Proyecte:No mossegar als novells

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

L'Enciclopèdia és hui lo que és no sols gràcies al treball dels membres més dedicats, sino també a les aportacions —a sovint anònimes— dels novells. Tots els enciclopedistes (editors registrats), fins i tot els més veterans, hem segut alguna vegada novells que ho ignoraven tot sobre l'estil convencional, del 'programari' MediaWiki, de les diferents polítiques de L'Enciclopèdia, i fins i tot de l'us correcte del valencià; la majoria de nosatres, inclosos els administradors, encara tenim molt que deprendre de L'Enciclopèdia.

Un usuari nou és un membre valiós de la comunitat, en un potencial que no podem medir, i u dels nostres recursos més estimables. Si realment desigem que arribe a colaborar duradorament i fructífera en el proyecte, hem de recordar que res espanta en més rapidea a un novell que l'hostilitat, l'elitisme, o la sensació de que ningú està dispost a explicar-li de qué tracten els problemes. Alguns usuaris entenen des d'un primer moment l'esperit i les normes del proyecte; d'atres, per la raó que siga, poden beneficiar-se de la paciència i gentilea dels que coneixen millor el terreny.

Siga quin siga la teua circumstància, mai oblides lo més important: tu també fores novell.

Per favor, no mossegueu als novells

En valencià, «mossegar» en este context és «murmurar o satirisar, ferint i ofenent en la fama o crèdit». Esta pràctica en L'Enciclopèdia sol anar acompanyada de la denegació. De vegades, va més allà de la murmuració o la satirisació, arribant a l'amenaça. Per a no incórrer en tals pràctiques, negatives per al bon funcionament de L'Enciclopèdia i per a les relacions entre usuaris, lo més efectiu és posar-se en el lloc del principiant. En tot, convé no oblidar una serie d'aspectes.

  • Els novells són valiosos per a la comunitat. Donar-los ferramentes per a colaborar adequadament és la millor forma d'estimular la diversitat de coneiximents, opinions i ideals en L'Enciclopèdia per a preservar la seua neutralitat i integritat. Dit siga de pas, este concepte és aplicable a qualsevol àmbit de la realitat en quant a l'aprenentage es referix.
  • Quan un novell comet algun dels errors típics (com ometre el títul en el text de l'archiu, prescindir de la negreta o els salts de paràgraf, o no afegir els enllaços en sintaxis wiki), lo millor és corregir l'error i deixar un mensage educat en la pàgina de l'usuari corresponent, indicant quina és la manera recomanada de fer-ho. Un mensage de benvinguda sempre ajuda a millorar el tracte.
  • Els novells solen atemorisar-se davant de la perspectiva d'introduir canvis grans. És necessari explicar-los la necessitat de ser valent tant en émfasis com en el respecte a les convencions.
  • A l'explicar o comentar els canvis fets als errors d'un novell, és desafortunat deixar mensages agressius, del tipos «Un atre estúpit va oblidar els salts de llínea» o «Continua fent això i et denuncie per vandalisme». Si eixa classe d'errors te resulten frustrants, respira fondo, corrig-los i explica amablement les raons per les quals ho has fet. En molts casos, el novell agraït multiplicarà els seus esforços per a explicar-los a atres com ell la necessitat fer-ho; havent segut tractat en benevolència, serà igualment generós en atres. Ademés, tindrà la satisfacció d'actualisar totes les seues contribucions anteriors. I si no ho fa, sempre hi ha gent que preferix expandir i corregir un esbós a iniciar un artícul des de zero.
  • A l'explicar o sugerir coses a un novell, és preferible relaixar el to inclús més de lo que es considera apropiat per al portal de la Comunitat i atres espais de discussió en L'Enciclopèdia en valencià. Fes-li sentir que realment és Benvingut, i no que deu servilment guanyar-se l'acceptació dels jerarques d'un club elitiste. Tota institució especialisada té regles i procediments propis, que a qui porta ahí molt de temps li resulten invisibles de tant vistes; no obstant, ningú naix sabent quins són, ni tan sols que hi ha regles per ad això. Tin paciència mentres deprén.
  • No supongues que el novell actua en mala fe; és molt provable que els errors que comet se deguen a l'inexperiència, i que sincerament estiga decidit a colaborar. Dona-li l'oportunitat de fer-ho.
  • Si les apariències te fan pensar que es tracta de malícia, fes la prova d'atribuir-ho a un error benévol, i explica-li cuidadosament i amable per qué no s'ha d'actuar aixina. Fins i tot si estàs absolutament segur de que es tracta d'un vàndal o troll, actua com si no ho fora. La dignitat d'actuar serenament, cortés i didàctica millora la teua pròpia image i la de L'Enciclopèdia en valencià.
  • En tot cas, i com a norma, sigues humil, raona en conte d'impondre i tracta a tots els usuaris de bon grau, independentment de la seua condició. Sempre podem deprendre alguna cosa nova d'una atra persona, i sempre podem ensenyar millor als atres.