Diferència entre les revisions de "Proyecte:No mossegar als novells"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Text reemplaça - 'programari' a 'programa')
 
(No es mostren 18 edicions intermiges d'3 usuaris)
Llínea 1: Llínea 1:
 
{{oficial}}
 
{{oficial}}
 
{{travesses|WP:NMN}}
 
{{travesses|WP:NMN}}
 +
L'Enciclopèdia és hui lo que és no sols gràcies al treball dels membres més dedicats, sino també a les aportacions —a sovint anònimes— dels novells. Tots els ''[[Proyecte:enciclopedistes|enciclopedistes]]'' (editors registrats), inclús els més veterans, hem segut alguna vegada novells que ho ignoraven tot sobre l'[[Proyecte:Manual d'estil|estil]] convencional, del [[Proyecte:Descripció de les pàgines de L'Enciclopèdia|'programa' MediaWiki]], de les [[Proyecte:Polítiques|diferents polítiques de L'Enciclopèdia]], i inclús de l'[[Proyecte:Escriure en valencià|us correcte del valencià]]; la majoria de nosatres, inclosos els administradors, encara tenim molt que deprendre de L'Enciclopèdia.
  
Uiquipèdia és hui lo que és no sols gràcies al treball dels membres més dedicats, sino també als aportes —a sovint anònims— dels novells. Tots els ''[[uiquipedistes|uiquipedista]]'' (editors registrats), inclús els més veterans, varem ser una vegada novells que ho ignoraven tot sobre l'[[Uiquipèdia:Manual d'estil|estil]] convencional, del [[Uiquipèdia:Descripció de les pàgines de Uiquipèdia|'programari' MediaWiki]], de les [[Uiquipedia:Polítiques|diferents polítiques de Uiquipèdia]], i inclús del [[Uiquipèdia:Escriure en valencià|us correcte del valencià]]; la majoria de nosatros, inclosos els administradors, encara tenim molt que deprendre de la Uiquipèdia.
+
Un usuari nou és un membre valiós de la comunitat, en un potencial que no podem medir, i u dels nostres recursos més estimables. Si realment desigem que arribe a colaborar duradorament i fructífera en el proyecte, hem de recordar que res espanta en més rapidea a un novell que l'hostilitat, l'elitisme, o la sensació de que ningú està dispost a explicar-li de qué tracten els problemes. Alguns usuaris entenen des d'un primer moment l'esperit i les normes del proyecte; d'atres, per la raó que siga, poden beneficiar-se de la paciència i gentilea dels que coneixen millor el terreny.
  
Un usuari nou és un membre valiós de la comunitat, en un potencial que no podem medir, i un dels nostres recursos més estimables. Si realment desigem que arribe a colaborar duradora i fructíferament en el proyecte, hem de recordar que res espanta en més rapidea a un novell que l'hostilitat, l'elitisme, o la sensació de que ningú està dispost a explicar-li de que tracten els problemes. Alguns usuaris entenen des d'un primer moment l'esperit i les normes del proyecte; atres, per la raó que fora, poden beneficiar-se de la paciència i gentilea dels que coneixen millor el terreny.
+
Siga quin siga la teua circumstància, mai oblides lo més important: '''tu també fores novell'''.
  
Siga quin siga la teua circumstància, mai oblides lo més important: '''tu també vas ser novell'''.
+
== Per favor, no mossegueu als novells ==
 +
En valencià, «mossegar» en este context és «murmurar o satirisar, ferint i ofenent en la fama o crèdit». Esta pràctica en L'Enciclopèdia sol anar acompanyada de la denegació. De vegades, va més allà de la murmuració o la satirisació, arribant a l'amenaça. Per a no incórrer en tals pràctiques, negatives per al bon funcionament de L'Enciclopèdia i per a les relacions entre usuaris, lo més efectiu és posar-se en el lloc del principiant. En tot, convé no oblidar una serie d'aspectes.
  
== Per favor, no mossegar els novells ==
+
* '''Els novells són valiosos''' per a la comunitat. Donar-los ferramentes per a colaborar adequadament és la millor forma d'estimular la diversitat de coneiximents, opinions i ideals en L'Enciclopèdia per a preservar la seua neutralitat i integritat. Dit siga de pas, este [[concepte]] és aplicable a qualsevol àmbit de la [[realitat]] en quant a l'[[aprenentage]] es referix.
En valencià, «mossegar» en este context és «murmurar o satirisar, ferint i ofenent en la fama o crèdit». Esta pràctica en Uiquipèdia sol anar acompanyada de la denegació d'ajuda vegades qualsevol aspecte. De vegades, se'n va més allà de la murmuració o la satirisació, arribant a l'amenaça. Per a no incórrer en tals pràctiques, negatives per al bon funcionament de l'enciclopèdia i per a les relacions entre usuaris, lo més efectiu és posar-se en el lloc del principiant. No obstant, convé no oblidar una serie d'aspectes.
 
 
 
* '''Els novells són valiosos''' per a la comunitat. Donar-los ferramentes per a colaborar adequadament és la millor forma d'estimular la diversitat de coneiximents, opinions i ideals en Uiquipèdia per a preservar la seua neutralitat i integritat. Dit siga de pas, este [[concepte]] és aplicable a qualsevol àmbit de la [[realitat]] en quant a l'[[aprenentage]] es referix.
 
 
* Quan un novell comet algun dels errors típics (com ometre el títul en el text de l'archiu, prescindir de la negreta o els salts de paràgraf, o no afegir els enllaços en sintaxis ''wiki''), lo millor és corregir l'error i deixar un mensage educat en la pàgina de l'usuari corresponent, indicant quina és la manera recomanada de fer-ho. Un mensage de benvinguda sempre ajuda a millorar el tracte.
 
* Quan un novell comet algun dels errors típics (com ometre el títul en el text de l'archiu, prescindir de la negreta o els salts de paràgraf, o no afegir els enllaços en sintaxis ''wiki''), lo millor és corregir l'error i deixar un mensage educat en la pàgina de l'usuari corresponent, indicant quina és la manera recomanada de fer-ho. Un mensage de benvinguda sempre ajuda a millorar el tracte.
  
