Edició de «Josep Payà»

Anar a la navegació Anar a la busca

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 1: Llínea 1:
{{Biografia|
 
| nom = Josep Payà Alberola
 
| image =
 
| peu =
 
| nacionalitat = [[Espanya|Espanyola]]
 
| ocupació = Escritor
 
| data_naix = 28 de juny de [[1939]] 
 
| lloc_naix = [[Elig]], [[Regne de Valéncia]], [[Espanya]]
 
| data_mort =
 
| lloc_mort =
 
}}
 
'''Josep Payá Alberola''' ([[Elig]], [[28 de juny]] de [[1939]]), és un escritor i històric dirigent [[valencianiste]]. Tota la seua lluita valencianista ha transcorregut en les terres del sur del [[Regne de Valéncia]].
 
  
== Biografia ==
+
  
Josep Payá, junt ad atres valencianistes d'Elig ha mantengut viva la flama del valencianisme, que com ell varen creure des del primer moment en la necessitat de treballar per l'implantació del moviment valencianiste en les comarques alacantines.  
+
Els merits que han pesat a l'hora de pendre esta decisio son fonamentalment la seua inqüestionable i ininterrompuda fidelitat als principis que allumenaren el moviment valencianiste a principis dels anys 70. Destacant de manera molt especial el fet de que tota la seua lluita valencianista haja transcorregut al Sur del Regne de Valéncia. Pepe Payá es un valencianista de Elig que ha mantingut viva la flama de la valenciania junt a un grapat de patriotes que com ell varen creure des d'el primer moment en la necessitat de treballar per l'implantacio del moviment valencianiste llunt del Cap i Casal. Payá funda en 1978 el Patronato Historico Artistico Cultural de Elche (PHACE), del que es actualment president i des d'el qual ha treballat de valent en la defensa de la Llengua Valenciana i de la nostra historia. Es un membre actiu de la Cordinadora d'Entitats Culturals del Regne de Valéncia, de la que ha segut Vicepresident per Alacant entre 1994 i 1996. Pero entre els molts merits que han concorregut a l'hora de otorgar-li el PREMI LLEALTAT 2011, cal destacar que va ser l'impulsor del I Congres de Llengua Valenciana celebrat en Elig en 1985, aixina com u dels firmants del les Normes de El Puig en 1981. Pepe Payá te publicats diferents llibres en Llengua Valenciana, tant de novela com d'ensaig i teatre.
 +
Payá ve aixina a sumar-se a la ya llarga llista d'insignes lleals que han rebut este prestigios guardó des de que el GAV ho creara en 1999 per tal de reconeixer publicament a aquells valencianistes que s'hagueren distinguit en la defensa de l'ideari valencianista des de la llealtat i la fidelitat. Com a contrapunt a aquells que traïcionaren els nostres ideals a canvi de un puesto remunerat al costat del poder politic. Premis Llealtat han segut: En Jose Mª Guinot (1999), En Leopold Peñarroja (2000), Na Amparo Cabanes (2001), En Juan Garcia Sentandreu (2002), En Miquel Ramón (2003),  En Joan Gil Barbera (2004), En Ricardo Garcia Moya (2005), En Chimo Lanuza (2006), En Vicent Baixauli (2007), En Anfos Ramon (2008), En Juan Vanrell (2009) i En Jose Alba (2010).
  
En l'any [[1965]] creà la “Penya la Tranquilitat”, per a fomentar el folclore i les tradicions locals. Fon un dels 22 fundadors dels Premis de Poesia i Pintura “Café Marfil”.
+
PEPE PAYÁ, PREMI LLEALTAT 2011 DEL GRUP D'ACCIO VALENCIANISTA
 
 
Fundador de l'Associació Històric Festera “Pobladores de Elche”, de “Amigos de la Universidad de Elche”; aixina com dels Jubilats i Pensionistes Iliticans, que actualment presidix.
 
 
 
Fundà en l'any [[1978]] el [[Patronat Històric Artístic Cultural d'Elig]] (PHACE), del que és actualment president i des del qual ha treballat en la defensa de la [[idioma valencià|llengua valenciana]] i de la nostra història. Es un membre actiu de la [[Coordinadora d'Entitats Culturals del Regne de Valéncia]], de la que ha segut Vicepresident per [[Alacant]] entre [[1994]] i [[1996]] i del [[Grup Cultural Ilicità Tonico Sansano]].
 
 
 
Fon l'impulsor, junt a [[Josep Esteve Rico Sogorb]], del [[I Congrés de la Llengua Valenciana]] celebrat en Elig l'any [[1985]], aixina com u dels firmants del les [[Normes d'El Puig]] en [[1981]].
 
 
 
També es acadèmic de la [[Real Acadèmia de Cultura Valenciana]] i té en possessió la “Encomienda de Alfonso X El Sabio”.
 
 
 
Destaca la seua ininterrompuda fidelitat als principis que allumenaren el moviment valencianiste a principis dels [[anys 70]].
 
 
 
Te publicats diferents llibres en [[idioma valencià|llengua valenciana]], tant de novela com d'ensaig i de teatre.
 
 
 
== Obra ==
 
 
 
* ''Historia de Elche''
 
* ''[[Judes Valentins]]''
 
* ''En defensa de la nostra identitat''
 
* ''Discurs de Valenciania''
 
* ''¡Mujer! ¡Mujer!''
 
