Canvis

10 861 bytes afegits ,  20 giner
Llínea 1: Llínea 1: −
Julià o Julián San Valero Aparisi (Valéncia, 1913-1998). Historiador, antropòlec i arqueòlec [[valencià]].
+
{{Biografia|
 +
| nom = Julián San Valero Aparisi
 +
| image = [[Archiu:Juliansval.jpg|250px]]
 +
| peu =
 +
| nacionalitat = [[Espanyols|Espanyola]]
 +
| ocupació = Historiador, antropòlec i arqueòlec
 +
| data_naix = [[1913]]
 +
| lloc_naix = [[Valéncia]], [[Regne de Valéncia]], [[Espanya]]
 +
| data_mort = [[1998]]
 +
| lloc_mort = [[Valéncia]]
 +
}}
 +
'''Julià''' o '''Julián San Valero Aparisi''' ([[Valéncia]], [[1913]] - † [[1998]]). Historiador, antropòlec, arqueòlec i escritor [[Comunitat Valenciana|valencià]].
    
== Estudis ==
 
== Estudis ==
   −
Estudià el Bachiller en l'Institut [[Lluís Vives]]. L'any [[1934]] estudià Dret en l'[[Universitat de Valéncia]]i també Filosofia i lletres. Obtenint la màxima calificació. També va obtindre un premi extraordinari de final de Carrera.
+
Estudià el Bachiller en l'Institut [[Lluís Vives]]. En l'any [[1934]] estudià Dret en l'[[Universitat de Valéncia]] i també Filosofia i lletres. Obtenint la màxima calificació. També va obtindre un premi extraordinari de final de Carrera.
    
Fon becat per la [[Diputació de Valéncia]], beca "[[Blasco Ibáñez]]". Fon professor ajudant per la Junta d'Ampliació d'Estudis en Madburc junt al professor V. Merhardt.
 
Fon becat per la [[Diputació de Valéncia]], beca "[[Blasco Ibáñez]]". Fon professor ajudant per la Junta d'Ampliació d'Estudis en Madburc junt al professor V. Merhardt.
   −
Vinculat des de [[1942]] al Seminari d'Història de l'Universitat Central (Madrit), que dirigia el professor Martinez Santa Olalla, del que va ser Subdirector, va obtindre el doctorat en Filosofia i Lletres en [[1946]], en la tesis ''El Neolítico europeo y sus relaciones'', que li va valdre el premi extraordinari en [[1947]].
+
Vinculat des de l'any [[1942]] al Seminari d'Història de l'Universitat Central (Madrit), que dirigia el professor Martínez Santa Olalla, del que va ser Subdirector, va obtindre el doctorat en Filosofia i Lletres en [[1946]], en la tesis ''El Neolítico europeo y sus relaciones'', que li va valdre el premi extraordinari en l'any [[1947]].
    
