Diferència entre les revisions de "El Butoni"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Llínea 1: Llínea 1:
[[File:Tarasca.jpg|thumb|300px|La Tarasca]]
+
[[File:Butoni.jpg|thumb|300px|Representació del Butoni]]
  
'''La Tarasca''' és una de les bésties que es trauen en les [[Processó del Corpus Christi|processons del Corpus Christi]] per a representar al maligne. Pot visitar-se en el [[Museu del Corpus|Museu del Corpus de Valéncia]]. És una criatura mitològica que té el seu orige en una llegenda sobre Santa Marta. Es tracta de figura que ix junt a les [[roques]] i que està representada com un mònstruo en cos de [[tortuga]], sis pates, coa d'[[alacrà]] i el cap d'un [[lleó]].  
+
'''El Butoni''' ([[Horta de Valéncia]]), Botoni ([[Safor]]) o Bataroni ([[La Ribera|Ribera]]), el Toni ([[Comtat]]), Butatoni ([[Camp de Morvedre]]), és una classe de mònstruo, espirit, dimoni, dimoni menor, fantasma o fantasma terrorífic, personage habitual en el bestiari de l'imaginari valencià, que es dedica a fer entorts, i donar por als chiquets chicotets.
  
El seu orige prové d'una llegenda migeval provençal. Esta llegenda nos conta que Santa Marta, germana de Lázaro, a la mort de [[Jesús]] es va anar a Occitània i en la vila de Tarascón, en la Provença [[França|francesa]], la gent del lloc li demanen auxili per a véncer a un mònstruo conegut com la Tarasca.
+
En l'[[edat mija]], en [[Valéncia]], es dia per a acovardir als chiquets trabucants, en l'advertència que si no es portaven be, o ploraven de nit, o no dormien o no s'acabaven el menjar o la berena, vindria el butoni i li'ls duria
  
Santa Marta, armada solament en aigua beneïda, conseguix assossegar a la fera i la passeja nugada d'una correja per tota la població. No obstant, estos ataquen a la criatura dòcil, i l'assessina impunement, a pesar de que la Tarasca no opon resistència.
+
En l'any [[2014]] el guioniste Ricardo Vilbor i el dibuixant Paco Zarco varen crear un còmic cridat Butoni, basat en este personage de la mitologia valenciana.​
 +
 
 +
En l'any [[2019]], el director valencià Javier Guillot estrenava el seu primer curtmetrage "Espantacriaturas",​ protagonisada per este personage i a on compartia pantalla en atres sers de la mitologia valenciana.
 +
 
 +
Un eixemple històric de l'us d'esta paraula com a element atemoridor és la cridada "ronda del Butoni", nom popular del cos policial o patrulla de vigilància creada en Valéncia pel capità general Elío despuix de la Guerra del Francés per a combatre als bandolers i coneguda pels brutals métodos que amprava.
 +
 
 +
Existia un joc infantil denominat també el butoni.
  
 
== Vore també ==
 
== Vore també ==

Revisió de 17:37 4 oct 2022

Representació del Butoni

El Butoni (Horta de Valéncia), Botoni (Safor) o Bataroni (Ribera), el Toni (Comtat), Butatoni (Camp de Morvedre), és una classe de mònstruo, espirit, dimoni, dimoni menor, fantasma o fantasma terrorífic, personage habitual en el bestiari de l'imaginari valencià, que es dedica a fer entorts, i donar por als chiquets chicotets.

En l'edat mija, en Valéncia, es dia per a acovardir als chiquets trabucants, en l'advertència que si no es portaven be, o ploraven de nit, o no dormien o no s'acabaven el menjar o la berena, vindria el butoni i li'ls duria

En l'any 2014 el guioniste Ricardo Vilbor i el dibuixant Paco Zarco varen crear un còmic cridat Butoni, basat en este personage de la mitologia valenciana.​

En l'any 2019, el director valencià Javier Guillot estrenava el seu primer curtmetrage "Espantacriaturas",​ protagonisada per este personage i a on compartia pantalla en atres sers de la mitologia valenciana.

Un eixemple històric de l'us d'esta paraula com a element atemoridor és la cridada "ronda del Butoni", nom popular del cos policial o patrulla de vigilància creada en Valéncia pel capità general Elío despuix de la Guerra del Francés per a combatre als bandolers i coneguda pels brutals métodos que amprava.

Existia un joc infantil denominat també el butoni.

Vore també