Generalitat Valenciana

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 19:05 6 dec 2007 per Admin (Discussió | contribucions) (Pàgina nova, en el contingut: «thumb|90px|Escut de la Generalitat La '''Generalitat''' de la Comunitat Valenciana és el conjunt d'institucions ...».)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca
Erro al crear miniatura: Falta archiu
Escut de la Generalitat

La Generalitat de la Comunitat Valenciana és el conjunt d'institucions d'autogovern de la Comunitat Valenciana, en Espanya.

El nom oficial que té des de l'última redacció de l'Estatut d'Autonomia l'any 2006 és simplement "Generalitat", substituint la doble denominació anterior: "Generalidad Valenciana" i "Generalitat Valenciana".

Formen part d'ella les Corts Valencianes (o "Corts Valencianes" o "Corts"), el President i el Govern Valencià (o "Consell").

Són també institucions de la Generalitat la Sindicatura De Contes, el Síndic de Greuges, el Consell Valencià de Cultura, la Acadèmia Valenciana de la Llengua (o "Acadèmia Valenciana de la Llengua", el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana (o "Consell Jurídic Consultiu") i el Comité Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana (o "Comité Econòmic i Social").

La Generalitat Valenciana actual se va establir el 1982, després d'aprovar-se el corresponent Estatut d'Autonomia.

Història

Les Corts de Valéncia de l'any 1418 crearen la Diputació del General (per antonomàsia, Generalitat), en una duració dels càrrecs de tres anys, tenint una funció eixecutiva i administrativa, com seria ara El Govern.

Les Corts de 1510 reorganisaren la designació dels càrrecs de la Generalitat, en un sentit més automàtic i menys electiu. En esta estructura se va institucionalisar este organisme, durant l'edat moderna, fins a la seua extinció total, l'any 1709, com a conseqüència de la Guerra de Successió i consegüent derogació dels Furs per mijà dels decrets de Nova Planta.

En el Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, se va arreplegar el nom de Generalitat Valenciana per a denominar a les noves institucions de govern autonòmic, encara que se tracta d'un organisme absolutament diferent del seu homònim medieval. Va començar el seu funcionament en 1982.

Institucions

Les principals institucions de la Generalitat són:

Ubicació

La Generalitat té la seua seu en la ciutat de Valéncia, en el Palau de la Generalitat, pero les seues institucions poden establir-se en qualsevol lloc de la Comunitat.

Les Corts tenen la seua seu en la ciutat de Valéncia, Al Palau dels Borja (abans de Benicarló).

També

Enllaços externs

Plantilla:Commons