José Climent Barber

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

José Climent Barber (Pare Climent), va naixer en Oliva, Valéncia el 28 d'agost de 1927, i va faltar el 15 de febrer de 2017 als 89 anys. Va ser organiste, director, compositor i musicoleg espanyol, membre i Acadèmic Corresponent de la Real Acadèmia de Belles arts de Sant Carlos de Valéncia i Acadèmic de Número de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana. A lo llarc de la seua vida va ser guardonat en varis premis extraordinaris en els Jocs Florals de Lo *Rat *Penat i l'Ajuntament de Valéncia ho ha nomenat fill adoptiu de la ciutat en l'any 2010.

El pare José Climent va ser organiste de la Catedral de Valéncia i de la Real Basílica de La nostra Senyora dels Desamparats durant 30 anys, fins que ser nomenat Prefecte de música sacra. Ha segut director del desaparegut Institut Valencià de Musicologia, de la Coral Infantil Juan Bautista Menges, i de la Escolanía de La nostra Senyora dels Desamparats, abans de fundar i començar a dirigir la Coral Catedralicia. També és reconegut com a fundador i director del Conservatori Municipal José Iturbi, director de la secció de Musicologia de l'Institució Alfonso el Magnànim, durant dotze anys ha colaborat en Diputació Provincial dirigint el “Retrobem la nostra música” aixina com dirigint la part musical de “La Llum de les Imagens” des de la primera exposició en Sogorp.

Entre els seus múltiples treballs destaquen els Fondos Musicals de la Regió Valenciana, l'Opera Omnia vocal i els cinc últims volums de l'obra orgànica de Juan Cabanilles, aixina com el Llibre de Tocatas de Vicente Rodríguez Monllor.

Autor d'importants llibres

  • La Catedral de Valéncia: devindre musical en el sigle XX Valéncia: Real Acadèmia de Cultura Valenciana-Secció de Musicologia, 2005.
  • Orguens i organistes catedralicis de la Valéncia del Sigle XIX Valéncia: Lo Rat Penat, 2002.
  • L'Escolanía de La nostra Senyora dels Desamparats Valéncia: Diputació provincial, 1999.
  • Villancico barroc valència Valéncia: Generalitat Valenciana, 1997.
  • El Cançoner de Gandia. Estudi, versió i transcripció Valéncia: Generalitat Valenciana - Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, 1996.
  • El Cançoner musical d'Ontinyent; transcripció i estudi Ontinyent: Ajuntament d'Ontinyent i Consell Valencià de Cultura, 1996.
  • La coral infantil "Juan Bautista Menges" Valéncia: Ajuntament de Valéncia, 1996
  • Fons musicals de la Regió Valenciana I: Catedral metropolitana de Valéncia Valéncia: Institució Alfonso el Magnànim, 1979
  • Cançoner diocesà Valéncia: Imp. Nàcher, 1959. Cantos en llatí i castellà.