Proyecte:Escriure en valencià

  • Un dels objectius fonamentals de L'Enciclopèdia en valencià és conrear i donar difusió al valencià, per tant, en més raó serà responsabilitat de tots els colaboradors que la llengua i l'ortografia que amprem en l'enciclopèdia siga correcta, cuidada i perfectament comprensible, pero també lliure de castellanismes, catalanismes, estrangerismes i arcaismes innecessaris, etc.

Comportament bàsic a l'hora d'editar artículs

  • Per favor, revisa l'ortografia dels teus artículs i tota l'informació que edites en L'Enciclopèdia, abans de guardar la teua edició.
  • No introduïxques modificacions ortogràfiques o llingüístiques que no estiguen contemplades en les Normes d'El Puig o de la RACV. No som nosatres els que hem de normativisar la llengua valenciana.
  • Cenyix-te exclusivament a les normes, regles i formes ortogràfiques establides.
  • ¡Tindre una enciclopèdia seria i correcta en llengua valenciana és responsabilitat de tots els colaboradors!.

Normativa utilisada en L'Enciclopèdia

L'Enciclopèdia en valencià seguix les normes de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (nomenades també Normes d'El Puig, que daten de l'any 1981), per ser les úniques normes codificades exclusivament per a la llengua valenciana i que són fidels a la llengua viva que parla el poble valencià. Foren les primeres normes oficials per al valencià en l'any 1981 (abans que la normativa actual catalanisada) i en les que es publicà per primera volta l'Estatut d'Autonomia.

L'Enciclopèdia en valencià permet tant l'us de les regles d'accentuació aprovades per la RACV el 1 de juliol de 2003 com de les regles d'accentuació utilisades abans de dita reforma, ya que una part dels usuaris utilisa estes últimes. És necessari, no obstant, utilisar les mateixes regles d'accentuació en tot un artícul.

A banda, en els artículs referents a llocs, cultura, elements característics, etc. d'una comarca o població concreta, es pot utilisar el dialecte local del valencià, sempre que es respecte la normativa ortogràfica de les Normes d'El Puig de la RACV.

Com traduir artículs al valencià

Si lo que vols és traduir automàticament text, dispons de ferramentes que te permeten traduir texts o pàgines web:

Artícul principal → Diccionari Ortogràfic Valencià-Castellà Castellà-Valencià.

Com corregir artículs en valencià

Actualment existixen multitut de ferramentes i recursos en internet que poden fer-te molt fàcil i senzill el corregir i editar artículs en valencià en L'Enciclopèdia. Ací vos mostrem un bon grapat de recursos que vos faran mes fàcil l'escriure correctament en valencià. Aprofita't de les noves tecnologies en llengua valenciana.

Corrector de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana

Si lo que vols es corregir un artícul, lo mes pràctic és que li passes a tot el text el corrector de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana per a Open Office 3. Es un programa senzill d'instalar i funciona en el teu ordenador com un programa de "Word" normal.

Corrector en Firefox

Més pràctic encara és este corrector per al navegador "Mozilla Firefox". Mentres vages editant en L'Enciclopèdia o atres portals, si navegues en "Mozilla Firefox", et subrallarà automàticament en roig les paraules incorrectes o mal escrites. En este corrector no necessites copiar el text que estàs editant i revisar-ho en un atra aplicació per a en acabant tornar-lo a dur a L'Enciclopèdia. Seguix les instruccions de l'enllaç per a instalar-ho en el teu ordenador.

Corrector en llínea en valencià

Si no vols instalar-te un programa en el teu ordenador o te pareixen complicades les anteriors solucions, dispons de correctors en llínea de valencià en internet. Només insertant el text, t'ho corregirà tot, sense instalar-te absolutament res.

Diccionaris en llínea de valencià

Si lo que vols es comprovar la traducció d'una paraula en concret o si una paraula existix o no en valencià, si es valenciana o no, etc... lo més pràctic es que consultes tots els teus dubtes directament en estos Diccionaris en llínea de valencià. Son ràpits i molt pràctics.

Artícul principal → Diccionari General de la Llengua Valenciana.
Artícul principal → Diccionari Ortogràfic Valencià-Castellà Castellà-Valencià.
Artícul principal → Diccionari Historic del Valencià Modern.

Diccionaris de valencià per a mòvils i smartphones

Si lo que vols es tindre els diccionaris de valencià en el teu smartphone, tablet o dispositiu mòvil i consultar-ho des de qualsevol puesto, no te pots perdre esta app. És de bades, ràpida i molt pràctica.

"App" en diccionaris de valencià per a smartphones i dispositius mòvils:

  • Enllaç directe
  • App "Diccionaris Valencians" en Google Play. Diccionaris de la RACV.
  • Manualment
  • 1- Ves a "Google Play" des del teu smartphone, tablet o dispositiu mòvil.
  • 2- En el quadro de busca introduïx: "Diccionari Valencià" i apareixeran varies "apps" en els diccionaris de llengua valenciana de la RACV en el llistat. Te recomanem l'app "Diccionaris Valencians".
  • 3- Tria l'app que mes t'agrade i pulsa "instalar".

Ortografia i normativa de la llengua valenciana

Si lo que vols es consultar l'ortografia, la normativa i la gramàtica de la llengua valenciana consulta esta documentació:

Verps en valencià

Si lo que vols es consultar com s'escriu un verp o una forma verbal, estes ferramentes te donen la possibilitat de consultar totes les flexions completes dels verps en valencià:

Advertència: Al buscar un verp apareix la seua flexió verbal completa en el diccionari (DGLV).

Sinònims i antònims en Valencià

Si lo que necessites es consultar un sinònim o antònim en valencià, utilisa el diccionari de sinònims i antònims en valencià en llínea:

Topònims en valencià

Si lo que necessites es vore com s'escriu un topònim en valencià consulta la següent documentació:

Números en valencià

Si necessites saber com s'escriu un número en valencià consulta est apartat:

  Nova Gramàtica de la Llengua Valenciana. Els quantificadors: Els numerals. Apartat número 15. Secció de Llengua i Lliteratura Valencianes de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana, Lo Rat Penat. Any 2015. ISBN 978-84-96068-63-6


Noms en valencià

Si necessites saber com s'escriu un nom en valencià consulta esta documentació:

Abreviatures en valencià

Si necessites saber com s'escriu una abreviatura en valencià consulta esta documentació:

Onomatopeyes, exclamacions i interjeccions valencianes

Si necessites saber com s'escriu una onomatopeya, exclamació o interjecció en valencià consulta esta documentació:

Diccionari Valencià de la Rima

Vore també

Font dels enllaços d'esta secció

Recopilació dels portals d'a on s'han extret totes les ferramentes utilisades en esta secció.