Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
6471 bytes eliminats ,  16:43 6 jun 2021
sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1: −
[[Image:MaredeDeudelsDesamparats.jpg|right|thumb|200px|Image de la Verge dels Desamparats en la ofrena de flors de Valéncia]]
+
'''La Pobla Llarga''' és un [[municipi]] de la [[Comunitat Valenciana]]. Pertanyent a la [[província de Valéncia]], en la [[comarca]] de la [[Ribera Alta]]. Segons el [[INE]] de l'any [[2018]], conta en una població de 4.482 habitants.
És la Patrona de la Ciutat i [[Regne de Valéncia]]. La '''Mare de Deu dels Desamparats''' és una advocació de la [[Verge Maria]], que apareix freqüentment representada en una assussena en una mà i en Jesuset portant la creu, en els seus braços. L'image es caracterisa per tindre una llaugera inclinació cap avant i per este motiu se la coneix carinyosament entre els valencians com a '''La Geperudeta''' o, en [[llengua valenciana]], per la Mare de Deu dels Desamparats, Nostra Senyora dels Desamparats.
     −
== Orige del cult ==
+
{{Municipis de La Ribera Alta}}
+
[[Categoria:Pobles de la Comunitat Valenciana]]
El vintiquatre de [[febrer]] de [[1409]] el [[Joan Gilabert Jofré|pare Jofré]] es dirigia a la catedral per a pronunciar un sermó en plena quaresma quan presencià el linchament d'un malalt mental en un carrer de [[Valéncia]] pròxim a [[Santa Catalina]] (actual [[Martín Mengod]], anteriorment nomenat [[Plateries]]). Este fet li portà a prendre la decisió de fundar un hospici per a malalts mentals, la germandat se construí baix l'advocació de '''Nostra Dona Sancta dels Folls Innocents e Desamparats''' (Nostra Senyora dels folls i inocents).
+
[[Categoria:Pobles de la Província de Valéncia]]
 
  −
L'objectiu de la germandat fon atendre als folls, no obstant i degut a la fam de l'época i el gran índex d'orfandat degut a la [[pesta negra]], als carrers se trobaven numerosos chiquets desamparats. L'hospici s'amplià per a arreplegar als chiquets desamparats, expòsits i abandonats.
  −
  −
Dos anys despuix nomenaren patrona de la germandat a la Verge com a Mare dels Desamparats allà acollits, renomenant l'advocació com a la ''Verge dels Desamparats''.
  −
 
  −
En l'any [[1414]] aplegaren tres jóvens, vestits de pelegrins, a la confraria. Al rebre'ls el germà confrare que vivia en la casa, li varen dir que en tres dies els podien construir una image de la Verge si els donaven un lloc a on fer-ho i menjar. Els colocaren en el lloc conegut com a ''l'Ermita''.
  −
 
  −
Passats quatre dies i no escoltant-se cap soroll, forçaren la porta i trobaren l'image de la [[Mare de Deu]]. Els pelegrins no estaven per cap banda, desapareguts els pelegrins, i curada l'esposa d'un membre de la germandat, paralítica i cega. El succés donà orige a la llegenda de que "''la feren els àngels''".
  −
 
  −
 
  −
El vintiú d'[[abril]] de [[1885]], el [[Papa]] [[Lleó XIII]] concedí una bula pontifícia per la que nomenava patrona de [[Valéncia]] a la Mare de Deu dels Desamparats.
  −
 
  −
== "Generalíssima dels nostres Eixèrcits" ==
  −
 
  −
El vintiquatre de [[giner]] de [[1789]] el [[Consell de Valéncia]] demanà honors militars per a la Verge, de la mateixa forma que se feen per a la [[Verge del Pilar]].
  −
 
  −
El vinticinc de maig de [[1809]] no se sap molt be si el [[Consell de Valéncia|Consell]] o l'[[Ajuntament de Valéncia|Ajuntament]] reiterà la petició.
  −
 
  −
En la [[Guerra de la Independència]], el sis de [[març]] de [[1810]], en general Caro, Capità General de Valéncia (màxima autoritat del [[Regne de Valéncia]]), demanà al [[Arquebisbe Company]] que permetera que la Verge dels Desamparats fora nomenada “Generalíssima dels nostres Eixèrcits", com mostra de gratitut per haver-los permet eixir victoriosos en el [[primer assalt napoleònic de Valéncia]].
  −
 
  −
El [[General Caro]], en cerimònia realisada en la [[Catedral de Valéncia]], li entregà el faixina de Generala i el bastó d'autoritat, i se desposà que quan ixquera l'image el dia de la seua festa, se li rendiren els honors militares d'ordenança “i se disparara l'artilleria del Baluart”.
  −
 