== Trayectòria professional ==
 
== Trayectòria professional ==
   −
En [[1948]] va guanyar la càtedra d'Història de la Cultura en l'Universitat de [[Granada]], per concurs-oposició, la de Prehistòria i Història Universal i Mija de la falcultat de Filosofia i lletres de l'Universitat de Valéncia en [[1950]], d'on va ser decà des de [[1968]] fins a [[1972]].
+
Va començar dedicant-se, especialment, a l'arqueologia. I més tart, cap a l'etnologia i antropologia, sense abandonar mai el camp arqueològic.
   −
Fon director de l'Institut d'Estudis Ibèrics i Etnologia Valenciana de l'institució [[Alfons el Magnànim]]. Membre de la [[Hispanic Society]] de Nova York i del ''Deutsches Archaeologiches Institut'' d'[[Alemanya]] i de la ''Prehistoric Society'' de [[Londres]].
+
En l'any [[1942]] va començar les excavacions arqueològiques en [[Madrit]] investigant junt a l'equip del catedràtic Martínez Santa Olalla.  
   −
Fon 38 anys catedràtic de Prehistòria en l'Universitat de Valéncia i director d'excavacions, aixina com, professor i catedràtic d'història antiga de l'Universitat de Valéncia.
+
En [[1948]] va guanyar la càtedra d'Història de la Cultura en l'Universitat de [[Granada]], per concurs-oposició, la de Prehistòria i Història Universal i Mija de la facultat de Filosofia i lletres de l'Universitat de Valéncia en [[1950]], d'a on va ser decà des de l'any [[1968]] fins a l'any [[1972]].
   −
En [[1950]] va ser catedràtic de filosofia de l'Universitat espanyola en la matèria de Prehistòria i Història universal de les edats antigues i mijana i d'Història general de la cultura.
+
Fon director de l'Institut d'Estudis Ibèrics i Etnologia Valenciana de l'institució [[Alfons el Magnànim]] de la [[Diputació de Valéncia]]. Membre de la [[Hispanic Society of America|Hispanic Society]] de [[Nova York]] i del ''Deutsches Archaeologiches Institut'' d'[[Alemanya]] i de la ''Prehistoric Society'' de [[Londres]].
   −
El més d'octubre de [[1951]] es constituïx en Valéncia un Secretariat del diccionari ''Valencià-Balear-Català'', del que Julià San Valero era un els seus responsables organisadors.  
+
En l'any [[1950]] va conseguir traslladar-se a l'Universitat de Valéncia a on va ser catedràtic d'Història Antiga en la Facultat de Filosofia i Lletres de la que fon decà. Fon 38 anys catedràtic de Prehistòria en l'Universitat de Valéncia i director d'excavacions.
   −
Es varen organisar cicles de conferències sobre Història del [[Regne de Valéncia]], en les quals va intervindre com a conferenciant, entre atres personages rellevants de l'época.
+
Va ser catedràtic de filosofia de l'Universitat espanyola en la matèria de Prehistòria i Història universal de les edats [[edat antiga|antiga]] i [[Edat mija|mija]] i d'Història general de la cultura.
   −
Les primeres excavacions portades a terme en Mont Bernorio varen ser fetes per Romualdo Moro en 1890 per encàrrec del Marqués de Comillas. Durant els anys 1943-1944 de nou són estudiades les excavacions en incloure-les en el Pla Nacional d'Excavacions Arqueològiques, sent per últim en l'any [[1959]], entre els mesos de juliol i agost, realisada una nova campanya d'excavacions dirigida per Julià San Valero. Totes les troballes es depositàren en el Museu Provincial d'Arqueologia de la capital de [[Palència]].
+
El més d'[[octubre]] de [[1951]] es constituïx en Valéncia un Secretariat del diccionari ''Valencià-Balear-Català'', del que Julià San Valero era un dels seus responsables organisadors.  
   −
En [[1961]] va ser catedràtic de filosofia en l'Universitat espanyola, en la matèria de Prehistòria i Història universal de les edats antiga i mija i d'Història general de la cultura.
+
Va impartir conferències per [[Espanya]] i l'estranger i participà en numerosos congressos. Es varen organisar cicles de conferències sobre Història del [[Regne de Valéncia]], en les quals va intervindre com a conferenciant, entre atres personages rellevants de l'época.
   −
Fon Decà de l'[[Acadèmia de Cultura Valenciana]], ara Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV), des de [[1973]].
+
Les primeres excavacions portades a terme en Mont Bernorio varen ser fetes per Romualdo Moro en [[1890]] per encàrrec del Marqués de Comillas. Durant els anys [[1943]]-[[1944]] de nou són estudiades les excavacions en incloure-les en el Pla Nacional d'Excavacions Arqueològiques, sent per últim en l'any [[1959]], entre els mesos de [[juliol]] i [[agost]], realisada una nova campanya d'excavacions dirigida per Julià San Valero. Totes les troballes es depositàren en el Museu Provincial d'Arqueologia de la capital de [[Paléncia]].
   −
L'any [[1974]] va ser el mantenedor dels XI [[Jocs Florals de la ciutat i regne de Valéncia]], en l'edició dels quals va ser la seua reina, Teresa Costa Belenguer.
+
En l'any [[1961]] va ser catedràtic de filosofia en l'Universitat espanyola, en la matèria de Prehistòria i Història universal de les edats antiga i mija i d'Història general de la cultura.
   −
En 1977 i en motiu de la clausura dels cursos de [[llengua valenciana]] de [[Lo Rat Penat]] el dia 20 de juny de 1976 en el seu XXV aniversari, Julià San Valero, pronuncià, en la sèu de Lo Rat Penat, una conferència titulada: ''Poble, cultura i llengua''.
+
Julià San Valero va ser un dels primers introductors dels estudis d'antropologia cultural en l'Universitat espanyola, i està considerat com el fundador de la moderna escola d'estudis etnològics i antropològics de la regió valenciana.
 +
 
