Detector de metals

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 20:47 13 nov 2019 per Teniente (Discussió | contribucions) (Pàgina nova, en el contingut: «miniatura|Detector de metal. Un '''detector de metals''' és un instrument que per mig d'una série d'impulsos...»)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca
Detector de metal.

Un detector de metals és un instrument que per mig d'una série d'impulsos electromagnètics és capaç de detectar objectes metàlics. S'usa com a mig de seguritat, per a la busca de mines o en la busca d'objectes arqueològics.

El seu us

Els seus primers usos foren a nivell militar per a detectar la presència de mines terrestres, mines antipersones o qualsevol atre sistema explosiu que tinguera metal. S'usen en la seguritat dels aeroports o en llocs de vigilància especial. També s'usen en l'indústria civil, per a la detecció de cables elèctrics, canonades d'aigua, etc. En l'actualitat, el seu us s'estén entre els afeccionats a la detecció de tesors i relíquies antigues. Hi ha un gran mercat d'aparats especialisats en la busca d'or, monedes antigues o relíquies arqueològiques, sent un mercat emergent tant en Amèrica com en Europa. Pero l'us d'estos instruments de detecció, a voltes, poden ser conflictius en les Lleis del Patrimoni Històric d'alguns països.

Des de la década de 1970 començà a fer-se cada camí més freqüent l'us d'esta tecnologia per al control de calitat dels productes en les indústries farmacèutica i alimentària. Sent actualment esta classe d'inspecció un requisit per a moltes de les operacions comercials d'exportació o importació d'aliments i medicaments. Els detectors de metals permeten inspeccionar tota classe de productes assegurant que estiguen lliures de contaminació en partícules metàliques o magnètiques de qualsevol classe.

El seu us per organismes públics com policia per a trobar pistes en la localisació de persones desaparegudes o en esclariments de delits en els quals pogueren hi haure bales perdudes, o joyes arrancades en forcejaments és de gran utilitat per l'aportació de proves durant els juïns.

Detector de metal en un aeroport.

Com a afecció

Algunes persones per l'afany de fer-se rics i atres per a passar un bon moment, rastregen plages i montanyes a la busca de monedes, relíquies antigues, objectes militars, etc. No obstant, les lleis del Patrimoni Nacional, són contundents en este quefer: tota prospecció té de tindre un permís i sense este permís s'interpreta que l'usuari de detectors comet un delit contra el patrimoni. No obstant això, no són pocs els afeccionats que creen associacions a la busca d'una regulació que els permeta usar els seus aparats en condicions controlades.

En Andalusia en concret, la nova Llei 14/2007 del Patrimoni Històric d'Andalusia, arreplega en el seu artícul 60 una regulació de l'us d'aparats detectors de metals, la qual permet un us controlat sense riscs d'afecció al Patrimoni Històric.

Detecció de metals d'us industrial

Els detectors de metals no considerats com a portàtils (seguritat personal i antimines), se componen d'Arcs o Túnels de detecció coneguts com a "Capçals de Detecció de Metals". Estos són comunament usats en sectors alimentaris, químics, farmacèutics, miners, fusters, o fins processos de reciclage.

Estos túnels que generen un camp electromagnètic en el seu interior, poden ser quadrats, rectangulars o fins circulars. Els túnels circulars s'usen per a inspeccionar el pas dels productes a través de canonades, mentres que els rectangulars s'usen en les cintes de transport.

A l'inici de la década dels 90, estos equips, per la seua alta demanda, foren millorats tecnològicament, avançant de la seua primera generació electrònica analògica a una nova tecnologia digital, aportant excelents resultats en la detecció tant de metals fèrrics i magnètics com dels no fèrrics i no magnètics.

Actualment estos equips formen part dels controls de calitat en empreses que apliquen normatives internacionals com ISO, HACCP, BRC, IFS, FDA ... entre moltes atres, i que formen part de rigorosos protocols, la finalitat dels quals és garantisar tant la seguritat dels seus productes com els de la maquinària i el personal que els manipulen.

En un entorn industrial en velocitats de producció cada volta més vertiginoses, la detecció de metals per mig d'esta classe d'equips, capaços de processar senyals digitals per l'escaneig dels productes a gran velocitat, és un avanç tecnològic per a la seguritat preventiva i el control de calitat.

Vore també