Melbourne

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Vistes de Melbourne

Melbourne és la capital de l'estat australià de Victòria i és la ciutat més poblada d'Austràlia i Oceania. Fon la capital d'Austràlia entre els anys 1901 i 1927, quan es traslladà a la ciutat planificada de Canberra.

Triada des de 2011 com la millor ciutat del món per a viure, pels seus alts nivells de calitat de vida i baixos nivells de pobrea, ha segut ademés seleccionada com a favorita en llocs per a conéixer pels turistes. En abril de l'any 2023 es convertí en la ciutat més poblada d'Austràlia, en 4,875,400 habitants, superant a Sydney. Es troba en el curs inferior del riu Yarra i les costes de la baïa Port Phillip, al nort i a l'est.

El nom de Melbourne servix, també, per a denominar la regió geogràfica del Gran Melbourne. Hui en dia, la ciutat és un important centre de comerç, indústria i activitat cultural. La ciutat ha segut reconeguda com a capital del deport i la cultura d'Austràlia i és sèu de varis dels events i institucions deportives més significatius del país. També va ser denominada com una ciutat gamma per l'Universitat de Loughborough en l'any 1999.

Melbourne és notable per la seua mescla de arquitectura victoriana i contemporànea, la seua extensa ret de tramvies, els seus jardins i parcs victorians, aixina com la seua diversa i multicultural societat. Varis events de renom internacional han tingut lloc en Melbourne, inclosos els Jocs Olímpics de 1956 i els Jocs de la Commonwealth de 2006. Fon sèu, ademés, de la Reunió de Caps de Govern de la Commonwealth en 1981 i de la reunió del G20 en l'any 2006.

Melbourne fon fundada per colons lliures en l'any 1835, 47 anys despuix del primer assentament europeu en Austràlia, com una pastoral entorn al riu Yarra. Transformada ràpidament en una de les principals metròpolis de Victòria per la febra de l'or de la década de 1850, es convertí en la ciutat d'Austràlia i Oceania més gran i important. El seu creiximent es reduí durant els inicis del sigle XX i fon superada per Sydney.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons