Stuttgart

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Panoràmiques de Stuttgart

Stuttgart en espanyol i en desús, Estucardia) és la capital del estat federat alemà de Baden-Wurtemberg. En 605.997 habitants, Stuttgart és la ciutat més gran de Baden-Wurtemberg i la sexta d'Alemània.

Ademés, és sèu del parlament del seu Bundesland i el seu govern corresponent, aixina com atres autoritats polítiques i de l'administració federal, contant també en l'estatus de ciutat-districte, unificada per un president. Aixina mateix, és sèu del bisbe evangèlic de Wurtemberg i d'un bisbat catòlic (Bistum Rottenburg-Stuttgart).

La ciutat constituïx el centre econòmic i cultural de l'estat federat, i està marcada per la tradició de la mineria i la siderúrgia. Posseïx dos universitats, escoles tècniques i és sèu de varis instituts d'investigació, com el Centre Aeroespacial Alemà (DLR), el Fraunhofer-Gesellschaft o la Societat Max Planck.

Stuttgart és la porta d'entrada a la Selva Negra i al Jura de Suabia, i s'assenta en una vall flanquejada per montanyes plenes de vinyes conegut com el “Kessel”, la caldera.

El port se situa al norest de la ciutat, a la vora del riu Neckar. Les grans ciutats alemanes més importants i propenques a Stuttgart són: Frankfurt (240 km al noroest), Múnich (aproximadament 220 km al surest de Stuttgart) i Karlsruhe (a 80 km al noroest).

Tradicionalment, Stuttgart és considerada com “la ciutat a on va nàixer l'automòvil”, i acull dos museus dedicats a la seua història: el Museu Mercedes-Benz i el Museu Porsche.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons