Edició de «Idioma sicilià»

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 26: Llínea 26:
 
}}
 
}}
  
El '''Sicilià''' és una [[llengua romanç]] parlada en l'illa de [[Sicília]], en el sur d'[[Itàlia]]. Alguns dels seus dialectes també es parlen en la península itàlica, principalment en el centre-sur de Calàbria i en Salent, en Apúlia meridional. Diferix del [[italià]] i descén del [[llatí]] vulgar, en influències del [[grec]], [[àrap]], [[francés]], [[provençal]] i [[espanyol]].
+
El '''Sicilià''' és una llengua romanç parlada en l'illa de [[Sicília]], en el sur d'[[Itàlia]]. Alguns dels seus dialectes també es parlen en la península itàlica, principalment en el centre-sur de Calàbria i en Salent, en Apúlia meridional. Diferix del italià i descén del llatí vulgar, en influències del [[grec]], [[àrap]], [[francés]], [[provençal]] i [[espanyol]].
  
Té una rica història i lliteratura i un extens vocabulari en més de 250.000 paraules, degut a la influència dels distints dominadors de l'illa. El sicilià tingué una forta influència en la formació de la llengua maltesa, sobre tot fins finals del [[sigle XVIII]].
+
Té una rica història i lliteratura i un extens vocabulari en més de 250.000 paraules, degut a la influència dels distints dominadors de la illa. El sicilià tingué una forta influència en la formació de la llengua maltesa, sobre tot fins finals del sigle XVIII.
  
Esta llengua, en el [[Llibre Rogi de UNESCO]], està classificada com a llengua que no corre ningun risc d'extinció.
+
Esta llengua, en el [[Llibre Rogi de UNESCO]], està classificada com a llengua que no corre ningun risc de extinció.
  
 
El us del sicilià com a llengua parlà en família o entre amics és molt comú en tota la regió; manco comú és el seu us en ocasions oficials i en la forma escrita.
 
El us del sicilià com a llengua parlà en família o entre amics és molt comú en tota la regió; manco comú és el seu us en ocasions oficials i en la forma escrita.
Llínea 95: Llínea 95:
 
</blockquote>
 
</blockquote>
  
== Enllaços externs ==
 
{{Commonscat|Sicilian language}}
 
 
{{Llengües romàniques}}
 
 
[[Categoria:Sicília]]
 
 
[[Categoria:Llingüística]]
 
[[Categoria:Llingüística]]
 
[[Categoria:Llengües romàniques]]
 
[[Categoria:Llengües romàniques]]
 
[[Categoria:Llengües]]
 
[[Categoria:Llengües]]

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!

Plantilles usades en esta pàgina: