Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
136 bytes afegits ,  23:13 12 abr 2019
Afegint informació
Llínea 1: Llínea 1: −
Un '''municipi''' es una [[entitat subnacional|entitat administrativa]] que pot agrupar una sola [[localitat]] o varies; podent fer referència a una [[ciutat]], [[poble (rural)|poble]] o [[aldea]], o a una agrupació dels mateixos.
+
Un '''municipi''' és una [[entitat subnacional|entitat administrativa]] que pot agrupar una sola [[localitat]] o varies; podent fer referència a una [[ciutat]], [[poble (rural)|poble]] o [[aldea]], o a una agrupació dels mateixos.
   −
El municipi esta compost per un [[territori]] clarament definit per un [[terme municipal]] de llímits fixats (encara que a vegades no es continu territorialment, podent estendre's fora dels seus llímits ab [[enclau]]s i presentant [[enclau]]s d'atres municipis); i la [[població]] que l'habita (regulada juridicament per instruments estadístics com el [[padró municipal]] i mecanismes que otorguen drets, com el ''aveïnament'' o ''veïnat llegal'', que només considera [[veí]] al habitant que complixca determinades característiques -orige o antiguetat- i no al mero [[resident]]).
+
Són l'entitat bàsica d'organisació territorial de l'Estat, al front dels mateixos estan els Ajuntaments.
   −
El municipi esta regit per un òrgan colegiat denominat [[ajuntament]], [[municipalitat]], [[alcaldia]] o [[consell municipal|consell]]; encapçalat per una institució unipersonal: l' [[alcalde]] (en el [[Antic Regim en Espanya]] havia un alcalde per l' ''estat noble'' i atre per l' ''estat pla''; i en les principals ciutats un [[corregidor]] designat per el rei). Per extensió, també se gasta el terme ''municipi'' per a referir-se al ajuntament o municipalitat en sí. En la majoria d' [[Estat]]s moderns, un municipi es la divisió administrativa més chicoteta que poseix els seus propis dirigents [[representació|representatius]], [[elecció|elegits]] [[democràcia|democràticament]]. En alguns municipis espanyols encara funciona el regim migeval de govern, gestió i decisió per participació assambleària denominat ''[[consell obert]]''.
+
El municipi esta compost per un [[territori]] clarament definit per un [[terme municipal]] de llímits fixats (encara que a vegades no es continu territorialment, podent estendre's fora dels seus llímits en [[enclau]]s i presentant [[enclau]]s d'atres municipis); i la [[població]] que l'habita (regulada juridicament per instruments estadístics com el [[padró municipal]] i mecanismes que otorguen drets, com l'''aveïnament'' o ''veïnat llegal'', que a soles considera [[veí]] a l'habitant que complixca determinades característiques -orige o antiguetat- i no al mero [[resident]]).
   −
En l' [[Antiga Roma]], un ''[[municipium]]'' (paraula [[llatí|llatina]] que origina la valenciana "municipi") era una ciutat lliure que es governava per les seues pròpies [[llei]]s; encara que els seus habitants fruïen de moltes distintes situacions jurídiques, puix obtenien els seus drets no per la seua residencia en ella, sino per la possessió de la [[ciutadana romana]], la condició de llibertat o [[esclavitut]], etc.
+
El municipi esta regit per un òrgan colegiat denominat [[ajuntament]], [[municipalitat]], [[alcaldia]] o [[consell municipal|consell]]; encapçalat per una institució unipersonal: l'[[alcalde]] (en l'[[Antic Regim en Espanya]] havia un alcalde per l'estat noble i atre per l'estat pla; i en les principals ciutats un [[corregidor]] designat pel rei). Per extensió, també se gasta el terme ''municipi'' per a referir-se al ajuntament o municipalitat en sí. En la majoria d'[[Estat]]s moderns, un municipi és la divisió administrativa més chicoteta que poseix els seus propis dirigents [[representació|representatius]], [[elecció|elegits]] [[democràcia|democràticament]]. En alguns municipis espanyols encara funciona el regim migeval de govern, gestió i decisió per participació assambleària denominat ''[[consell obert]] ''.
   −
En alguns països, les entitats equivalents als municipis son dites "[[comune]]s" (per eixemple, la [[comuna francesa|''commune'' francesa]], la [[Municipis d'Itàlia|''comune'' italiana]] o la ''kommun'' sueca). El terme prove de la [[comuna migeval]] ([[Ciutats-estat italianes]], [[Ciutat Imperial Lliure]]).
+
En l'[[Antiga Roma]], un ''[[municipium]] '' (paraula [[llatí|llatina]] que origina la valenciana "municipi") era una ciutat lliure que és governava per les seues pròpies [[llei]]s; encara que els seus habitants fruïen de moltes distintes situacions jurídiques, puix obtenien els seus drets no per la seua residencia en ella, sino per la possessió de la [[ciutadana romana]], la condició de llibertat o [[esclavitut]], etc.
   −
== Mire també ==
+
En alguns països, les entitats equivalents als municipis son dites "[[comune]]s" (per eixemple, la [[comuna francesa|''commune'' francesa]], la [[Municipis d'Itàlia|''comune'' italiana]] o la ''kommun'' sueca). El terme prové de la [[comuna migeval]] ([[Ciutats-estat italianes]], [[Ciutat Imperial Lliure]]).
 +
 
 +
== Vore també ==
 
* [[Aldea]]
 
* [[Aldea]]
 
* [[Alfoz]]
 
* [[Alfoz]]
* ''[[Borough]]''
+
* ''[[Borough]] ''
* [[Ciudad]]
+
* [[Ciutat]]
 
* [[Comuna]]
 
* [[Comuna]]
 
* [[Condat]]
 
* [[Condat]]
Llínea 19: Llínea 21:  
* [[Gemeinde]]
 
* [[Gemeinde]]
 
* [[Localitat]]
 
* [[Localitat]]
* ''[[Municipium]]''
+
* ''[[Municipium]] ''
 
* [[Municipalisme llibertari]]
 
* [[Municipalisme llibertari]]
 
* [[Pedania]]
 
* [[Pedania]]
Llínea 26: Llínea 28:     
== Referències ==
 
== Referències ==
* {{Traduït de|es|Municipio}}
+
{{Traduït de|es|Municipio}}
 +
 
 +
 
 +
[[Categoria:Divisió territorial]]
349

edicions

Menú de navegació