Jorge Boonen Rivera (Valparaíso, Chile, 16 d'abril de 1858 - † Santiago de Chile, 6 de decembre de 1921) Fon un militar chilé que va tindre el grau de General de Divisió i fon el Inspector General de l'Eixèrcit des del 19 d'abril de 1910 al 26 d'abril de 1921.

Antecedents militarsEditar

Participacions en accions bèliquesEditar

Va ingressar en l'Eixèrcit al ser movilisat com a subtinent durant la Guerra del Pacífic, finalisant la guerra en el grau de capità. Fon molt destacat durant la Guerra gràcies a la seua preparació tècnica en Ingenieria i que dominava diversos idiomes. Va eixercir en Unitats Tàctiques i com a ajudant del Estat Major, a on va vore les falencies d'instrucció, coneiximents i procediments de combat, comandament i organisació en l'Eixèrcit. Es va formar la convicció que calia realisar modificacions de fondo en l'Institució. Això ho efectuaria anys més tart colaborant en el General Emilio Körner.

En 1884 és enviat a Espanya com Agregat Militar i estudià l'organisació i funcionament de les Escoles i Acadèmies Militars espanyoles i alemanes, familiarisant-se en els plans d'estudi respectius; elaborà diversos informes en que analisa i propon els canvis necessaris que han d'efectuar-se en l'Eixèrcit de Chile, com per eixemple la creació d'un Estat Major General.

Actuacions destacadesEditar

Va eixercir el comandament de l'Eixèrcit durant 11 anys, configurant un Eixèrcit tècnic i professional, ben equipat i instruït. Durant el seu comandament l'Eixèrcit de Chile s'escampa per tota Llatinoamerica a través de numeroses missions militars que impulsa en els Eixèrcits de Colòmbia, Equador i El Salvador, segons el model chilé.

Durant el seu comandament es consolida la influència militar alemana-prussiana en l'Eixèrcit, corresponent-li contractar i mantindre les diverses missions alemanes d'instructors i professors, com aixina mateix impulsar els canvis orgànics que estructurara el General Emilio Körner.

Participà personalment en Alemanya en 1911 en la recepció i prova del material d'Artilleria Krupp Cal. 105 mm, material molt modern en l'época, de qual estava dotat el propi Eixèrcit alemà.

Va prohibir als militars chilens a afiliar-se a sectes o organisacions de caràcter filosoficoabsolutiste. Fon molt atacat per l'anterior qüestió i rep una acusació en la Cambra de Diputats en 1916, pero no va prosperar.