Canvis

2597 bytes afegits ,  10:14 10 ago 2023
sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1: −
[[Image:Sandi.jpg|thumb|right|<center>Meló d'Alger</center>]]
+
[[File:Watermelon-2.JPG|thumb|right|<center>Meló d'Alger</center>]]
   −
El '''meló d'Alger''' o '''meló d'aigua''' (''Citrullus lanatus'') de la família [[Cucurbitaceae]]) és una [[fruita]] i [[planta]] de l'estil de les parres (enfiladissa), originària de [[Suràfrica]]. És considerat a sovint un tipo de [[meló]], pero no està en el gènero '''Cucumis'''.  
+
El '''meló d'Alger''' o '''meló d'aigua''' (''Citrullus lanatus''), en castellà ''sandía'', de la família [[Cucurbitaceae]], és una [[fruita]] i [[planta]] de l'estil de les parres (enfiladissa), originària de [[Suràfrica]]. És considerat a sovint un tipo de [[meló]], pero no està en el gènero '''Cucumis'''.  
   −
El meló d'Alger és, generalment, esfèric o elipsoidal, [[vert]] per fora i [[roig]] per dins, en llavors negres, i quan està ben madur, molt dolç i refrescant, fet pel que també se li coneix en el nom ''meló d'aigua''. Hui en dia es poden trobar varietats més o manco artificials en la molla de color [[Groc|groc]], sense llavors i de formes més allargades.
+
El meló d'Alger és, generalment, esfèric o elipsoidal, [[vert]] per fòra i [[roig]] per dins, en llavors negres, i quan està ben madur, molt dolç i refrescant, fet pel que també se li coneix en el nom de ''meló d'aigua''. Hui en dia es poden trobar varietats més o manco artificials en la molla de color [[groc]], sense llavors i de formes més allargades.
 +
 
 +
== Descripció ==
 +
[[File:Citrullus lanatus flower.JPG|thumb|250px|Detall de la flor]]
 +
 
 +
És una planta herbacea de cicle anual, trepadora o rastrera, de textura asprosa, en talls pilosos proveïts de zarcillos i fulls de cinc lòbuls profunts. Les flors són grogues, grans i unisexuals, les femenines tenen el gineceo en tres carpelos, i les masculines en cinc estams.
 +
 
 +
El frut de la planta és gran (normalment més de 4 kg), pepónide, carnós i sucós (més del 90% és aigua), casi esfèric, de textura plana i sense porositas, de color [[vert]] en dos o més tons. La polpa és de color [[roig]] —per l'antioxidant licopeno— i de carn de sabor generalment dolç (més rarament [[Groc|groga]] i amarga).
 +
 
 +
Les numeroses llavors poden aplegar a medir 1 cm de llongitut, són de color [[negre]], [[marró]] o [[blanc]] i riques en vitamina I, s'han utilisat en medicina popular i també es consumixen torrades com a aliment.
 +
 
 +
== Cultiu ==
 +
 
 +
Florixen durant l'[[estiu]] i maduren quaranta dies despuix de la seua floració. En [[Espanya]] va ser introduïda pels [[àraps]]; actualment es cultiva per tota la península, principalment en [[Andalusia]] i en l'est. L'etimologia del seu nom reflectix dit orige, ya que meló d'Alger prové de l'àrap hispànic ''sandiyya''. En àrap clàssic és ''sindiyyah'', de Sind, regió de [[Pakistan]], d'a on prové el nom.
    
== Una llegenda ==
 
== Una llegenda ==
   −
Una llegenda antiga, conta que: Els àraps varen portar eixe meló des d'[[Alger]] al [[Regne de Valéncia]], en l'objectiu de que els primitius valencians en menjar-ho, s'entravessarien, i aixina ells ocuparien els territoris sense a penes lluita... Pero els valencians menjaven la dolcíssima polpa i escopinyaven les llavors al camp. I estaven tan agraïts per l'obsequi, que varen nomenar ad aquella fruta ''Meló d'Alger'' en honor a la ciutat d'Alger.
+
Una llegenda antiga conta que els àraps portaren eixe meló des d'[[Alger]], actual capital d'[[Algèria]], al [[Regne de Valéncia]], en l'objectiu de que els primitius valencians en menjar-lo, s'entravessarien, i aixina ells ocuparien els territoris sense a penes lluita... pero els valencians menjaven la dolcíssima polpa i escopinyaven les llavors al camp. I estaven tan agraïts per l'obsequi, que varen nomenar ad aquella fruita ''Meló d'Alger'', en honor a la ciutat d'Alger, en [[Algèria]].
 +
 
 +
== Vore també ==
 +
* [[Meló d'Or]]
 +
* [[Meló]]
 +
 
 +
== Referències ==
 +
* Colmeiro, M. (1871) «Diccionario de los diversos nombres vulgares de muchas plantas usuales ó notables del antiguo y nuevo mundo», Madrid; pág. 57
 +
* [http://www.theplantlist.org/tpl1.1/record/kew-2723908?ref=tpl1 Citrullus lanatus en PlantList]
 +
* [http://www.anthos.es/index.php Citrullus lanatus. Real Jardín Botánico: Proyecto Anthos]
 +
* [https://www.tropicos.org/Name/9201087 Citrullus lanatus. Tropicos.org. Missouri Botanical Garden]
 +
 
 +
== Bibliografia ==
 +
* Black, William R. (8 de diciembre de 2014). «How Watermelons Became a Racist Trope». The Atlantic Monthly Group
 +
* H. Mandel, N. Levy, S. Izkovitch, S. H. Korman (2005). «Elevated plasma citrulline and arginine due to consumption of Citrullus vulgaris (watermelon)»
 +
* Naeve, Linda (December 2015). «Watermelon». agmrc.org. Agricultural Marketing Resource
 +
*  Wada, M. (1930). «Über Citrullin, eine neue Aminosäure im Presssaft der Wassermelone, Citrullus vulgaris Schrad.». Biochem. Zeit. 224: 420
 +
 
 +
== Enllaços externs ==
 +
{{Commonscat|Citrullus lanatus}}
 +
 
 +
{{DGLV|Meló}}
 +
 
 +
{{Wikispecies|Citrullus lanatus}}
    
[[Categoria:Botànica]]
 
[[Categoria:Botànica]]
11 141

edicions