Partido Socialista Obrero Español

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Partido Socialista Obrero Español
Logo PSOE
Líder {{{líder}}}
Portaveu {{{portaveu}}}
Fundació 2 de maig de 1879
Dissolució {{{dissolució}}}
Sèu {{{sèu}}}
Ideologia política Esquerra, social-democràcia, progressisme
Afiliació internacional Internacional Socialiste, Partit Socialiste Europeu
Partits que la componen {{{partits}}}
Web www.psoe.es

El Partido Socialista Obrero Español (PSOE), en valencià, Partit Socialiste Obrer Espanyol, és un partit polític d'Espanya d'ideologia socialdemócrata fundat en 1879 per Pablo Iglesias.

És u dels dos partits polítics majoritaris d'Espanya, junt en el Partido Popular. Des de les eleccions generals celebrades l'any 1982 junt al Partit Popular, fins a l'actualitat és un dels partits en el govern d'Espanya. El PSOE ha governat Espanya durant la major part de la democràcia, en les presidències de Felipe González Márquez, José Luis Rodríguez Zapatero i en l'actualitat, Pedro Sánchez.

Forma part del Partit Socialiste Europeu i de la Internacional Socialista. La seua organisació jovenil són les Joventuts Socialistes d'Espanya. A hores d'ara, ostenta el récort en número de vots obtenguts en unes eleccions generals: 11.288.698 vots obtenguts en les eleccions generals de 2008, celebrades el 9 de març.

Ideologia[editar | editar còdic]

El PSOE es va fundar en el propòsit de representar i defendre els interessos de la classe treballadora naixcuda de la revolució industrial en l'objectiu declarat de la presa del podercita requerida, i la consecució del socialisme, propi del marxisme que inspirava el programa del Partit.

En 1979 va abandonar les tesis marxistes, de la mà del seu llavors secretari general Felipe González, no sense ans superar grans tensions i dos Congressos.

Actualment el PSOE s'enquadra ideològicament dins dels partits social-demócrates europeus.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons