Diferència entre les revisions de "Llengües aramees"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Pàgina nova, en el contingut: «{{llengua|nom=Arameu |nomnadiu=ארמית ''Arāmît'', ܐܪܡܝܐ ''Ārāmāyâ'' |atresdenominacions= |estats=Armènia, Azerbaidjan, Síria, [[Líba...».)
 
Llínea 16: Llínea 16:
 
}}
 
}}
  
L''''arameu''' (ܐܪܡܝܐ [Ârâmâyâ], hebreu ארמית [Arâmît]) és una [[llengua semítica]] parlada al [[Pròxim Orient]] actualment per unes 500.000 persones en els seus diferents dialectes, sobretot entre els assiris i els caldeus, i en greu perill d'extinció. És important perquè va arribar a ser la llengua de comunicació més important de la regió i l'idioma de [[Crist|Jesús]] (i d'alguns escrits de la [[Bíblia]]). Originàriament contenia un [[alfabet]] particular, després es va escriure usant el sistema [[fenici]] i l'[[hebreu]] (tots ells fonètics). Un dels documents més importants per estudiar-lo són els controvertits [[Manuscrits del mar Mort]] o Rotlles de [[Qumran]].  
+
L''''arameu''' (ܐܪܡܝܐ [Ârâmâyâ], hebreu ארמית [Arâmît]) és una [[llengua semítica]] parlada al [[Pròxim Orient]] actualment per unes 500.000 persones en els seus diferents dialectes, sobretot entre els assiris i els caldeus, i en greu perill d'extinció. És important perque va arribar a ser la llengua de comunicació més important de la regió i l'idioma de [[Crist|Jesús]] (i d'alguns escrits de la [[Bíblia]]).  
  
== Enllaços externs ==
+
Originàriament contenia un [[alfabet]] particular, després es va escriure usant el sistema [[fenici]] i l'[[llengua hebrea|hebreu]] (tots ells fonètics). Un dels documents més importants per estudiar-lo són els controvertits [[Manuscrits del mar Mort]] o Rotlles de [[Qumran]].
* [http://www.clubsyriaque.org club des jeunes syriaques catholiques (grup arameu) (en francès i anglès)]
 
  
[[Categoria:Llengües semítiques]]
+
[[Categoria:Llingüística]]
[[Categoria:Llengües jueves]]
+
[[Categoria:Llengües]]

Revisió de 19:39 24 feb 2011

Arameu
'
Pronunciació: AFI:
Atres denominacions:
Parlat en: Armènia, Azerbaidjan, Síria, Líban, Israel, Iraq, Iran, Geòrgia, Rússia, Turquia i Palestina
Regió: Orient Mitjà
Parlants: 500.000
Rànquing:
Família: Afroasiàtica

  Semítica
    Occidental
      Arameu

estatus oficial
Llengua oficial de: -
Regulat per: -
còdics de la llengua
ISO 639-1 -
ISO 639-2 arc
ISO/FDIS 639-3 {{{iso3}}}
SIL arc (antic arameu)
aii (neo-arameu)
aij (lishanid noshan)
amw (neo-arameu occidental)
bhn (neo-arameu bothan
bjf (neo-arameu jueu barzani)
cld (neo-arameu caldeu)
hrt (hertevi)
huy (hulaula)
kqd (koy sanjaq surat)
lhs (mlahso)
lsd (lishana deni)
mid (mandai modern)
myz (mandai clàssic)
sam (samarità)
syc (siriac)
syn (senaya)
tmr (arameu jueu babilònic)
trg (lishan didan)
tru (turoyo)
{{{mapa}}}
vore també: llengua

L'arameu (ܐܪܡܝܐ [Ârâmâyâ], hebreu ארמית [Arâmît]) és una llengua semítica parlada al Pròxim Orient actualment per unes 500.000 persones en els seus diferents dialectes, sobretot entre els assiris i els caldeus, i en greu perill d'extinció. És important perque va arribar a ser la llengua de comunicació més important de la regió i l'idioma de Jesús (i d'alguns escrits de la Bíblia).

Originàriament contenia un alfabet particular, després es va escriure usant el sistema fenici i l'hebreu (tots ells fonètics). Un dels documents més importants per estudiar-lo són els controvertits Manuscrits del mar Mort o Rotlles de Qumran.