República

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 23:04 8 abr 2009 per 92.56.102.137 (Discussió) (Pàgina nova, en el contingut: «[[Image:republiquesmundials.png|thumb|right|En roig el sistema presidencial, vert oscur eixecutiva, vert clar semi-presidencial, groc sitema parlamentari i marró...».)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca
Erro al crear miniatura: Falta archiu
En roig el sistema presidencial, vert oscur eixecutiva, vert clar semi-presidencial, groc sitema parlamentari i marró sistema de partit únic.

República (del llatí res publica, <la cosa pública, lo públic>>), en sentit ampli, és un sistema polític caracterisat per basar-se en la representació de tota sa estructura per mig del dret a vot. El electorat constituix l'arrel última de la seua legitimitat i sobirania. Moltes definicions, com la Enyclopædia Britannica de 1911, resalten també l'importància de la autonomia i del Dret (incluint els drets humans) com parts fonamentals per a una república. Per extensió, se sol denominar aixina al Estat que poseix dita organisació, encara que motles atres formes de govern s'han autodenominat repúblices sent enrealitat estats totalitaris per eixemple China, l'antiga URSS o Chile baix el govern d'Auguto Pinochet.