Suc

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 11:58 6 abr 2009 per Muçol (Discussió | contribucions) (Pàgina nova, en el contingut: «thumb|[[Suc de taronja]] El '''suc''' és la substància líquida que s'extrau dels vegetals i els animals, normalment per pre...».)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca

El suc és la substància líquida que s'extrau dels vegetals i els animals, normalment per pressió, cocció o destilació. Normalment fa referència al líquit resultant d'escórrer un frut. Aixina, el suc o suc de taronja és el líquit extret de la fruita del taronger. A sovint es venen sucs envasats, que passen per un procés durant la seua elaboració que els fa perdre part de les seues beneficioses propietats nutricionals.

Generalment el nom de suc s'aplica als que són obtinguts per pressió, en tant que els obtinguts per cocció són cridats infusions.

Per la seua banda, el producte obtingut de la cocció de peces càrniques se sol cridar caldo o consomé.

Característiques

Els sucs acabats d'escórrer són un refresc molt nutritiu, principalment per les vitamines que contenen. No obstant, segons passa el temps sense ser consumits van perdent vitamines ràpidament i progressivament. Els sucs conservats en tetra brik, també conegut com tetra pack, solen ser "sucs fets a partir de suc concentrat". Açò significa que després de ser escorreguts han sigut concentrats evaporant l'aigua per mig de calor, i posteriorment se'ls ha afegit aigua per a envasar-los. Açò permet transportar manco aigua i estalviar costs, pero este procés destruïx gran part de les vitamines, lo qual elimina la principal qualitat nutritiva dels sucs.

Per a preparar-los en casa, és necessari posseir un aparat cridat escorredora per a obtindre suc de taronja, lima o naronja. També s'utilisa un extractor per a obtindre suc d'atres fruites o hortalices com les pomes, carlotes, etc.

Alguns líquits trobats en organismes animals són també cridats suc, com per eixemple el suc gàstric.

Veja també