 +
== Excavacions ==
 +
 
 +
* Mont Bernorio ([[Paléncia]])
 +
* Cova del Pendo ([[Santander]])
 +
* Alcázar de San Juan ([[Ciutat Real]])
 +
* Cabezo del Tío Pío en [[Archena]] ([[Múrcia]])
 +
* Cova de l'Or ([[Beniarrés]])
 +
 
 +
== Activitat sindical ==
 +
 
 +
Durant la seua etapa universitària va ser sindicaliste universitari d'esquerres durant la [[Segona República]]. Un sindicat vinculat al Partit Socialiste (PSOE). San Valero, es va trobar en la situació de tindre que abandonar el sindicat per la tendència pancatalanista dels recent incorporats al [[PSPV]]. Els pocs valencianistes de la direcció del PSOE com [[Fernando Millán Sánchez|Fernando Millán]] i [[Manuel del Hierro]] es vorien obligats a abandonar-lo. Se donava la circumstància que el PSOE tenia els vots en sa gran majoria dels immigrants castellaparlants i el PSPV oferia una política pancatalanista i "normalisadora".
 +
 
 +
L'esquerra es va adscriure al [[pancatalanisme]] formant un binomi esquerra-pancatalanisme, deixant al valencianisme cap al centre o dreta.
 +
 
 +
Va patir amenaces i insults per part d'alguns dels seus propis alumnes, sofrint greus ofenses verbals quan era decà de la Facultat de Filosofia i Lletres i es va dispondre a presentar una conferència d'un psiquiatra (Castilla del Pino), quan va ser president del ''I Congreso de Historia del País Valenciano'' ([[1971]]). Fon una mescla de rebelia estudiantil i d'oposició a la cada volta més intensa activitat valencianista. Trobant una resistència en certs sectors universitaris.
 +
 
 +
== Cultura valenciana ==
 +
Va ingresar en l'[[Acadèmia de Cultura Valenciana]] el [[16 de maig]] de [[1951]], ara Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV), fon Decà des de [[1978]] fins a [[1984]]. Va afrontar la reforma en profunditat dels Estatuts de l'Acadèmia, perque el Centre de Cultura va passar a denominar-se [[Acadèmia de Cultura Valenciana]] en l'any 1978. En l'any [[1987]] va tornar a ser elegit com a Decà, en un segon mandat, fins a l'any [[1990]].
 +
 
 +
En l'any [[1974]] va ser el mantenedor dels XI [[Jocs Florals de la Ciutat i Regne de Valéncia]], en l'edició dels quals va ser la seua reina, Teresa Costa Belenguer. També fon mantenedor dels [[Jocs Florals]] de l'any [[1983]] quan es celebrava l'acte del Centenari dels Jocs Florals de la Ciutat i Regne de Valéncia, en el saló columnari de la [[Llonja de Valéncia]], el [[9 d'octubre]] de [[1983]]. Va pronunciar un discurs que ha quedat en el recort de molts valencians, prenent una postura clara davant les amenaces reals de la permanència cultural valenciana.
 +
 
 +
En [[1977]] i en motiu de la clausura dels cursos de [[llengua valenciana]] de [[Lo Rat Penat]] el dia [[20 de juny]] de [[1976]] en el seu XXV aniversari, Julià San Valero, pronuncià, en la sèu de Lo Rat Penat, una conferència titulada: ''Poble, cultura i llengua''.
    
Julià San Valero defén la corrent històrica que va defendre en el seu dia Joan Reglà (Catedràtic d'Història), català, sobre el repoblament posterior a la reconquista:
 
Julià San Valero defén la corrent històrica que va defendre en el seu dia Joan Reglà (Catedràtic d'Història), català, sobre el repoblament posterior a la reconquista:
Llínea 37: Llínea 71:  
"els pioners aragonesos i catalans del mentat repoblament doscentiste no passaven de ser una minoria molt menuda"  
 
"els pioners aragonesos i catalans del mentat repoblament doscentiste no passaven de ser una minoria molt menuda"  
   −
Coincidint en atres historiadors i investigadors del Regne cristià de Valéncia com [[Antonio Ubieto]] o [[Huici Miranda]].
+
Coincidint en atres historiadors i investigadors del Regne cristià de Valéncia com [[Antonio Ubieto]] o [[Ambrosio Huici|Huici Miranda]].
 +
 
 +
== Normes d'El Puig ==
 +
[[Archiu:Fnpuig.jpg|thumb|250px|Acte de la firma de les Normes del Puig]]
 +
 
 +
El [[7 de març]] de l'any [[1981]] en el municipi valencià de [[El Puig de Santa Maria]] es celebrà l'acte d'adhesió a les [[Normes d'El Puig]] o Normes de l'Acadèmia que foren elaborades per la [[Secció de Llengua i Lliteratura Valencianes]] d'eixa institució. L'acte es va celebrar en el [[Monasteri de Santa Maria del Puig]]. Julià San Valero va intervindre en l'acte com a Decà de l'institució.
 +
 
 +
== Estatut d'Autonomia ==
 +
 
 +
Julià San Valero va intervindre en les gestions que es feren quan es tramitava l'[[Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana|Estatut d'Autonomia valencià]].
 +
 
 +
Vicent X. Navarro i Pastor ho va explicar:
 +
 
 +
{{Cita|Uns dies abans de celebrar-se el debat de l’Estatut del Regne de Valéncia en el Congrés dels Diputats, un grup d'intelectuals valencians acodiren a Madrid a visitar al President del Govern Calvo Sotelo i entregar-li un manifest a on li expressaren el problemes que estava patint Valéncia per a obtindre el seu estatut i el menyspreu que sofria. Visitaren al president del Govern, en nom d'atres molts intelectuals, que no pogueren estar presents en la reunió, Julià San Valero, portantveu del grup como a catedràtic més antic dels presents i director-decà de l'Acadèmia de Cultura Valenciana; Joaquím Rodrigo, Eduart Primo Yúfera, Enríc Garcia Asensio, Adrià Espí Valdés, Miquel Adlert, Aureli Guaita, Joan Ferrando Badia, Carme Llorca, Josep Boronat Gisbert, Josep Lluís Manglano, Joan Bosch Marín, Xavier Casp (president de Lo Rat Penat), Gustau Villapalos, Vicent Giner Boira; excusaren sa presència López Ibor, Santiago Grisolia, Simó Santonja, Antolí Candela i Antonio Ubieto.}}
 +
 
 +
El manifest fon llegit i entregat a [[Leopoldo Calvo Sotelo]]:
 +
 
 +
{{Cita|Una autonomia profunda i sincera, en els màxims sostres d'autogovern que la Constitució permet, basada en enfortir les traces de la pròpia personalitat i identitat valencianes, ancorada en la seua història, en la seua cultura, en la seua llengua pròpia i diferenciada, unit tot això en el profunt respecte en l'eixercici de les competències a totes i cadascuna de les províncies que integren l'històric Regne de Valéncia constituirà un factor d'estabilitat profunda i d'enfortiment de la democràcia.}}
 +
 
 +
El manifest va tindre un ampli resó en la prensa de [[Madrit]] i també en la prensa valenciana.
    
