Plaça de la Porta de la Mar

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Plaça de la Porta de la Mar un dia d'ofrena
Plaça de la Porta de la Mar en el seu monument

La plaça de la Porta de la Mar és una plaça de la ciutat de Valéncia (Espanya), a on desemboca el carrer de Colón, principal via comercial. D'ella ixen l'avinguda Navarro Reverter, que seguix el vell camí a la mar, el carrer del Justícia, la del General Palanca i la del Palau de Justícia.

Ocupa part de l'espai de la plaça que s'estenia davant de la Ciutadella de Valéncia i de l'antiga porta de la Mar, esta porta obria la muralla migeval en el camí cap al port del Grao, i que varen ser derruïdes en l'any 1868 en derribar-se les muralles de la ciutat.

Al costat oest es troba l'històric jardí de la Glorieta, popular pel gran tamany del seu arborat. Al seu costat trobem el vell edifici de l'Aduana, ara sèu del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana. Al costat nort va estar fins a principis del sigle XX la ciutadella militar i despuix els quarters que la varen substituir. Actualment ocupen els solars edificis moderns, junt als quals es varen localisar molt temps els jujats de Valéncia, fins a la seua mudança a l'actual Ciutat de la Justícia.

Es va cridar abans plaça del Marqués d'Estella, batejada en l'any 1926​ en homenage a Miguel Primer de Rivera i Orbaneja.

La Porta de la Mar[editar | editar còdic]

Monument en la plaça de la Porta de la Mar

L'actual Porta de la Mar és una reproducció de vella Porta del Real, que s'alçava a poca distància obrint el pas cap al desaparegut Palau Real. Va ser dissenyada per l'arquitecte Javier Goerlich Lleó en l'any 1944 com a monument als caiguts.​ Encara conserva la creu en el seu arc principal, pero la placa en homenage a Francisco Franco ha segut coberta.

Conta en tres vans. El central és més elevat i culmina en un arc de mig punt coronat en decoracions que fan referència a signes d'identitat valencianes com ara l'escut de Valéncia en Lo Rat Penat que s'hi troba al punt culminant, mentres que els laterals, de menor altura, són adintelats. Sobre estos hi ha quatre relleus de l'escultor Vicente Navarro Romero, que representen El Valor, L'Abnegació, La Pau i La Glòria.

La porta original havia segut oberta en la muralla en l'any 1356. Reformada en vàries ocasions, l'última en estil neoclàssic en 1843, i finalment demolida en el restant de la muralla.​ Esta porta és la que pot vore's en els gravats d'Alfred Guesdon.​

Referències[editar | editar còdic]

Bibliografia[editar | editar còdic]

  • Gil Salinas, Rafael; Palacios Albandea, Carmen. Las Calles de Valencia y pedanías. El significado de sus nombres (en castellà). Ajuntament de València, 2003. ISBN 9788484840930
  • Mira i Casterà, Joan Francesc: Valéncia per a veïns i visitants. Bromera, Colecció Grans Obres, Alzira. Segona edició.2007
  • Sanchis Guarner, Manuel: La Ciutat de Valéncia. Ajuntament de Valéncia, Valéncia. Edició 1989

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons