Proyecte:No mossegar als novells

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 01:36 6 març 2010 per Valencian (Discussió | contribucions) (Pàgina nova, en el contingut: «{{oficial}} {{travesses|WP:NMN}} Uiquipèdia és hui lo que és no sols gràcies al treball dels membres més dedicats, sino també als aportes —a sovint anòn...».)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca

Uiquipèdia és hui lo que és no sols gràcies al treball dels membres més dedicats, sino també als aportes —a sovint anònims— dels novells. Tots els uiquipedista (editors registrats), inclús els més veterans, varem ser una vegada novells que ho ignoraven tot sobre l'estil convencional, del 'programari' MediaWiki, de les diferents polítiques de Uiquipèdia, i inclús del us correcte del valencià; la majoria de nosatros, inclosos els administradors, encara tenim molt que deprendre de la Uiquipèdia.

Un usuari nou és un membre valiós de la comunitat, en un potencial que no podem medir, i un dels nostres recursos més estimables. Si realment desigem que arribe a colaborar duradora i fructíferament en el proyecte, hem de recordar que res espanta en més rapidea a un novell que l'hostilitat, l'elitisme, o la sensació que ningú està disposat a explicar-li de què tracten els problemes. Alguns usuaris entenen des d'un primer moment l'esperit i les normes del proyecte; atres, per la raó que anara, poden beneficiar-se de la paciència i gentilesa dels que coneixen millor el terreny.

Siga quin siga la teua circumstància, mai oblides el més important: tu també vas ser novell.

Per favor, no mosegar els novells

Archiu:Plush Toys.JPG
Las orelles dels novells solen ser molt sensibles.
Guíales en els seus primers passos, recorda, tu també vas ser novell.
que no seguixes el manual d'estil, eh?

En castellà, «mosegar» en este context és «murmurar o satirisar, ferint i ofenent en la fama o crèdit». Esta pràctica en Wikipedia sol anar acompanyada de la denegació d'ajuda vegades qualsevol aspecte. De vegades, se'n va més enllà de la murmuració o la satirización, arribant a l'amenaça. Per a no incórrer en tals pràctiques, negatives per al bon funcionament de l'enciclopèdia i per a les relacions entre usuaris, el més efectiu és posar-se en el lloc del principiant. No obstant, convé no oblidar una sèrie d'aspectes.

  • Els novells són valuosos per a la comunitat. Donar-los ferramentes per a colaborar adequadament és la millor forma d'estimular la diversitat de coneiximents, opinions i ideals en Wikipedia per a preservar la seua neutralitat i integritat. Dita siga de pas, este concepte és aplicable a qualsevol àmbit de la realitat quant al que aprenentage es referix.
  • Quan un novell Comet algun dels errors típics (com ometre el títul en el text de l'archiu, prescindir de la negreta o els salts de paràgraf, o no afegir els enllaços en sintaxi wiki), lo millor és corregir l'error i deixar un misage educat en la pàgina de l'usuari corresponent, indicant quina és la manera recomanada de fer-ho. Un misage de Bienvenida sempre ajuda a millorar el tracte.
  • Els novells solen atemorir-se davant de la perspectiva d'introduir canvis grans. És necessari explicar-los la necessitat ser valent en tant émfasis com en el respecte a les convencions.
  • A l'explicar o comentar els canvis fets als errors d'un novell, és desafortunat deixar misages agressius, del tipos «Un altre estúpid va oblidar els salts de llínea» o «Continua fent això i et denuncie per vandalisme». Si eixa classe d'errors et resulten frustrants, respira fondo, corregix-los i explica amablement les raons per les quals ho has fet. En molts cassos, el novell agraït multiplicarà els seus esforços per explicar-los a atres com ell la necessitat fer-ho; havent sigut tractat en benevolència, serà igualment generós en atres. Ademés, tindrà la satisfacció d'actualisar totes les seues contribucions anteriors. I si no ho fa, sempre hi ha gent que preferix expandir i corregir un esbós a iniciar un article des de zero.
  • A l'explicar o suggerir coses a un novell, és preferible relaxar el to inclús més del que es considera apropiat per al Café i atres espais de discusió en Wikipedia. Fes-li sentir que realment és Bienvenido, i no que deu servilment guanyar-se l'acceptació dels jerarques d'un club elitiste. Tota institució especialisada té regles i procediments propis, que a qui porta allí molt de temps li resulten invisibles de tan vistes; no obstant, ningú naix sabent quins són, ni tan sols que hi ha regles per a això. Tin paciència mentres deprén.
  • No suposes que el nouvingut actua en mala fe; és molt probable que els errors que Comet es deguen a la inexperiència, i que sincerament estiga decidit a colaborar. Dóna-li l'oportunitat de fer-ho.
  • Si les aparences et fan pensar que es tracta de malícia, fes l'intent d'atribuir-ho a un error benèvol, i explica-li cuidadosament i amablement per què no s'ha d'actuar aixina. Inclús si estàs absolutament segur que es tracta d'un vàndal o troll, actua com si no ho anara. La dignitat d'actuar serena, cortés i didàcticament millora la teua pròpia image i la de Wikipedia.
  • En tot cas, i com a norma, sé humil, raona en compte d'impondre i tracta a tots els usuaris de bon modo, independentment de la seua condició. Sempre podem deprendre alguna cosa nou d'una altra persona, i sempre podem ensenyar millor als atres.