Entrada de bous i cavalls

L'entrada a l'altura de la Casa Garcerán.

L'Entrada de bous i cavalls és una festa popular valenciana que se celebra en la localitat castellonenca de Sogorp, que està declarada Festa d'Interés Turístic Internacional.

Monument a l'Entrada de bous i cavalls.

Este acte és el més rellevant de la semana taurina de Sogorp, que té lloc durant tota la semana del segon dissabte de setembre a les dos en punt del migdia sent retransmesa en son dia en rigorós directe per la televisió autonòmica valenciana i la televisió local. En ella participen sis bous braus i aproximadament el doble de cavalls.

Les primeres referències a la festa se situen en el sigle XIV i està en la costum de portar als bous a la plaça, per a la seua posterior brega, des dels corrals situats en el riu, a més d'un quilómetro del poble. L'excepcionalitat al festeig l'otorga el fet d'ajudar-se de cavalls per a guiar als bous i l'absència de barreres per a contindre als animals convertint-se el públic en un autèntic mur que impedix la seua fuga. Açò fa que l'escàs minut que tarden els animals en recórrer la distància que hi ha entre la torre del Bochí i la plaça siga d'una gran bellea plàstica no exenta de cert perill.

Durant la festa existixen diferents actes:

  • Pujada del Rialé Sobre les dotze del migdia, s'inicia el recorregut de la manada des dels corrals situats en les rodalies de la pedanía de Peñalba a l'atra part del riu fins al corral provisional situat al final del carrer de l'Argén. Per ad això es recorre el camí conegut com el Rialé per una manada tranquila que a pas llauger és observada per una infinitat de curiosos.
  • La tria Als peus de la torre del Bochí se seleccionen d'entre tota la manada els sis bous que efectuaran l'entrada eixe dia.
  • La reunió A les dos en punt, una carcassa marca l'inici de l'entrada. Els bous realisen sols el gir de noranta graus (únic punt del recorregut que està entancat per motius obvis) que els porta des del carrer de l'Argén a la plaça de les Posades a on els esperen els ginets a lloms dels seus cavalls per a arreplegar-los i guiar-los fins a la plaça de la Cova Santa.


  • La carrera pròpiament dita té un recorregut d'uns cinccents metros que els animals recorren en un minut aproximadament i que discorre en la seua major part pel carrer Colón fins al rogle provisional situat en la plaça de la Cova Santa. Durant tot el recorregut el públic (uns vint mil espectadors) ocupa tot el carrer apartant-se a un costat a soles instants abans del pas de la manada servint per tant de barrera que impedix la fuga dels animals. Just abans de l'arribada a la plaça de la Cova Santa, els cavallistes es tiren a un costat deixant que els bous entren en solitari a la plaça, sent tancats allí.
  • La desfilada dels cavallistes Una volta finalisada l'entrada, els cavallistes participants en el festeig recorren en sentit invers els carrers que formen part del recorregut de l'entrada per a rebre els aplaudiments del públic.

Enllaços externsEditar