Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
70 bytes afegits ,  12:55 27 gin 2020
m
Llínea 4: Llínea 4:  
[[Image:Senyera e Serrans.JPG|right|275px|thumb|<center>Senyera en Serrans</center>]]
 
[[Image:Senyera e Serrans.JPG|right|275px|thumb|<center>Senyera en Serrans</center>]]
 
Les '''Torres dels Serrans''' foren construïdes entre [[1392]] i [[1398]] per l'arquitecte [[Pere Balaguer]] per encàrrec dels [[Jurats de Valéncia]]. Va prendre com a model el Portal Real del monasteri del Poblet.  
 
Les '''Torres dels Serrans''' foren construïdes entre [[1392]] i [[1398]] per l'arquitecte [[Pere Balaguer]] per encàrrec dels [[Jurats de Valéncia]]. Va prendre com a model el Portal Real del monasteri del Poblet.  
La seua ubicació fon ocupada anteriorment pel Portal dels Roteros (nomenada Porta d'Alcàntera en temps dels sarraïns), en la Plaça dels Furs, enfront de les Alberedes del [[riu Túria]] i eren l'entrada a la ciutat dels que provenien de la comarca dels Serrans. Este fet és el que lis dona  nom, encara que també s'ha dit que dit nom ve de la principal família que vivia en el carrer homònim.
+
La seua ubicació fon ocupada anteriorment pel Portal dels Roteros (nomenada Porta d'Alcàntera en temps dels sarraïns), en la Plaça dels Furs, enfront de les Alberedes del [[riu Túria]] i eren l'entrada a la ciutat dels que provenien de la comarca dels Serrans. Este fet és el que les dona  nom, encara que també s'ha dit que dit nom ve de la principal família que vivia en el carrer homònim.
    
==  Introducció ==
 
==  Introducció ==
   −
El monument, és una mostra del [[gòtic]] militar i va ser declarat [[Monument Històric Artístic Nacional]] el 3 de [[juny]] de [[1931]]. Dispon de dos torres poligonals simètriques, unides per un cos central, que remarquen el caràcter defensiu; la seua funció no es llimità a estes tasques perquè la seua presència, les fa semblar més a un arc triumfal que a una fortalea defensiva. I com a tal, foren utilitzades en diverses ocasions, com testifiquen documents de l'época.
+
El monument, és una mostra del [[gòtic]] militar i va ser declarat [[Monument Històric Artístic Nacional]] el [[3 de juny]] de [[1931]]. Dispon de dos torres poligonals simètriques, unides per un cos central, que remarquen el caràcter defensiu; la seua funció no es llimità a estes tasques perque la seua presència, les fa semblar més a un arc triumfal que a una fortalea defensiva. I com a tal, foren utilisades en diverses ocasions, com testifiquen documents de l'época.
    
:Un eixemple lo tenim en este fragment  d'En [[Ricart Garcia Moya]]:
 
:Un eixemple lo tenim en este fragment  d'En [[Ricart Garcia Moya]]:
Llínea 14: Llínea 14:     
::“ ...en l'assalt a la Serra d'Espadà, l'eixèrcit del Regne -debilitat pel mal d'Almenara- va contar en el reforç de 4.000 lansquenets alemanys, cedits pel rei Carles I de Valéncia.
 
::“ ...en l'assalt a la Serra d'Espadà, l'eixèrcit del Regne -debilitat pel mal d'Almenara- va contar en el reforç de 4.000 lansquenets alemanys, cedits pel rei Carles I de Valéncia.
::Precisament, els alemanys van tindre l'honor d'acompanyar a la Real Senyera per la tornada triumfal a Valéncia, "entraren-la per damunt el portal dels Serrans", mercé concedida pel governador del Regne El senyor Don Hieromi de Cabanyelles, en tindre autoritat sobre el protocol de la regnícola ensenya.
+
::Precisament, els alemanys varen tindre l'honor d'acompanyar a la Real Senyera per la tornada triumfal a Valéncia, "entraren-la per damunt el portal dels Serrans", mercé concedida pel governador del Regne El senyor Don Hieromi de Cabanyelles, en tindre autoritat sobre el protocol de la regnícola ensenya.
::Hi ha molts detalls que han sigut interpretats erròneament en els nostres dies. Un Jurat en Cap de 1526, dels que acompanyaven a la bandera junt en el governador del Regne, no equivalia a un regidor de l'actual Ajuntament de Valéncia, sino al d'un alt comandament de l'eixèrcit."(...)
+
::Hi ha molts detalls que han segut interpretats erròneament en els nostres dies. Un Jurat en Cap de 1526, dels que acompanyaven a la bandera junt en el governador del Regne, no equivalia a un regidor de l'actual Ajuntament de Valéncia, sino al d'un alt comandament de l'eixèrcit."(...)
 
