Diferència entre les revisions de "J. R. R. Tolkien"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Heroic sense accent.)
(Etiqueta: Edició visual)
 
Llínea 26: Llínea 26:
 
| notes a peu      =  
 
| notes a peu      =  
 
}}
 
}}
'''John Ronald Reuel Tolkien''' [[Orde de l'Imperi Britànic|CBE]] ([[Bloemfontein]], [[Suràfrica]], [[3 de giner]] de [[1892]] - † [[Bournemouth]], [[Anglaterra]], [[2 de setembre]] de [[1973]]), freqüentment citat com a '''J. R. R. Tolkien''' o '''JRRT''', fon un professor universitari, poeta,  filòlec i noveliste [[Regne Unit|britànic]]. És conegut principalment per ser l'autor de les [[Novela|noveles]] clàssiques de [[fantasia heròica]] [[El hobbit|''El hobbit'']], [[El Senyor dels Anells|''El Senyor dels Anells'']] i ''[[El Silmarillion]]''. Era amic propenc del també escritor [[C. S. Lewis]] i abdós eren membres d'un informal grup de debat lliterari conegut com els ''[[Inklings]]''.
+
'''John Ronald Reuel Tolkien''' [[Orde de l'Imperi Britànic|CBE]] ([[Bloemfontein]], [[Suràfrica]], [[3 de giner]] de [[1892]] - † [[Bournemouth]], [[Anglaterra]], [[2 de setembre]] de [[1973]]), freqüentment citat com a '''J. R. R. Tolkien''' o '''JRRT''', fon un professor universitari, poeta,  filòlec i noveliste [[Regne Unit|britànic]]. És conegut principalment per ser l'autor de les [[Novela|noveles]] clàssiques de fantasia heroica [[El hobbit|''El hobbit'']], [[El Senyor dels Anells|''El Senyor dels Anells'']] i ''[[El Silmarillion]]''. Era amic propenc del també escritor [[C. S. Lewis]] i abdós eren membres d'un informal grup de debat lliterari conegut com els ''[[Inklings]]''.
  
 
== Obra científica ==
 
== Obra científica ==
Tot just llicenciat a l'Exeter College, Tolkien participa en la redacció de l'''Oxford English Dictionary''. Fon el seu primer treball, just abans d'iniciar la seua carrera acadèmica en [[Leeds]] i posteriorment en [[Oxford]].
+
En llicenciar-se en l'Exeter College, Tolkien participa en la redacció de l'''Oxford English Dictionary''. Fon el seu primer treball, just abans d'iniciar la seua carrera acadèmica en [[Leeds]] i posteriorment en [[Oxford]].
  
 
Com a professor universitari, publicà numeroses obres, artículs i ensaigs, sobre lliteratura i filologia, anglesa i anglosaxona, entre els que destaquen títuls com ''A Middle-English Vocabulary'' ([[1922]]), ''Chaucer as a Philologist'' ([[1934]]) o ''Beowulf: the Monster and Critics''.
 
Com a professor universitari, publicà numeroses obres, artículs i ensaigs, sobre lliteratura i filologia, anglesa i anglosaxona, entre els que destaquen títuls com ''A Middle-English Vocabulary'' ([[1922]]), ''Chaucer as a Philologist'' ([[1934]]) o ''Beowulf: the Monster and Critics''.

Última revisió del 15:43 2 nov 2022

J. J. R. Tolkien
J. R. R. Tolkien, ca. 1925.jpg
J. R. R. Tolkien en l'any 1920
Naiximent 3 de giner de 1892
Bloemfontein, Suràfrica
Mort 2 de setembre de 1973 (als 81 anys)
Bournemouth, Anglaterra
Activitat Profesor universitari i escritor
Nacionalitat Britànic
Gèneros Fantasia heròica
Moviment Inklings
Obres principals El hobbit, El Senyor dels Anells i El Silmarillion

John Ronald Reuel Tolkien CBE (Bloemfontein, Suràfrica, 3 de giner de 1892 - † Bournemouth, Anglaterra, 2 de setembre de 1973), freqüentment citat com a J. R. R. Tolkien o JRRT, fon un professor universitari, poeta, filòlec i noveliste britànic. És conegut principalment per ser l'autor de les noveles clàssiques de fantasia heroica El hobbit, El Senyor dels Anells i El Silmarillion. Era amic propenc del també escritor C. S. Lewis i abdós eren membres d'un informal grup de debat lliterari conegut com els Inklings.

Obra científica[editar | editar còdic]

En llicenciar-se en l'Exeter College, Tolkien participa en la redacció de l'Oxford English Dictionary. Fon el seu primer treball, just abans d'iniciar la seua carrera acadèmica en Leeds i posteriorment en Oxford.

Com a professor universitari, publicà numeroses obres, artículs i ensaigs, sobre lliteratura i filologia, anglesa i anglosaxona, entre els que destaquen títuls com A Middle-English Vocabulary (1922), Chaucer as a Philologist (1934) o Beowulf: the Monster and Critics.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons