Fernando García de Cortázar

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Fernando García de Cortázar y Ruiz de Aguirre
Fernando García de Cortázar (Feria del Libro de Madrid, 6 de junio de 2008).jpg
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Religiós, historiador i escritor.
Naiximent: 4 de setembre de 1942
Lloc de naiximent: Bilbao, Viscaya, País Vasc, Espanya
Defunció: 3 de juliol de 2022
Lloc de defunció: Madrit, Espanya

Fernando García de Cortázar y Ruiz de Aguirre (Bilbao, 4 de setembre de 1942 - † Madrit, 3 de juliol de 2022) fon un sacerdot jesuïta, historiador i escritor espanyol, discípul de l'historiador Miguel Artola. Guardonat en el Premi Nacional d'Història 2008, catedràtic d'Història Contemporànea de l'Universitat de Deusto i director de la Fundació Vocento. Germà del també historiador José Ángel García de Cortázar.

Biografia[editar | editar còdic]

Despuix de realisar el noviciat jesuïtic en Orduña (Viscaya), fon junior dels jesuïtes en Villagarcía de Campos (Valladolit), i estudiant de Filosofia i Lletres en l'Universitat de Salamanca; i de Teologia en Madrit.

Dirigí més de xixanta tesis doctorals, defeses en distintes universitats espanyoles i estrangeres i fon condecorat en l'Orde del Mèrit Constitucional d'Espanya i l'Orde de les Palmes Acadèmiques de França.

Autor de més de setanta llibres (en traduccions a dotze llengües) molts d'ells repetidament editats, va conseguir popularisar l'Història d'Espanya per mig de la prensa i les séries de televisió com l'exitosa «Memòria d'Espanya». Coautor de la série televisiva «Espanya en Guerra» i autor de la série «La Guerra Civil en el País Vasc». Tant l'Història del País Vasc, com l'Història d'Espanya i del món o la metodologia i l'Història de l'Iglésia han segut objecte de l'atenció a lo llarc de la seua obra i de la seua tasca investigadora.

També dirigí la monumental obra La Historia en su lugar de dèu volums, en la que varen colaborar doscents historiadors espanyols i estrangers i en la que s'enllaça l'història local en l'història nacional. Té també una història d'Espanya per al 2º de Bachillerat i un Atles d'Història d'Espanya —un gènero poc desenrollat en Espanya— en el que repassa, a través de 520 mapes, l'història social, econòmica, religiosa i cultural d'Espanya. La seua obra Història d'Espanya des de l'art (2007) permet aguaitar-se al passat a través de les preguntes i respostes que sugerix el patrimoni artístic espanyol. Gràcies a ella va obtindre en l'any 2008 el Premi Nacional d'Història d'Espanya, que concedix el Ministeri de Cultura.

De la seua Breu Història d'Espanya s'ha dit que és l'èxit editorial més important de l'historiografia espanyola dels últims anys. També els supervendes infantils Menuda Història del món, Moments emocionants de l'Història de l'Espanya i Menuda història dels exploradors, tots ells en ilustracions de Jvlivs.

Ha publicat dos noveles, El teu rostre en la marea (2013), premi de novela històrica Alfons X el Sabi i Algú va gelar els teus llavis (2016), a on evoca els sigles XVI, XVII i XVIII, de Carles V a Napoleó. Un relat que mescla història i ficció i que salta els murs acadèmics per a respondre a les inquietuts dels ciutadans. Abdós obres de ficció ha tingut una notable acceptació de públic i crítica.

Va desenrollar una llabor divulgativa a través d'una prosa elegant, poètica i inteligent. Va tractar de llevar de l'història d'Espanya visions estereotipades i interpretacions agres i catastròfiques. Colaborà en varis mijos nacionals i les seues obres destaquen per un us senzill i lliterari del llenguage, conseguint explicar l'Història de forma amena i per a tots els públics.

Fernando García de Cortázar fallí en la matinada del 3 de juliol de 2022, als 79 anys, quan duya ingressat tres dies en la Clínica de la Luz, en Madrit, per una peritonitis.

Premis i guardons[editar | editar còdic]

  • En l'any 2003 se li va otorgar la Medalla de l'Orde del Mèrit Constitucional.
  • En l'any 2008 va rebre el Premi Nacional d'Història per la seua obra Història d'Espanya des de l'Art.
  • En l'any 2020 se li va otorgar el Premi Bravo de Prensa concedit per la Conferència Episcopal Espanyola. Este guardó reconeix «la llabor d'aquells professionals de la comunicació que s'hagen distinguit pel servici a la dignitat de l'home, els drets humans i els valors evangèlics».

Polèmica[editar | editar còdic]

El periòdic ABC, de tirada nacional, publicà el dumenge, 21 d'octubre de l'any 2012, un recopilatori històric titulat 50 hitos de nuestra historia que todo español debería de conocer dirigit per Fernando García de Cortázar, que, entre atres coses, comentava:

19. Edición de Tirant lo Blanch (1490). Con el libro del valenciano Joanot Martorell, obra cumbre de la literatura catalana,...

El dumenge 28 d'octubre de 2012, el mateix periòdic ABC publicava un resum de les rèpliques que lis havien arribat, en la secció de Cartas al Director i començà dient:

Han sido numerosísimas las cartas llegadas a la Redacción de ABC para comentar el artículo firmado por Fernando García de Cortázar sobre los grandes hitos de la historia de España. Buena parte de ellas tiene como intención corregir la plana al escritor...

Enllaços externs[editar | editar còdic]