Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
42 bytes afegits ,  11:11 18 oct 2013
m
Llínea 209: Llínea 209:     
=== Llengües ===
 
=== Llengües ===
La llengua propia, nacional i oficial d'Andorra es el [[llengua catalana|catala]]. La realitat llingüistica d'Andorra es el resultat de la gran transformació demografica que ha vivit el país des de la segona mitat del [[sigle XX]]: en [[1940]] les persones estrangeres residents en el país representen soles el 17%; en 1989 representaven el 75,7/ -maxim historic- i en 2007 son alrededor del 65%. Degut ad este fenomen, a pesar de que el catala es la llengua oficial, el espanyol i el frances son llengües d'us significativament.
+
La llengua propia, nacional i oficial d'Andorra és el [[català]]. La realitat llingüistica d'Andorra és el resultat de la gran transformació demografica que ha vivit el país des de la segona mitat del [[sigle XX]]: en [[1940]] les persones estrangeres residents en el país representaven a soles el 17%; en [[1989]] representaven el 75,7/ -maxim historic- i en [[2007]] són alrededor del 65%. Degut ad este fenomen, a pesar de que el català és la llengua oficial, el espanyol i el francés són llengües d'us significativament.
   −
Segon el estudi sociollingüistic de 2004, del "Servei de Política Lingüística d'Andorra" (Servici de Politica Llingüistica d'Andorra), el [[llengua catalana|catala]] es la llengua materna del 49,4% de la poblacio de nacionalitat andorrana, pero soles el 29,9% de la poblacio total. Per el contrari, el [[llengua espanyola|espanyol]] es la llengua materna mes extesa entre la poblacio del Principat. A pesar del creiximent de la poblacio de nacionalitats andorrana i portuguesa, el 43,4% declarà que el espanyol es sa llengua materna. El estudi mostra en els últims anys se ha produit un deterior de la posicio de la [[llengua catalana]] cap al rest de les llengues que se parlen, la qual ha anat a favor del espanyol.
+
Segon el estudi sociollingüistic de [[2004]], del "Servei de Política Lingüística d'Andorra" (Servici de Politica Llingüistica d'Andorra), el [[llengua catalana|catala]] és la llengua materna del 49,4% de la població de nacionalitat andorrana, pero a soles el 29,9% de la població total. Per el contrari, el [[llengua espanyola|espanyol]] és la llengua materna més extesa entre la població del Principat. A pesar del creiximent de la població de nacionalitats andorrana i portuguesa, el 43,4% declarà que el espanyol és la seua llengua materna. El estudi mostra en els últims anys se ha produit un deterioro de la posició de la [[llengua catalana]] cap al rest de les llengües que se parlen, la qual ha anat a favor del espanyol.
   −
En quant a la alfabetisacio, el 100% dels andorrans saben llegir i escriure. El [[castellà]] es la llengua que ocupa el primer lloc en respecte a la proporcio de la poblacio que va dependre a llegir i escriure, seguida del frances, i en tercer lloc el catala.
+
En quant a la alfabetisació, el 100% dels andorrans saben llegir i escriure. El [[castellà]] és la llengua que ocupa el primer lloc en respecte a la proporció de la població que va dependre a llegir i escriure, seguida del francés, i en tercer lloc el català.
   −
Segon el "Observatori del Centre de Recerca Sociològica de l'Institut d'Estudis Andorrans" (Observatori del Centre de Busqueda Sociologica de l'Institut d'Estudis Andorrans), els usos llingüistics en Andorra son els següents:
+
Segon el "Observatori del Centre de Recerca Sociològica de l'Institut d'Estudis Andorrans" (Observatori del Centre de Busqueda Sociologica de l'Institut d'Estudis Andorrans), els usos llingüistics en Andorra són els següents:
    
{| border="0" style="border: 1px solid #999; background-color:#FFFFFF"
 
{| border="0" style="border: 1px solid #999; background-color:#FFFFFF"
Llínea 236: Llínea 236:  
|}
 
|}
   −
L'oficialitat del catala en un estat independent li permet una certa rpesencai en el ambit internacional. El ingres d'Andorra en la ONU, el [[28 de juliol]] de [[1993]], va permetre per primera vegà en l'història l'us del catala en una assamblea d'esta organisacio. Tambe Andorra va portar per primera vegà la llengua catalana al [[Festival de la Canço d'Eurovisio]] en [[2004]] en MArta Roure i la canço <<Jugarem a estimar-nos>> (Juarem a volermos).
+
L'oficialitat del català en un estat independent li permet una certa presencai en l'àmbit internacional. El ingrés d'Andorra en la ONU, el [[28 de juliol]] de [[1993]], va permetre per primera vegda en l'història l'us del català en una assamblea d'esta organisació. També Andorra va portar per primera vegada la llengua catalana al [[Festival de la Cançó d'Eurovisió]] en [[2004]] con Marta Roure i la cançó <<Jugarem a estimar-nos>> (Juarem a volermos).
    
== Educacio ==
 
== Educacio ==
107 008

edicions

Menú de navegació