== La seua biblioteca ==
 
== La seua biblioteca ==
   −
La biblioteca de Julià San Valero fon donada l'any [[2007]], pels seus hereus, a la [[Generalitat Valenciana]]. Estava composta per 4.000 monografies, editades en el [[sigle XX]], dedicades principalment a l'història, arqueologia, etnografia, prehistòria, antropologia cultural, historia de l'art, cultura valenciana, lliteratura espanyola i universal, biografies i religió. Ademés, n'hi ha que afegir els documents del seu archiu en les memòries de les excavacions, manuscrits i materials de treball de les seues publicacions. Títuls acadèmics. I una reproducció del plano de la ciutat de Valéncia feta pel [[Pare Tosca]] i una còpia del bust de la [[Dama d'Elig]].
+
La biblioteca de Julià San Valero fon donada l'any [[2007]], pels seus hereus, a la [[Generalitat Valenciana]]. Estava composta per 4.000 monografies, editades en el [[sigle XX]], dedicades principalment a l'història, arqueologia, etnografia, prehistòria, antropologia cultural, història de l'art, cultura valenciana, lliteratura espanyola i universal, biografies i religió. Ademés, n'hi ha que afegir els documents del seu archiu en les memòries de les excavacions, manuscrits i materials de treball de les seues publicacions. Títuls acadèmics. I una reproducció del pla de la ciutat de Valéncia feta pel [[Pare Tosca]] i una còpia del bust de la [[Dama d'Elig]].
    
== Cites ==
 
== Cites ==
 +
[[Archiu:Lecturjulian.jpg|thumb|200px|Llectura de les Normes d'El Puig per Julià San Valero]]
    
Julià San Valero Aparisi, nos ha deixat un bon número de frases per a l'història, com estes:
 
Julià San Valero Aparisi, nos ha deixat un bon número de frases per a l'història, com estes:
   −
''La valencianitat és el resultat de la combinació del romanisme, l'islamisme i el neocristianisme. I açò qualsevol persona pot corroborar-ho documentalment en els mils i mils de documents i texts existents que ho evidencien. Sempre i quan (també és veritat) estos texts no hagen passat pel rugló normalisador de l'aparat [[pancatalaniste]] que fa i desfà, tergiversa i censura al seu antoix.''
+
{{Cita|La valencianitat és el resultat de la combinació del romanisme, l'islamisme i el neocristianisme. I açò qualsevol persona pot corroborar-ho documentalment en els mils i mils de documents i texts existents que ho evidencien. Sempre i quan (també és veritat) estos texts no hagen passat pel rugló normalisador de l'aparat [[pancatalaniste]] que fa i desfà, tergiversa i censura al seu antoix.}}
 +
 
 +
{{Cita|La Llengua Valenciana està en el subconscient colectiu d'un poble|Julià San Valero, cita resenyada en ''La AVL, Historia de una traición'' (''Prólogo. Incontrovertible y clamorosamente valenciana''), per [[Baltasar Bueno]] (Valéncia Hui, Maig 2007, Suplement)}}
 +
 
 +
Una atra cita que ha passat a l'història del poble valencià:
 +
 
 +
{{Cita|Devem ser nosatres, els valencians i no atres, els que proyectem la manera de viure valenciana en el futur, perque si som lo que som, serem. Si som lo que son, no serem. I nosatres volem ser, ara i sempre, valencians.}}
 +
 