   
 
   
::"Darrere de la victòria a Espadà, l'entrada triumfal de la Real Senyera en Valéncia (25 de setembre de 1526) va ser apoteòsica: quatre mil alemanys de cinc en cinc en filera, en escopetes, piques i "espases de tres pams, amples com tres dits" formaven la vanguarda de la desfilada; després "venien els tabals, trompetes i ministres" i el Justícia Criminal en la Real Senyera o bandera del Rat Penat junt en "Hieroni Cabanyelles", governador general del Reyne de Valéncia, ab oficials reals e el capità dels alemanys Rogondolfo" i les companyies valencianes.
+
::"Darrere de la victòria a Espadà, l'entrada triumfal de la Real Senyera en Valéncia (25 de setembre de 1526) va ser apoteòsica: quatre mil alemanys de cinc en cinc en filera, en escopetes, piques i "espases de tres pams, amples com tres dits" formaven la vanguarda de la desfilada; despuix "venien els tabals, trompetes i ministres" i el Justícia Criminal en la Real Senyera o bandera del Rat Penat junt en "Hieroni Cabanyelles", governador general del Reyne de Valéncia, en oficials reals e el capità dels alemanys Rogondolfo" i les companyies valencianes.
   −
::Tanta expectació com els alemanys -especialment la companyia armada en "espases de dos mans"- despertava en l'eixèrcit del Regne els famosos canons de Xàtiva, artilleria de campanya que ya va estar present al començament de la sublevació en el sege de Benaguasil: "les dos bombardes de Xàtiva; la que sa nomena el Bou i la que es diu el Porc". Precisament en la solemne entrada de la Real Senyera en la catedral, i en el cerimoniós ingrés en la Sala de l'archiu, es van disparar grans canons: "Quan dalt la Bandera a la Seu i a la Sala, tiraren grans bombardes".[[Image:Real Senyera Coronada.jpg|right|thumb|<center>Real Senyera Coronada</center>]]
+
::Tanta expectació com els alemanys -especialment la companyia armada en "espases de dos mans"- despertava en l'eixèrcit del Regne els famosos canons de Xàtiva, artilleria de campanya que ya va estar present al començament de la sublevació en el sege de Benaguasil: "les dos bombardes de Xàtiva; la que sa nomena el Bou i la que es diu el Porc". Precisament en la solemne entrada de la Real Senyera en la catedral, i en el cerimoniós ingrés en la Sala de l'archiu, es varen disparar grans canons: "Quan dalt la Bandera a la Seu i a la Sala, tiraren grans bombardes".[[Image:Real Senyera Coronada.jpg|right|thumb|<center>Real Senyera Coronada</center>]]
      −
Per tant, en [[1526]] la [[Real Senyera]] va ser acompanyada per milers de lansquenets alemanys i companyies valencianes, grans canons de [[Xàtiva]], cos armat del [[Centenar de la Ploma]] i el Virrei, música marcial de tabals, pifres i trompetes. I no és per molestar. Pero, va haver-hi en alguna de les que ara es titulen "comunitats històriques" ([[Catalunya]], [[País Vasc]], [[Galícia]]...) una bandera equiparable a la Real Senyera en tant que valor material, històric i protocolari? Sospite que no."
+
Per tant, en l'any [[1526]] la [[Real Senyera]] va ser acompanyada per milers de lansquenets alemanys i companyies valencianes, grans canons de [[Xàtiva]], cos armat del [[Centenar de la Ploma]] i el Virrei, música marcial de tabals, pifres i trompetes. I no és per molestar. Pero, va haver en alguna de les que ara es titulen "comunitats històriques" ([[Catalunya]], [[País Vasc]], [[Galícia]]...) una bandera equiparable a la Real Senyera en tant que valor material, històric i protocolari? Sospite que no."
    
== L'edifici. ==
 
== L'edifici. ==
Llínea 28: Llínea 28:  
[[Image:Escut Real Serrans.jpg|rigth|thumb|<center>Escut Real.</center>]]
 
[[Image:Escut Real Serrans.jpg|rigth|thumb|<center>Escut Real.</center>]]
 
[[Image:Filigrana flamígera Serrans.jpg|thumb|Filigrana flamígera de l'arc de triumf central.]]
 
[[Image:Filigrana flamígera Serrans.jpg|thumb|Filigrana flamígera de l'arc de triumf central.]]
Cada una de les torres posseïx tres plantes voltades, unides per un cos central més davall, decorat en una filigrana d'estil flamíger. La part posterior presenta unes escales afegides en el [[sigle XIV]]. Les torres estan descobertes per la part posterior (gola oberta), per a que aixina, un eixèrcit assaltant no poguera fer-les servir contra la ciutat. Lo mateix passà després en la construcció de les [[Torres de Quart]].
+
Cada una de les torres posseïx tres plantes voltades, unides per un cos central més devall, decorat en una filigrana d'estil flamíger. La part posterior presenta unes escales afegides en el [[sigle XIV]]. Les torres estan descobertes per la part posterior (gola oberta), per a que aixina, un eixèrcit assaltant no poguera utilisar-les contra la ciutat. Lo mateix passà despuix en la construcció de les [[Torres de Quart]].
    
La fabrica està realisada en murs de maçoneria i selleria molt cuidada, per a la que se varen utilisar roques de pedreres pròximes com [[Alginet]] i [[Rocafort]].
 
La fabrica està realisada en murs de maçoneria i selleria molt cuidada, per a la que se varen utilisar roques de pedreres pròximes com [[Alginet]] i [[Rocafort]].
Llínea 42: Llínea 42:  
===Presó===
 
===Presó===
   −
En [[juliol]] de [[1586]], l'incendi provocat en la càrcel de la Casa de la Ciutat obligà a traslladar als presos nobles, cavallers i generosos a atres dependències, entre elles les Torres de Serranas.  Aixina que les torres albergarien des de fins del [[sigle XVI]] i fins al [[sigle XIX]] una de les presons de la ciutat, lo que motivà el tancament de les estàncies cap a la zona interna, la seua subdivisió interior i atres obres de acondicionament per a este fi, com successius enreixats, que varen alterar substancialment el conjunt, encara que serviren en part per a conservar les torres, quan a partir de [[1865]] començà el derrocament de la [[muralla de Valéncia]].
+
En [[juliol]] de [[1586]], l'incendi provocat en la càrcel de la Casa de la Ciutat obligà a traslladar als presos nobles, cavallers i generosos a atres dependències, entre elles les Torres dels Serrans.  Aixina que les torres albergarien des de fins del [[sigle XVI]] i fins al [[sigle XIX]] una de les presons de la ciutat, lo que motivà el tancament de les estàncies cap a la zona interna, la seua subdivisió interior i atres obres de acondicionament per a este fi, com successius enreixats, que varen alterar substancialment el conjunt, encara que serviren en part per a conservar les torres, quan a partir de [[1865]] començà el derrocament de la [[muralla de Valéncia]].
A continuació aportem algunes senyes històriques i anécdotes procedents dels treballs de l'historiador el senyor [[Ricart Garcia Moya]], que sense dubte mos seran de gran utilitat per a cerciorar-nos de lo emblemàtic i funcional que era este símbol del [[Regne de Valéncia|Regne]] i atres aportacions de la web del senyor J. Diez Arnal.
+
A continuació aportem algunes senyes històriques i anècdotes procedents dels treballs de l'historiador el senyor [[Ricart Garcia Moya]], que sense dubte mos seran de gran utilitat per a cerciorar-nos de lo emblemàtic i funcional que era este símbol del [[Regne de Valéncia|Regne]] i atres aportacions de la web del senyor J. Diez Arnal.
    
