Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
1685 bytes afegits ,  16:59 20 jul 2023
sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1: −
El '''Portal de Valldigna''' és un portal de [[1400]] que separava la ciutat cristiana de la moreria de [[Valéncia]]. Es troba al [[barri del Carme]], dins del districte de [[Ciutat Vella]]. És un portal sense porta, que pren el nom del [[Monasteri de la Valldigna]] ([[Simat de la Valldigna]]), la casa de l'abat del qual es trobava davant del portal.
+
[[File:Valencia - Portal de la Valldigna (364674027).jpg|300px|right|thumb|<CENTER>'''Portal de Valldigna'''</CENTER>]]
Oberta sobre la pròpia muralla àrab del [[segle XI]] en l'any 1400, era la porta d'accés a la moreria. És un arc de mig punts. Fon restaurat en [[1965]].
     −
En el portal hi ha una reproducció del retaule original que allí va existir, dedicat a la Mare de Deu i que fon colocat en l'any [[1589]]. El retaule representa al rei Jaume el Just en l'acte de fundació del monestir de la Valldigna, que va otorgar a l'abat de Santes Creus, en una inscripció que acompanya a la image i que diu "Esta vall per a la vostra causa".
+
El '''Portal de Valldigna''' és un portell de l'any [[1400]] que separava la ciutat cristiana de la moreria de [[Valéncia]], que es va establir per la Plaça de Mossen Sorell, posteriorment a la conquista cristiana de la ciutat.
En la seua part superior hi ha la representació de la Mare de Deu en els escuts de la ciutat de Valéncia i del monasteri de la Valldigna. Es tracta d'un retaule dels [[anys 60]] del [[segle XX]], junt al qual hi ha una inscripció que diu Nostra Dona de la Bona Son, Pregueu per nos, Portal de Valldigna.
     −
Junt al portal es va instalar la primera imprenta del [[Regne de Valéncia]] i de la [[Península Ibèrica]], per part del mestre impressor [[Lambert Palmart]], en la que en l'any [[1474]] es va imprimir el primer llibre a la Península Ibèrica, escrit en [[valencià]]: Les obres o trobes davall scrites les quals tracten de lahors de la sacratíssima Verge Maria (Trobes en Llaors de la Verge Maria). Una placa commemorativa nos ho recorda.
+
Es troba en el [[barri del Carme]], dins del districte de [[Ciutat Vella]]. És un portell sense porta, que pren el nom del [[Monasteri de la Valldigna]] ([[Simat de la Valldigna]]), la casa de l'abat del qual es trobava davant del portal.
   −
També, junt en el portal va tindre lloc el succés vixcut per [[Pare Jofré|Fra Joan Gilabert Jofré]], interponent-se a l'apedregament d'un dement, després del qual i canviant el seu sermó quaresmal, va propiciar el que el 9 d'[[abril]] de [[1409]] es posaren els fonaments del primer manicomi del món que es deya [[Hospital dels Folls i dels Inocents]].
+
Oberta sobre la pròpia muralla àrap del [[sigle XI]] en l'any [[1400]], era la porta d'accés a la moreria. És un arc de mig punt de selleria en un lleu alvanç de les impostes que li sembla als arcs de ferradura àraps. Fon restaurat en l'any [[1965]].
 +
 
 +
En el portal hi ha una reproducció del retaule original d'inspiracio gòtica, que allí va existir, dedicat a la Mare de Déu i que fon colocat en l'any [[1589]]. El retaule representa al rei Jaume I el Just en l'acte de fundació del monasteri de la Valldigna, oferint a l'abat de Santa Creus els terrenys per a construir el monasteri de Valldigna,  en una inscripció que acompanya a l'image i que diu "Esta vall per a la vostra causa".
 +
En la seua part superior hi ha la representació de la Mare de Déu en els escuts de la ciutat de Valéncia i del monasteri de la Valldigna. Es tracta d'un retaule dels [[anys 60]] del [[sigle XX]], junt al qual hi ha una inscripció que diu Nostra Dona de la Bona Son, Pregueu per nos, Portal de Valldigna.
 +
 
 +
En l'any [[1678]], es feu l'ampliació de la vivenda sobre el portal. Actualment es conserva alguna part de la muralla i un torrelló de la mateixa, en planta semicilíndrica i alt d'uns 12 metros. La reconstrucció ho va respectar tot, havent utilisat un recerc de pedra post-renaiximent. El restant és més modern.
 +
 
 +
Els seus primitius amos foren del llinage dels Alborser, en el [[sigle XVIII]]  i passà posteriorment per successió hereditària als Castell, d'ascendència gandiense.
 +
En la casa Nº 12 d'este carrer, casi contigua al portal, hi ha una llapida en [[marbre]] negre que senyala el lloc de naiximent de [[Sant Pere Pasqual|S. Pere Pasqual]] ([[1227]]-[[1300]]), mort captiu en Granada.
 +
 
 +
Junt al portal es va instalar la primera imprenta del [[Regne de Valéncia]] i de la [[Península Ibèrica]], per part del mestre impressor [[Lambert Palmart]], en la que en l'any [[1474]] es va imprimir el primer llibre en la [[Península Ibèrica]], escrit en [[valencià]]: Les obres o trobes devall scrites les quals tracten de lahors de la sacratíssima Verge Maria (Trobes en Llaors de la Verge Maria). Una placa commemorativa nos ho recorda.
 +
 
 +
També, junt en el portal va tindre lloc el succés vixcut per [[Pare Jofré|Fra Joan Gilabert Jofré]], interponent-se a l'apedregament d'un dement, despuix del qual i canviant el seu sermó quaresmal, va propiciar el que el [[9 d'abril]] de l'any [[1409]] es posaren els fonaments del primer manicomi del món que es deya [[Hospital dels Folls i dels Inocents]].
 +
 
 +
== Referències ==
 +
* [http://www.jdiezarnal.com/valenciaportaldelavalldigna.html Portal de la Valldigna. Jdiez Arnal]
 +
 
 +
== Bibliografia ==
 +
* Mariano Torreño Calatayud.: Arquitectura y Urbanismo en Valencia. Colección Tierra viva. 179 pp. ISBN 9788496419087
 +
 
 +
== Enllaços externs ==
 +
{{Commonscat|Portal de la Valldigna}}
 +
 
 +
 
 +
[[categoria:Valéncia]]
 +
[[Categoria: Monuments del Regne de Valéncia]]
 +
[[Categoria:Arquitectura valenciana]]
 +
{{Monuments de Valéncia}}
 +
[[Categoria:Monuments de la ciutat de Valéncia]]
 +
[[Categoria:Portes de la ciutat de Valéncia]]
22 601

edicions

Menú de navegació