 +
Una atra cita, esta volta en [[castellà]]:
   −
''Devem ser nosatres, els valencians i no atres, els que proyectem la manera de viure valenciana en el futur, perque si som lo que som, serem. Si som lo que son, no serem. I nosatres volem ser, ara i sempre, valencians.''
+
{{Cita|''No debemos confundir el bajo latín con el latín vulgar que, mal escrito, deriva en un latín clásico. Aquel, el bajo latín hablado, en cada territorio va asumiendo una forma condicionada por la historia cultural de sus hablantes. A este bajo latín hablado se unen el sustrato lingüístico de cada área y el superestrato de las aportaciones de inmigrantes de lenguas extranjeras o de contactos con otros usos hablantes.''|''Reflexiones sobre el Pueblo, Cultura y Lengua de Valencia'', per Julián San Valero, 1977}}
 +
 
 +
Sobre la [[llengua valenciana]]:
 +
 
 +
{{Cita|El nostre valencià, és un conjunt llingüístic constituït per elements derivats bàsicament del baix llatí parlat per tot el poble fins al sigle VIII, enriquit del sigle VIII al XIII en arabismes i des del sigle XIII fins a dia de hui per catalanismes, provençalismes,  aragonesismes, castellanismes, etc… en uns cultius moderns, i les nostres tendències fonètiques, paraules i expressions que van des de l'ibèric fins als tecnicismes actuals, passant pel visigot, llengües nortafricanes no aràbigues, italià, francés medievals o moderns, etc.. És dir un embroll vital, no tan simple com es fa creure|''Reflexiones sobre el pueblo, cultura y lengua de Valencia'' (Valéncia, 1977)}}
 +
 
 +
Citat per [[Torcuato Luca de Tena]] en el seu artícul ''La lengua valenciana'' (''[[ABC]]'', 1978):
 +
 
 +
{{Cita|''Los filólogos deberán llegar a la conclusión de que la lengua hablada en el reino de Valencia no es un fenómena medieval, coetáneo o posterior a la reconquista por Jaime I, sino anterior''|Julià San Valero}}
 +
 
 +
Citat per Francesc Moreno en la seua obra ''Breu historia sobre l'orige de la Llengua Valenciana'' (1995):
 +
 
 +
{{Cita|''Nuestro valenciano -tal como lo afirma J. San Valero- es un conjunto lingüístico constituido por elementos derivados básicamente del bajo latín hablado por todo el pueblo hasta el siglo VIII, enriquecido del VIII al XIII con arabismos y desde el XIII hasta hoy con aragonesismos, catalanismos, provenzalismos, castellanismos, etc..., con unos cultismos modernos y muestra tendencias fonéticas, palabras y expresiones que van desde el ibérico hasta los tecnicismos actuales, pasando por el visigodo, lenguas norteafricanas no arábigas, italiano y francés medievales o modernos, etc...''|''Breu historia sobre l'orige de la Llengua Valenciana'' per Francesc Moreno (1995)}}
    
== Obres ==
 
== Obres ==
 +
[[Archiu:Jsvalero.jpg|thumb|250px|Portada del llibre]]
 +
 +
* ''Excavaciones arqueológicas en Monte Bernorio'' (Palencia, [[1943]]) (Estudi)
 +
* ''El tesoro preimperial de Drieves'' ([[1945]])
 +
* ''El Neolítico español y sus relaciones'' ([[1946]])
 +
* ''Atlas Histórico Universal'' (Gráficas Ultra, Madrid, 1946)
 +
* ''La península hispánica en el mundo neolítico'' ([[1948]])
 +
* ''La cueva de la Sarsa, Bocairente, Valencia'' (1950)
 +
* ''El origen de la agricultura y de la cerámica valencianas'' ([[1954]])
 +
* ''El Neolítico Hispánico'' (1954)
 +
* ''Origen de la agricultura'' ([[1955]])
 +
* ''El Neolítico de Europa Occidental'' ([[1956]])
 +
* ''Perspectiva actual de la historia primitiva de España'' ([[1957]])
 +
* ''Arte rupestre del Levante español'' ([[1962]])
 +
* ''Los orígenes de la agricultura valenciana'' ([[1964]])
 +
* ''El campesino valenciano y su obra'' (En notes sobre l'antiguetat de l'agricultura i el regadiu en terres valencianes). (Valéncia, [[1964]])
 +
* ''Historia de la cultura'' ([[1969]])
 +
* ''Apuntes de historia de la cultura'' ([[1970]]) en colaboració de P. García Latorre i M. Gonzalo Alvarez.
 +
* ''Los hallazgos antiguos del Neolítico de Gibraltar'' ([[1975]])
 +
* ''Nuevas excavaciones y prospecciones arqueológicas en Valencia'' ([[1977]])
 +
* ''La Cova Fosca'' ([[Ares del Maestrat]], [[Castelló]])
 +
* ''El neolítico valenciano'' (1977) en colaboració de [[José Aparicio Pérez]].
 +
* ''Reflexiones sobre el pueblo, cultura y lengua de Valencia'' (Colecció Temas Valencianos, núm. 1. Valéncia, 1977)
 +
* ''Poble, Cultura i Llengua'' (1977) Lo Rat Penat, Colecció cursos.
 +
* ''Guía para el estudio de la cultura popular'' ([[1980]]) en colaboració de P. García Latorre i M. Gonzalo Alvarez.
 +
* ''El Poble del Regne de Valéncia'' [[Del Senia al Segura]] (1988)
 +
* ''Folclore, etnografía y etnología en Valencia'' ([[1992]]) Dins de l'obra colectiva ''Historia de la Antropología Española''.
 +
 +
== Vore també ==
   −
* "El Neolítico Europeo y sus raíces"
+
* [[Normes d'El Puig]]
* "El origen de la agricultura y de la cerámica valenciana" (Sobre l'orige de la cultura ibérica).
  −
* "El campesino valenciano y su obra" (En notes sobre l'antiguetat de l'agricultura i el regadiu en terres valencianes). (Valéncia, 1964)
  −
* "Excavaciones arqueológicas en Monte Bernorio (Palencia)" (Estudi)
  −
* "Poble, Cultura i Llengua" (1977) Lo Rat Penat, Colecció cursos.
  −
* "El Poble del Regne de Valéncia" [[Del Senia al Segura]] (1986)
      
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
   −
* [http://www.llenguavalencianasi.com/mavida/biografies-c-01/san_valero_aparici-c.htm]
+
* [http://www.llenguavalencianasi.com/mavida/biografies-c-01/san_valero_aparici-c.htm Biografia Julián San Valero]
* [http://www.lasprovincias.es/valencia/prensa/20070726/cultura/julian-valero-victima-coherencia_20070726.html]
+
* [http://www.lasprovincias.es/valencia/prensa/20070726/cultura/julian-valero-victima-coherencia_20070726.html Julián San Valero víctima de la coherencia - Las Provincias]
* [http://www.mcnbiografias.com/app-bio/do/show?key=san-valero-aparisi-julian]
+
* [http://www.mcnbiografias.com/app-bio/do/show?key=san-valero-aparisi-julian Julián San Valero - Biografías]
 +
* [http://www.racv.es/es/content/discurso-del-decano-de-la-racv-en-el-acto-central-del-centenario Discurso del decano de la RACV en el acto central del centenario - RACV]
    +
[[Categoria:Biografies]]
 
[[Categoria:Valencians]]
 
[[Categoria:Valencians]]
 +
[[Categoria:Historiadors]]
 +
[[Categoria:Historiadors valencians]]
 +
[[Categoria:Arqueòlecs]]
 +
[[Categoria:Arqueòlecs valencians]]
 +
[[Categoria:Escritors]]
 
[[Categoria:Escritors valencians]]
 
[[Categoria:Escritors valencians]]
 
[[Categoria:Acadèmics RACV]]
 
[[Categoria:Acadèmics RACV]]
 +
[[Categoria:Valencianisme]]
11 141

edicions