-historia-de-la-mezzosoprano.html Biografia i història de Cora Raga]
 +
 +
[[Categoria:Biografies]]
 +
[[Categoria:Valencians]]
 +
[[Categoria:Cantants]]
 +
[[Categoria:Cantants valencians]]
22 962

edicions