* Els novells solen atemorisar-se davant de la perspectiva d'introduir canvis grans. És necessari explicar-los la necessitat [[Uiquipèdia:Sigues valent editant pàgines|ser valent]] en tant émfasis com en el respecte a les convencions.
+
* Els novells solen atemorisar-se davant de la perspectiva d'introduir canvis grans. És necessari explicar-los la necessitat de [[Proyecte:Sigues valent editant pàgines|ser valent]] tant en émfasis com en el respecte a les convencions.
* A l'explicar o comentar els canvis fets als errors d'un novell, és desafortunat deixar mensages agressius, del tipos ''«Un atre estúpit va oblidar els salts de llínea»'' o ''«Continua fent això i et denuncie per vandalisme»''. Si eixa classe d'errors et resulten frustrants, respira fondo, corrig-los i explica amablement les raons per les quals ho has fet. En molts cassos, el novell agraït multiplicarà els seus esforços per explicar-los a atres com ell la necessitat fer-ho; havent segut tractat en benevolència, serà igualment generós en atres. Ademés, tindrà la satisfacció d'actualisar totes les seues contribucions anteriors. I si no ho fa, sempre hi ha gent que preferix [[Wikipedia:Trobar i arreglar un esbozo|expandir i corregir un esbós]] a iniciar un artícul des de zero.
+
* A l'explicar o comentar els canvis fets als errors d'un novell, és desafortunat deixar mensages agressius, del tipos ''«Un atre estúpit va oblidar els salts de llínea»'' o ''«Continua fent això i et denuncie per vandalisme»''. Si eixa classe d'errors te resulten frustrants, respira fondo, corrig-los i explica amablement les raons per les quals ho has fet. En molts casos, el novell agraït multiplicarà els seus esforços per a explicar-los a atres com ell la necessitat fer-ho; havent segut tractat en benevolència, serà igualment generós en atres. Ademés, tindrà la satisfacció d'actualisar totes les seues contribucions anteriors. I si no ho fa, sempre hi ha gent que preferix [[L'Enciclopèdia:Trobar i arreglar un esbós|expandir i corregir un esbós]] a iniciar un artícul des de zero.
* A l'explicar o sugerir coses a un novell, és preferible relaxar el to inclús més del que es considera apropiat per al [[Wikipedia:Café|Café]] i atres espais de discusió en Wikipedia. Fes-li sentir que realment és Bienvenido, i no que deu servilment guanyar-se l'acceptació dels jerarques d'un club elitiste. Tota institució especialisada té regles i procediments propis, que a qui porta allí molt de temps li resulten invisibles de tan vistes; no obstant, ningú naix sabent quins són, ni tan sols que hi ha regles per a això. Tin paciència mentres deprén.
+
* A l'explicar o sugerir coses a un novell, és preferible relaixar el to inclús més de lo que es considera apropiat per al [[Proyecte:Portal|portal de la Comunitat]] i atres espais de discussió en [[L'Enciclopèdia en valencià]]. Fes-li sentir que realment és Benvingut, i no que deu servilment guanyar-se l'acceptació dels jerarques d'un club elitiste. Tota institució especialisada té regles i procediments propis, que a qui porta ahí molt de temps li resulten invisibles de tant vistes; no obstant, ningú naix sabent quins són, ni tan sols que hi ha regles per ad això. Tin paciència mentres deprén.
* No supongues que el novell actua en mala fe; és molt provable que els errors que Comet es deguen a la inexperiència, i que sincerament estiga decidit a colaborar. Dona-li l'oportunitat de fer-ho.
+
* No supongues que el novell actua en mala fe; és molt provable que els errors que comet se deguen a l'inexperiència, i que sincerament estiga decidit a colaborar. Dona-li l'oportunitat de fer-ho.
* Si les aparences et fan pensar que es tracta de malícia, fes l'intent d'atribuir-ho a un error benévol, i explica-li cuidadosament i amablement per que no s'ha d'actuar aixina. Inclús si estàs absolutament segur que es tracta d'un vàndal o [[Troll (Internet)|troll]], actua com si no ho fora. La [[dignitat]] d'actuar serena, [[cortesia|cortés]] i didàcticament millora la teua pròpia image i la de Wikipedia.
+
* Si les apariències te fan pensar que es tracta de malícia, fes la prova d'atribuir-ho a un error benévol, i explica-li cuidadosament i amable per qué no s'ha d'actuar aixina. Fins i tot si estàs absolutament segur de que es tracta d'un vàndal o [[Troll (Internet)|troll]], actua com si no ho fora. La [[dignitat]] d'actuar serenament, [[cortesia|cortés]] i didàctica millora la teua pròpia image i la de [[L'Enciclopèdia en valencià]].
* En tot cas, i com a norma, '''humil''', '''raona''' en conte d'impondre i tracta a '''tots''' els usuaris de bon modo, independentment de la seua condició. Sempre podem deprendre alguna cosa nou d'una atra persona, i sempre podem ensenyar millor als atres.
+
* En tot cas, i com a norma, '''sigues humil''', '''raona''' en conte d'impondre i tracta a '''tots''' els usuaris de bon grau, independentment de la seua condició. Sempre podem deprendre alguna cosa nova d'una atra persona, i sempre podem ensenyar millor als atres.

Última revisió del 14:14 31 ago 2022

L'Enciclopèdia és hui lo que és no sols gràcies al treball dels membres més dedicats, sino també a les aportacions —a sovint anònimes— dels novells. Tots els enciclopedistes (editors registrats), inclús els més veterans, hem segut alguna vegada novells que ho ignoraven tot sobre l'estil convencional, del 'programa' MediaWiki, de les diferents polítiques de L'Enciclopèdia, i inclús de l'us correcte del valencià; la majoria de nosatres, inclosos els administradors, encara tenim molt que deprendre de L'Enciclopèdia.

