Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
6 bytes eliminats ,  18:54 30 abr 2015
m
Text reemplaça - 'després' a 'despuix'
Llínea 65: Llínea 65:  
=== Comerciants índics ===
 
=== Comerciants índics ===
   −
Des d'antany, Tanzània rebé la visita de comerciants estrangers, primer [[Pèrsia|perses]] i després [[Aràbia|àraps]] (que nomenaren a la Tanzània continental '''''Azania''''', 'Terra de negres'). Estos buscaven especialment espècies, [[esclavitut|esclaus]] i [[marfil]], i en el temps van acabar fundant colònies en la costa com l'illa de [[Zanzíbar]], [[Kilwa]] o [[Pemba]], que servien de port d'embarcament i desembarcament de qualsevol tipo de mercaderies i finalment acabaren convertint-se en una série de chicotets sultanats independents habitats per mestiços àrap-africans. En el [[sigle XVI]], [[Portugal]] va conquistar [[Zanzíbar]] i dominà la regió durant un sigle. En el [[sigle XVIII]], la costa fon anexada per [[Oman]], encara que en [[1832]] s'independisà com un sultanat en capital en Zanzíbar, governat per la dinastia ''Omani''. En les décades següents, Zanzíbar va entrar en decadència degut a la competència dels tractants europeus i hagué d'evacuar a poc a poc els seus dominis en les costes del continent. Finalment, l'illa de Zanzíbar va passar a formar part de l'[[Imperi Britànic]] en [[1896]], després d'una guerra de 38 min., la més curta de la Història.
+
Des d'antany, Tanzània rebé la visita de comerciants estrangers, primer [[Pèrsia|perses]] i despuix [[Aràbia|àraps]] (que nomenaren a la Tanzània continental '''''Azania''''', 'Terra de negres'). Estos buscaven especialment espècies, [[esclavitut|esclaus]] i [[marfil]], i en el temps van acabar fundant colònies en la costa com l'illa de [[Zanzíbar]], [[Kilwa]] o [[Pemba]], que servien de port d'embarcament i desembarcament de qualsevol tipo de mercaderies i finalment acabaren convertint-se en una série de chicotets sultanats independents habitats per mestiços àrap-africans. En el [[sigle XVI]], [[Portugal]] va conquistar [[Zanzíbar]] i dominà la regió durant un sigle. En el [[sigle XVIII]], la costa fon anexada per [[Oman]], encara que en [[1832]] s'independisà com un sultanat en capital en Zanzíbar, governat per la dinastia ''Omani''. En les décades següents, Zanzíbar va entrar en decadència degut a la competència dels tractants europeus i hagué d'evacuar a poc a poc els seus dominis en les costes del continent. Finalment, l'illa de Zanzíbar va passar a formar part de l'[[Imperi Britànic]] en [[1896]], despuix d'una guerra de 38 min., la més curta de la Història.
    
=== Colonialisme europeu ===
 
=== Colonialisme europeu ===
   −
La part continental de l'actual Tanzània, fon adjudicada a [[Alemanya]] durant la [[Conferència de Berlin]] ([[1884]]–[[2050]]). En virtut d'això, es va crear la colònia de l'[[Àfrica Oriental Alemanya]], també coneguda com [[Tanganyika]], que incloïa, ademés de la major part de Tanzània, els actuals estats de [[Ruanda]] i [[Burundi]]. En [[1905]], una rebelió dels [[maji maji]] contra el govern colonial alemany es resolgué en un genocidi en que moriren 75.000 africans. L'Àfrica Oriental Alemanya fon l'única colònia germànica en Àfrica que va resistir les invasions britàniques durant la [[I Guerra Mundial]] gràcies al geni militar del general [[Paul Von Lettow-Vorbeck]], pero després de la firma del [[Tractat de Versalles]] s'entregà la major part de Tanganyika a [[Gran Bretanya]], i [[Ruanda]] i [[Burundi]] a [[Bèlgica]].
+
La part continental de l'actual Tanzània, fon adjudicada a [[Alemanya]] durant la [[Conferència de Berlin]] ([[1884]]–[[2050]]). En virtut d'això, es va crear la colònia de l'[[Àfrica Oriental Alemanya]], també coneguda com [[Tanganyika]], que incloïa, ademés de la major part de Tanzània, els actuals estats de [[Ruanda]] i [[Burundi]]. En [[1905]], una rebelió dels [[maji maji]] contra el govern colonial alemany es resolgué en un genocidi en que moriren 75.000 africans. L'Àfrica Oriental Alemanya fon l'única colònia germànica en Àfrica que va resistir les invasions britàniques durant la [[I Guerra Mundial]] gràcies al geni militar del general [[Paul Von Lettow-Vorbeck]], pero despuix de la firma del [[Tractat de Versalles]] s'entregà la major part de Tanganyika a [[Gran Bretanya]], i [[Ruanda]] i [[Burundi]] a [[Bèlgica]].
   −
Els britànics administraren Tanganyika fins a [[1961]], any en que es va independisar pacíficament i es va convertir en una república davall el govern del moderat [[Julius K. Nyerere|Julius Kambarage Nyerere]], líder de l'[[Unió Africana Nacional del Tanganyika]] (TANU). Per la seua banda, Zanzíbar fon evacuat pels britànics dos anys més tart i es convertí en un país independent davall el govern de [[Sheikh Abeid Amani Karume]] i el partit esquerrà Afro-Shirazi, després de derrocar el sultà. Tanganyika i Zanzibar negociaren una unificació d'abdós estats que va adquirir el nom de Tanzània.
+
Els britànics administraren Tanganyika fins a [[1961]], any en que es va independisar pacíficament i es va convertir en una república davall el govern del moderat [[Julius K. Nyerere|Julius Kambarage Nyerere]], líder de l'[[Unió Africana Nacional del Tanganyika]] (TANU). Per la seua banda, Zanzíbar fon evacuat pels britànics dos anys més tart i es convertí en un país independent davall el govern de [[Sheikh Abeid Amani Karume]] i el partit esquerrà Afro-Shirazi, despuix de derrocar el sultà. Tanganyika i Zanzibar negociaren una unificació d'abdós estats que va adquirir el nom de Tanzània.
    
=== Història recent ===
 
=== Història recent ===
   −
En [[1979]] Tanzània declarà la guerra a Uganda, després que Uganda, liderada per [[Idi Amin]], invadira i tractara d'anexar-se [[Kagera]], una província del nort del país. Tanzània primer va expulsar les forces invasores i després va invadir la pròpia Uganda. El [[11 d'abril]] de 1979 les forces tanzanes junt en les guerrilles ugandeses i ruandeses pregueren la capital, [[Kampala]], i  forçaren al dictador Idi Amin a exiliar-se.
+
En [[1979]] Tanzània declarà la guerra a Uganda, despuix que Uganda, liderada per [[Idi Amin]], invadira i tractara d'anexar-se [[Kagera]], una província del nort del país. Tanzània primer va expulsar les forces invasores i despuix va invadir la pròpia Uganda. El [[11 d'abril]] de 1979 les forces tanzanes junt en les guerrilles ugandeses i ruandeses pregueren la capital, [[Kampala]], i  forçaren al dictador Idi Amin a exiliar-se.
    
En octubre de 1995 Tanzània va celebrar les seues primeres eleccions multipartidistes. L'anterior partit en el poder, [[Barata Cha Mapinduzi]] (CCM), va guanyar folgadament les eleccions i el seu candidat [[Benjamin Mkapa]] jurà el càrrec de president de la República Unida de Tanzània el [[23 de novembre]] de [[1995]].
 
En octubre de 1995 Tanzània va celebrar les seues primeres eleccions multipartidistes. L'anterior partit en el poder, [[Barata Cha Mapinduzi]] (CCM), va guanyar folgadament les eleccions i el seu candidat [[Benjamin Mkapa]] jurà el càrrec de president de la República Unida de Tanzània el [[23 de novembre]] de [[1995]].

Menú de navegació