Diferència entre les revisions de "Josep Boronat Gisbert"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
m (Revertides les edicions de Valenciano (discussió); s'ha recuperat l'última versió de Corrector de redireccions)
 
Llínea 1: Llínea 1:
 
#REDIRECT [[Josep Boronat i Gisbert]]
 
#REDIRECT [[Josep Boronat i Gisbert]]
Natural d'Alcoy, naixcut el 16 de maig de 1922, de generacions d'alcoyans, que ham parlat sempre en llengua valenciana.
 
 
Estudis
 
 
Bachillerat en l'Institut Nacional de Segona Ensenyança d'Alcoy. Magisteri en l'Escola Normal de Girona, 1941. Estudis Filosòfic i Teològis en centres de formació de la Congregació Salesiana, en: Girona, Barcelona i Madrit. Ciències Químiques en la Facultat de Química de l'Universitat de Valéncia en 1959. Cursos de perfeccionament i actualisació pedagògica i didàctica: de 1972 al 1977, Institut Químic de Sarrià (Barcelona), Enllaç químic i estructura molecular; 1973, Universitat de Valéncia, Didàctica de la Química; 1973, Universitat Politècnica de Valéncia.
 
 
Estudi de la Llengua Valenciana: De 1976 a 1978 Curso de Llengua i Lliteratura de Lo Rat Penat.
 
 
Dedicat a l'ensenyança des de 1942 en Valéncia, Alacant, Burriana i Cartagena. Ha segut Director del Colege Sant Joan Bosco de Valéncia i del Colege Sant Antoni Abad de Valéncia. Elegit Decà del Colege Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències del Distrit Universitari d'Alacant. Agregat Colaborador de la Secció de Llengu i Lliteratura de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana, des del 24 de giner de 1979.
 
 
Menbre de la Comisió Mixta per a l'incorporació de la Llengua Valenciana al Sistema d'Ensenyança, any 1979; dimitint per la politisació introduida, quan havia d'haver segut un assunt purament cultural.
 
 
Va publicar artículs sobre temes de cultura i llengua; ha participar en taules redones; ha donat conferències, entre les que està la dissertació corresponent al dia de la Llengua Valenciana de la "I Semana Bibliogáfica de las Lengua Ibéricas", Lugo 1981.
 
 
Autor de "Pomell de valencianitat", Alcant, 1987.
 
 
Mantenedor en els CIV Jocs Florals de la Ciutat i Regne de Valéncia en 1987. Mantenedor dels XXIV Jocs Florals de la Villa de Paterna, en 1988.
 
 
En Elig, el Grup Cultural Ilicità Regne de Valéncia, li concendí la "Palma Daurada" en 1985; i un any després, Lo Rat Penat li donà la "Medalla del Centenari de Lo Rat Penat".
 
 
Des de l'any 1992 fon Conseller del Consell Valencià de Cultura, elegit per les Corts Valencianes.
 
 
Autor de "FONO. Introducció a la Fonologia Valencia", Valéncia, 1998. Esta obra obtingue el Premi extraordinari "Excm. Ajuntament de Valéncia" en els CXIV Jocs Florals de Lo Rat Penat, de l'any 1997.
 
 
El 18 de Giner de l'any 2002, el valencianisme pergué un gran valor, intelectual i humà.
 

Última revisió del 21:57 19 ago 2015