Un usuari nou és un membre valiós de la comunitat, en un potencial que no podem medir, i u dels nostres recursos més estimables. Si realment desigem que arribe a colaborar duradorament i fructífera en el proyecte, hem de recordar que res espanta en més rapidea a un novell que l'hostilitat, l'elitisme, o la sensació de que ningú està dispost a explicar-li de qué tracten els problemes. Alguns usuaris entenen des d'un primer moment l'esperit i les normes del proyecte; d'atres, per la raó que siga, poden beneficiar-se de la paciència i gentilea dels que coneixen millor el terreny.

Siga quin siga la teua circumstància, mai oblides lo més important: tu també fores novell.

Per favor, no mossegueu als novells

En valencià, «mossegar» en este context és «murmurar o satirisar, ferint i ofenent en la fama o crèdit». Esta pràctica en L'Enciclopèdia sol anar acompanyada de la denegació. De vegades, va més allà de la murmuració o la satirisació, arribant a l'amenaça. Per a no incórrer en tals pràctiques, negatives per al bon funcionament de L'Enciclopèdia i per a les relacions entre usuaris, lo més efectiu és posar-se en el lloc del principiant. En tot, convé no oblidar una serie d'aspectes.

  • Els novells són valiosos per a la comunitat. Donar-los ferramentes per a colaborar adequadament és la millor forma d'estimular la diversitat de coneiximents, opinions i ideals en L'Enciclopèdia per a preservar la seua neutralitat i integritat. Dit siga de pas, este concepte és aplicable a qualsevol àmbit de la realitat en quant a l'aprenentage es referix.
  • Quan un novell comet algun dels errors típics (com ometre el títul en el text de l'archiu, prescindir de la negreta o els salts de paràgraf, o no afegir els enllaços en sintaxis wiki), lo millor és corregir l'error i deixar un mensage educat en la pàgina de l'usuari corresponent, indicant quina és la manera recomanada de fer-ho. Un mensage de benvinguda sempre ajuda a millorar el tracte.
  • Els novells solen atemorisar-se davant de la perspectiva d'introduir canvis grans. És necessari explicar-los la necessitat de ser valent tant en émfasis com en el respecte a les convencions.
  • A l'explicar o comentar els canvis fets als errors d'un novell, és desafortunat deixar mensages agressius, del tipos «Un atre estúpit va oblidar els salts de llínea» o «Continua fent això i et denuncie per vandalisme». Si eixa classe d'errors te resulten frustrants, respira fondo, corrig-los i explica amablement les raons per les quals ho has fet. En molts casos, el novell agraït multiplicarà els seus esforços per a explicar-los a atres com ell la necessitat fer-ho; havent segut tractat en benevolència, serà igualment generós en atres. Ademés, tindrà la satisfacció d'actualisar totes les seues contribucions anteriors. I si no ho fa, sempre hi ha gent que preferix expandir i corregir un esbós a iniciar un artícul des de zero.
  • A l'explicar o sugerir coses a un novell, és preferible relaixar el to inclús més de lo que es considera apropiat per al portal de la Comunitat i atres espais de discussió en L'Enciclopèdia en valencià. Fes-li sentir que realment és Benvingut, i no que deu servilment guanyar-se l'acceptació dels jerarques d'un club elitiste. Tota institució especialisada té regles i procediments propis, que a qui porta ahí molt de temps li resulten invisibles de tant vistes; no obstant, ningú naix sabent quins són, ni tan sols que hi ha regles per ad això. Tin paciència mentres deprén.
  • No supongues que el novell actua en mala fe; és molt provable que els errors que comet se deguen a l'inexperiència, i que sincerament estiga decidit a colaborar. Dona-li l'oportunitat de fer-ho.
  • Si les apariències te fan pensar que es tracta de malícia, fes la prova d'atribuir-ho a un error benévol, i explica-li cuidadosament i amable per qué no s'ha d'actuar aixina. Fins i tot si estàs absolutament segur de que es tracta d'un vàndal o troll, actua com si no ho fora. La dignitat d'actuar serenament, cortés i didàctica millora la teua pròpia image i la de L'Enciclopèdia en valencià.
  • En tot cas, i com a norma, sigues humil, raona en conte d'impondre i tracta a tots els usuaris de bon grau, independentment de la seua condició. Sempre podem deprendre alguna cosa nova d'una atra persona, i sempre podem ensenyar millor als atres.