* ''Vida y obra del pintor José Cañizares''
 
* ''Informe sobre la Llengua Valenciana''
 
* ''Vides Subterranees''
 
* ''La Dama d'Elig''
 
* ''Vida y Obra de Pedro Ibarra''
 
 
 
== Premis ==
 
 
 
*[[Premis Palmes Dorades|Palma Dorada]] [[1980]] d'Ambit Local del [[Grup Cultural Ilicità Tonico Sansano]].
 
*[[Premis Llealtat|Premi Llealtat]] [[2011]] del [[Grup d'Accio Valencianista]].
 
 
 
== Discurs de benvinguda en el I Congrés de la Llengua Valenciana ==
 
 
 
Josep Payà pronuncià les següents paraules, donant la benvinguda als assistents al Congrés:
 
 
 
El primer [[Tribunal de les Aigües|Tribunal de Justícia de les Aigües de la Vega de Valéncia]], abans del [[sigle X]]. En l'any [[1100]], quan atres comtats que se intitulen històrics a sí mateixa, encara no existien com a tals, cas dels nostres veïns, teniem un caterva d'intelectuals musulmans naixcuts en lo nostre Regne: Abdallah ben Adberraman; Abu S-Salt Umayya, (naixcut en Dénia); Abdallah ben Soliman; Al Rusafi (“Fermosos poemos a Nostra Terra”); Aben al Abbar (Filòlec i Historiador)… dins d'este sigle, [[Xàtiva]] i [[Alcoy]], destaquen en la fabricació del paper, sent els primer en [[Europa]].
 
 
 
En l'any [[1247]], ya teniem moneda pròpia; [[Furs]], diferencies del rest de l'estats de la [[Corona d'Aragó]]. Despuix el primer [[Sigle d'Or valencià|Sigle d'Or de Lliteratura]], on casi tots els autors, ademés d'escriure-lo, dien que ho feyen en Valencià; s'emití la primera lletra de canvi; s'anticipen ab la Taula de Canvis; [[Consolat del Mar]]; en [[1441]] el primer colege de Boticaris, [[1474]] la primera imprenta en [[Espanya]], una Gutemberg que se pot vore en el [[Monasteri d'El Puig]]; el primer llibre imprés en nostra [[Regne de Valéncia|Nació]]: [[Obres e trobes en lahors de la Verge Maria|Les trobes en lahors de la verge María]]; en [[1489]] s'edita en [[Venecia] el ''[[Liber Elegantiarum]]'', primer diccionari imprés d'una llengua romànica, escrit pel valencià [[Joan Esteve]].
 
 
 
En l'any [[1495]] se porten per a analisar les arenes auríferes de les “índies” entregant-les al Baile de Valéncia D. Diego Torres. ¿Per qué no se les endúen a atres llocs? Fàcil, perque no estaven tan adelantats com nosatros.
 
 
 
En [[1537]], se cofeccionen "Els Capítuls" sobre el funcionament de la [[Generalitat Valenciana|Generalitat]] per a salvaguardar “l'autonomia” de l'institució i corregir erros anteriors.
 
 
 
En [[1742]] se funda la Real Acadèmia de la Llengua Valenciana, antecesora de l'actual de Cultura Valenciana, i 20 anys despuix la de Belles Arts.
 
 
 
Tot açò degudament documentat, i més, que nos permet viure tranquils, sense complexes, ni frustacions, que atres patixen. Més eixa tranquilitat i la purea de pensament, nos ha fet als valencians, que creïem en el bon veïnat, patir greus experiències que deuen servir-nos per a no fiar-nos de ningú, molt manco d'eixa espècie tan despretigiada, per la seua pròpia conducta; els polítics, que no reparen en els sentiments del poble, sols en el seu ego, com digué Le Bruyere ''El egoísmo es una combinación, un sistema, una voluntad de convertirlo todo en utilidad pròpia''. I seguixc parafrasejant, en este cas a Massillón ''Para el ambicioso, el buen éxito disculpa la ilegitimidad de los medios''. Així puix, estigam alerta a l'hora de votar, no donem nostre sufragi, prestem-lo a soles i tingam en conte que lo que més mal els fa són les urnes i es nostra única defensa.
 
 
 
== Vore també ==
 
 
 
* [[Patronat Històric Artístic Cultural d'Elig]] (PHACE)
 
* [[I Congrés de la Llengua Valenciana]]
 
 
 
== Enllaços externs ==
 
 
 
*[http://www.laverdad.es/alicante/20080117/elche/jose-paya-recopila-libro-20080117.html José Payá recopila en un libro la trayectoria de 102 pintores ilicitanos de los dos últimos siglos]
 
*[http://www.diarioinformacion.com/elche/2010/06/07/patronato-historico-artistico-cultural-entrega-galardones/1016568.html El Patronato Histórico Artístico Cultural entrega sus galardones]
 
*[https://www.culturavalenciana.es/actualitat/hi-ha-que-conseguir-que-el-valencia-siga-el-que-han-parlat-nostres-yayos/ Entrevista a Josep Payà - Cultura Valenciana]
 
 
 
[[Categoria:Biografies]]
 
[[Categoria:Valencians]]
 
[[Categoria:Escritors]]
 
[[Categoria:Escritors en valencià]]
 
[[Categoria:Valencianisme]]
 

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!

Plantilla usada en esta pàgina: