Edició de «Idioma polac»

Anar a la navegació Anar a la busca

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 17: Llínea 17:
 
|nació=[[Polònia]], [[Unió Europea]], [[Comtat de Vilna]] ([[Lituània]])
 
|nació=[[Polònia]], [[Unió Europea]], [[Comtat de Vilna]] ([[Lituània]])
 
|fontcolor=
 
|fontcolor=
|regulat= [http://www.rjp.pl Rada Języka Polskiego] ([[Consell del Idioma Polac]])  
+
|regulat= [ http://www.rjp.pl Rada Języka Polskiego] ([[Consell del Idioma Polac]])  
 
|iso1= pl
 
|iso1= pl
 
|iso2= pol
 
|iso2= pol
Llínea 24: Llínea 24:
 
|mapa=
 
|mapa=
 
}}
 
}}
El '''polac'''<ref>{{DGLV|polac}}</ref> o '''polonés'''<ref>{{DGLV|polonés}}</ref> és una llengua eslava del grup occidental parlat principalment en [[Polònia]]. S'escriu en el alfabet [[llatí]], en gran us de [[Dígraf|dígrafs]] i signes diacrítics extres.
+
El '''polac''' és una llengua eslava del grup occidental parlat principalment en [[Polònia]]. S'escriu en el alfabet llatí, en gran us de dígrafs i signes diacrítics extres.
  
El polac se parla principalment en Polònia, pero els emigrants han portat l'idioma en mateixos, per lo que n'hi ha un número significatiu de polacparlants en [[Alemanya]], [[Argentina]], [[Austràlia]], [[Àustria]], [[Bèlgica]], [[Brasil]], [[Canadà]], la [[República Checha]], [[Eslovàquia]], [[Espanya]], [[USA|Estats Units]], [[França]], [[Grècia]], [[Hongria]], [[Irlanda]], [[Israel]], [[Kazakstan]], [[Letònia]], [[Mèxic]], [[Països Baixos]], [[Regne Unit]], República de [[Suràfrica]], [[Romania]], [[Rússia]], [[Suècia]] i [[Uruguai]].
+
El polac es parla principalment en Polònia, pero els emigrants han portat el idioma en si mateixos, per lo que n'hi ha un número significatiu de polacoparlants en Alemanya, Argentina, Australia, Austria, Bèlgica, Brasil, Canadà, la República Checha, Eslovàquia, Espanya, Estats Units, França, Grècia, Hungria, Irlanda, Israel, Kazajistà, Letònia, Mèxic, Països Baixos, Regne Unit, República de Sudàfrica, Rumania, Rúsia, Suècia i Uruguay.
  
Ademés, encara existixen minories polacparlants en les terres anexionades per l'[[Unió Soviètica]] despuix de la [[Segona Guerra Mundial]]: [[Bielorrússia]], [[Lituània]] i [[Ucrània]].
+
Ademés, encara existixen minories polacoparlants en les terres anexionaes per la [[Unió Soviètica]] després de la [[Segon Guerra Mundial]]: [[Bielorrúsia]], [[Lituània]] i [[Ucrània]].
  
 
== Estatus oficial ==
 
== Estatus oficial ==
El polac és l'idioma oficial de Polònia, aixina com del comtat de Vilna (Lituània).
+
El polac és idioma oficial de Polònia, aixina com del comtat de Vilna (Lituània).
  
 
== Dialectes ==
 
== Dialectes ==
El polac té diversos dialectes que corresponen bàsicament a les antigues divisons tribals: els més significatius (en número de parlants) són el de la Gran Polònia (en el noroest), el de la Chicoteta Polònia (surest, el mazovià (Mazòvia i Mazúria) i el silesi (Slaskie, Silèsia). El mazovià compartix algunes característiques en el kashubo, del qual els seus parlants (entre 100.000 i més de 200.000) viuen a l'oest de Gdansk prop de la [[Mar Bàltica]].
+
El polac té varis dialectes que corresponen bàsicament a les antigues divisons tribals: els més significatius (en número de parlants) són el de la Gran Polònia (en el noroest), el de la Chicoteta Polònia (surest=, el mazovià (Mazòvia i Mazúria) i el silesi (Slaskie, Silèsia). El mazovià compartix algunes característiques en el kashubo, del qual els seus parlants (entre 100.000 i més de 200.000) viuen al oest de Gdansk prop del Mar Bàltic.
  
N'hi han chicotetes comunitats de parlants dels idiomes [[bielorrús]], [[ucranià]] i [[alemà]], aixina com algunes varietats de l'[[idioma romaní]].
+
N'hi han chicotetes comunitats de parlants dels idiomes bielorrús, ucranià i alemà, aixina com algunes varietats del idioma romaní.
  
 
== Alfabet ==
 
== Alfabet ==
L'alfabet polac té 32 caracters; 0 són vocàlics i 23 són consonàntics.
+
El alfabet polac té 32 caracters; 0 són vocàlics i 23 són consonàntics.
  
 
<center> A Ą B C Ć D E Ę F G H I J K L Ł M N Ń O Ó P R S Ś T U W Y Z Ź Ż</center>
 
<center> A Ą B C Ć D E Ę F G H I J K L Ł M N Ń O Ó P R S Ś T U W Y Z Ź Ż</center>
 
<center> a ą b c ć d e ę f g h i j k l ł m n ń o ó p r s ś t u w y z ź ż</center>
 
<center> a ą b c ć d e ę f g h i j k l ł m n ń o ó p r s ś t u w y z ź ż</center>
  
També existixen lletres importades d'atres llengües, pero són molt poc gastades.
+
També existixen lletres importades d'atres llengües, pero són molt poc gastaes.
  
 
<center> Q V X - q v x</center>
 
<center> Q V X - q v x</center>
  
En els últims temps està de moda usar eixos caracters en la jerga jovenil, com per eixemple en el restaurant varsovià ''Qchnia'', o ''kuchnia'', que significa cuina.
+
En els últims temps està de moda utilisar eixos caracters en la jerga jovenil, com per eixemple en el restaurant varsovià ''Qchnia'', o ''kuchnia'' significa cuina.
  
 
== Eixemples ==
 
== Eixemples ==
Llínea 54: Llínea 54:
 
'''
 
'''
  
''Tots els sers humans naixen lliures i iguals en dignitat i drets i, dotats com estan de raó i consciència, deuen comportar-se fraternalment els uns en els atres.''
+
''Tots els sers humans naixen lliures i iguals en dignitat i drets i, dotats com estan de raó i conciència, deuen comportar-se'n fraternalment els uns en els atres.''
  
== Vore també ==
+
== Veja's també ==
 
* [[Polònia]]
 
* [[Polònia]]
 
== Referències ==
 
{{Reflist}}
 
 
{{traduït de|es|Idioma polaco}}
 
{{traduït de|es|Idioma polaco}}
 
== Enllaços externs ==
 
{{Commonscat|Polish language}}
 
{{DGLV|polac}}
 
{{DGLV|polonés}}
 
 
 
{{Llengües eslaves}}
 
{{Llengües eslaves}}
 
 
[[Categoria:Llengües eslaves]]
 
[[Categoria:Llengües eslaves]]
 
[[Categoria:Llingüística]]
 
[[Categoria:Llingüística]]
 
[[Categoria:Llengües]]
 
[[Categoria:Llengües]]

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!

Plantilles usades en esta pàgina: