Proyecte:Etiqueta

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

L'Enciclopèdia hauria de ser un lloc a on la gent fruïxca editant artículs sobre el seu tema favorit, o corregint atres, en un clima de colaboració i respecte mutus.

No obstant, els colaboradors de la L'Enciclopèdia procedixen de diferents països i cultures, i tenen distints punts de vista. Per això, i especialment en temes molt pròxims a les nostres creències, n'hi ha la possibilitat de que pergam la paciència o nos enfadem massa. En eixos moments cal recordar les següents recomanacions, partint de la regla següent:

Tractar als atres en respecte és la clau per a colaborar en eficàcia en la construcció de L'Enciclopèdia.

Esta pàgina oferix alguns principis d'etiqueta o guies sobre com treballar en atres en la L'Enciclopèdia. Pots llegir més sobre les convencions bàsiques en Proyecte:Polítiques.

Mai faces atacs personals

Inclús quan estiguen en profunt desacort en el contingut d'un artícul, procedirem en respecte, mai posant adjectius a l'autor de l'artícul, sino criticant a l'artícul mateix, proponent solucions i editant.

Els atacs personals són una forma de falàcia: pareixen recolzar la nostra posició, pero en conte d'açò desvien les raons que poguérem tindre en l'argument.

Algunes sugerències

  • No modificar els comentaris en discussió d'atres: Encara que totes les edicions d'artículs que fem estan subjectes a edició immisericordiosa, els nostres comentaris en pàgines de discussió no haurien de ser-ho. Estes normalment estan firmades, i canviar-les equivaldria a posar paraules en boca d'una atra persona, la qual cosa és clarament incorrecta.
  • Borrat de pàgines de discussió: Provablement no siga bona idea borrar una pàgina de discussió quan no s'està segur de si la discussió respecte al tema està conclosa o no. Inclús quan ho està, pot ser útil deixar-la sense borrar per al cas que es donara la mateixa discussió o una semblant en el futur, perque aixina no es repetixquen els mateixos arguments. La revisió de la discussió també pot deixar més clar per que es va prendre determinada decisió dins de l'artícul.

Que fer davant d'un atac personal

Si veus un clar atac personal (insults o desqualificacions greus) dirigit a tu o a una atra persona en una pàgina de discussió o en el café, no dubtes en borrar el comentari, fent constar en el resum de l'edició el motiu pel qual ho fas (per eixemple, "borrat per contindre insults"). Si en el comentari n'hi havia alguna cosa vàlida, qui ho va fer podrà recuperar-ho des de l'historial, o tornar-ho a escriure en térmens més educats.

Polítiques relacionades