Ovni

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Fotografia clàssica d'un ovni en Nova Jersey, presa el 31 de juliol de 1952

El terme ovni (acrònim d'objecte volador no identificat) es referix a l'observació d'un objecte volador, real o aparent, que no pot ser identificat per l'observador i l'orige del qual seguix sent desconegut despuix d'una investigació.

L'acrònim fon creat per a reemplaçar al de «platillo volant», ya que, a diferència d'est, un ovni no té per qué ser necessàriament un objecte tecnològic o tripulat (pot ser també una estrela, un meteorit o un avió desconegut), i ha aplegat a transcendir més allà de les simples observacions aérees. Encara que ufòlecs com Erich von Däniken han apuntat que els antics carros dels deus o les aparicions i raptes en boscs i pantans podien ser l'equivalent als relats ovni actuals, en realitat el fenomen va escomençar en l'any 1947, íntimament vinculat als mijos de comunicació.

La lliteratura especialisada en estos temes ha anat creixent en número de capçaleres i tirada, per a passar a arreplegar també suposts contactes telepàtics, pretesos seqüestres i declaracions sobre experiments genètics realisats pels presunts tripulants de dits objectes. Totes estes afirmacions extraordinàries tenen en comú l'absència de proves extraordinàries que les demostren. Pese a això, l'hipòtesis extraterrestre seguix sent tema de debat.

Enllaços externs