  −
Estes órdens foren reiterades per la [[Capitania General de Valéncia]] el díhuit de març de [[1854]] i pel [[Cap d'Estat]] espanyol en [[1947]]<ref>[http://www.valenciahui.com/opinion/baltasarbueno.php/2008/05/12/honores_militares_para_la_virgen_de_los_ Baltasar Bueno en [[Valéncia Hui]]]</ref>.
  −
 
  −
== Coronació de la Verge ==
  −
A pesar de ser la patrona de la Ciutat i [[Regne de Valéncia]], la Verge dels Desamparats no havia segut coronada canònicament. L'[[arquebisbe de Valéncia]], el cardenal [[Enrique Reig Casanova]], fon el impulsor de l'idea de la coronació de la Verge.
  −
 
  −
El quinze d'octubre de [[1921]], el Papa [[Benedicto XV]] concedí el privilegi per a la coronació de la Verge dels Desamparats.
  −
 
  −
== La "Pelegrina" ==
  −
La image pelegrina de la Verge dels Desamparats, d'un metro i trentatrés centímetros de altura, fon realisada en l'any [[1966]] per el escultor [[Octavio Vicent]], per encàrrec del capellà major de la [[Basílica de la Mare de Deu dels Desamparats|Basílica]], en el fi de que l'image principal no ixquera de sa camerí per a recórrer els carrers i els pobles en pelegrinació. A tal efecte se designà un vehícul adaptat especialment per a els seus trasllats, conegut popularment com ''el [[Mare mòvil]] ''.
  −
 
  −
== La Confraria ==
  −
El vintiquatre de [[febrer]] de [[1409]], despuix d'un sermó del [[pare Jofré]], un grup de comerciants de [[Valéncia]] encapçalats per Lorenzo Salom, assentaren les bases per a la creació de l'hospital, que definitivament se fundà mediant [[Bula Pontifícia]] de S.S. [[Benet XIII]] en data de vintisdís de febrer de [[1410]].
  −
  −
El dia 1 d'[[agost]] de [[1414]], [[Ferrando d'Antequera]] per Real Privilegi, s'aproven las "Constitucions" de la Confraria, en el nom de "[[Real Cofradía de Nostra Sancta María dels Ignocens]]"<ref>[http://www.basilicadesamparados.org/indice.htm Web de la Basílica]</ref>.
  −
 
  −
Els objectius de la confraria se foren ampliant a lo llarc dels sigles i adaptant-se a les noves realitats.
  −
 
  −
== [[Himne de la Coronació]] ==
  −
 
  −
"La pàtria valenciana
  −
 
  −
s´ampara baix ton mant
  −
 
  −
¡Oh, Verge Soberana
  −
  −
de terres de Llevant!".
  −
 
  −
La terra llevantina reviu en ta Capella
  −
 
  −
al fer-vos homenage de pur i ver amor.
  −
 
  −
Puix sou la nostra Reina i vostra Image bella
  −
 
  −
pareix que està voltada de màgic resplandor.
  −
 
  −
La rosa perfumada, la mística assussena,
  −
 
  −
Lo seu verger formaren als peus de ton altar.
  −
 
  −
I fervorós en elles lo valencià t´ofrena
  −
 
  −
La devoció més santa que es puga professar.
  −
 
  −
En terres valencianes
  −
 
  −
La fe per Vós no mor
  −
 
  −
I vostra Image Santa
  −
 
  −
Portem sempre en lo cor.
  −
 
  −
Salve, Reina del cel i la terra;
  −
 
  −
Salve, Verge dels Desamparats;
  −
 
  −
Salve, sempre adorada Patrona;
  −
 
  −
Salve, Mare del bons valencians.
  −
 
  −
Musica: Romeu
  −
Lletra: José María Juan Garcia (Retor valencià)
  −
 
  −
== Vore també ==
  −
*[[Himne de la Coronació]]
  −
 
  −
== Enllaços externs ==
  −
*[http://www.basilicadesamparados.org Portal de la Basílica de la Mare de Deu dels Desamparats]
  −
*[http://www.jdiezarnal.com/mp3/himnecoronacion.mp3 Himne de la Coronació]
  −
 
  −
==Referències==
  −
*{{Traduït de|es|Virgen_de_los_Desamparados}}
  −
 
  −
[[Categoria:Religió]]
  −
[[Categoria:Catolicisme]]
  −
[[Categoria:Cultura Valenciana]]
  −
[[Categoria:Història Valenciana]]
  −
[[Categoria:Símbols de la Comunitat Valenciana]]
 
107 112

edicions

Menú de navegació