===Funció simbòlica i avís de guerra.===
 
===Funció simbòlica i avís de guerra.===
Llínea 51: Llínea 51:     
===Pistes de la llabor defensiva===
 
===Pistes de la llabor defensiva===
“En la seua part posterior podem observar la bella escala que dona accés a la planta noble, on els jurats i els cavallers rebien les visites ilustres de la ciutat, i els arcs gòtics que mantenen l'estructura defensiva, així com la campana procedent del convent de Sant Antoni Abad, situat llavors en l'horta, hui en el carrer de Sagunt, que en [[1363]] alertà a la població de l'atac de les tropes del Rei de Castella, el senyor Pedro I el Cruel, en guerra contra el Rei d'Aragó, el senyor [[Pere IV el Cerimoniós]].  
+
“En la seua part posterior podem observar la bella escala que dona accés a la planta noble, a on els jurats i els cavallers rebien les visites ilustres de la ciutat, i els arcs gòtics que mantenen l'estructura defensiva, aixina com la campana procedent del convent de Sant Antoni Abat, situat llavors en l'horta, hui en el carrer de Sagunt, que en [[1363]] alertà a la població de l'atac de les tropes del Rei de Castella, el senyor Pedro I el Cruel, en guerra contra el Rei d'Aragó, el senyor [[Pere IV el Cerimoniós]].  
    
Esta campana va patir una mossa en [[1813]] durant el sege de les tropes franceses en la [[Guerra de la Independència]], per lo que està fora d' us.  
 
Esta campana va patir una mossa en [[1813]] durant el sege de les tropes franceses en la [[Guerra de la Independència]], per lo que està fora d' us.  
 
(...)
 
(...)
  −
      
== Per a rematar ==
 
== Per a rematar ==
 
[[Image:Gàrgola1.jpg|thumb|<center>Una de les gàrgoles</center>]]
 
[[Image:Gàrgola1.jpg|thumb|<center>Una de les gàrgoles</center>]]
 
[[Image:Cos central.jpg|rigth|thumb|<center>Cos central vist des de terra</center>]]   
 
[[Image:Cos central.jpg|rigth|thumb|<center>Cos central vist des de terra</center>]]   
La reconstrucció lenta, pero constant, se va efectuar totalment i el gòtic edifici -borrades les senyals carcelàries- es va mostrar grandiós com un dels [[monuments històrics]] i artístics mes bells de [[Valéncia]].  
+
La reconstrucció lenta, pero constant, se va efectuar totalment i el gòtic edifici -borrades les senyals carcelàries- es va mostrar grandiós com un dels [[monuments històrics]] i artístics més bells de [[Valéncia]].
 +
 
 +
Les Torres dels Serrans repleguen abans que res, l'espirit de govern de la ciutat. Realisades en estil gòtic, la seua construcció buscava des dels seus inicis, arrebatar el control de les muralles de la ciutat als elements nobiliaris que controlaven determinats trossos de les dites muralles, sent esta una de les causes que portarà al Consell de la ciutat - controlat pel patriciat urbà- a encarregar la realisació de la dita obra.  
   −
Les Torres dels Serrans repleguen abans que res, l'espirit de govern de la ciutat. Realisades en estil gòtic, la seua construcció buscava des dels seus inicis, arrebatar el control de les muralles de la ciutat als elements nobiliaris que controlaven determinats trossos de les dites muralles, sent esta unes de les causes que portarà al Consell de la ciutat - controlat pel patriciat urbà- a encarregar la realisació de la dita obra.  
+
En els durs anys de la [[Guerra Civil Espanyola|Guerra Civil]] varen ser triades per la seua solidea com a depòsit dels fondos pictòrics del [[Museu del Prat]].
 +
Han segut retratades i descrites pel viager anglés Henry Cook en els seus "Annales" publicats en [[Londres]] en [[1585]], i també pel francés Jouvín, en el seu "Voyage" de [[1672]]. Laborde, un atre francés, enviat com a espia per [[Napoleó]] en [[1813]], es quedà subjugat per la bellea i solidea d'esta construcció, considerada com la més brillant obra gòtica defensiva de la Península Ibèrica.  
   −
En els durs anys de la [[Guerra Civil Espanyola|Guerra Civil]] varen ser triades per la seua solidea com a depòsit dels fons pictòrics del [[Museu del Prat]].
+
Des de l'any [[1404]] en el Rei [[Martí I l'Humà]] i fins a [[1976]], en el Rei [[Joan Carles I]], les torres han segut testimonis mudes de les primeres entrades de 22 sobirans de la [[Corona d'Aragó]], rumbo a la Sèu. (J.D.A.)
Han sigut retratades i descrites pel viager anglés Henry Cook en els seus "Annales" publicats en [[Londres]] en [[1585]], i també pel francés Jouvín, en el seu "Voyage" de [[1672]]. Laborde, un atre francés, enviat com a espia per [[Napoleó]] en [[1813]], es quedà subjugat per la bellea i solidea d'esta construcció, considerada com la més brillant obra gòtica defensiva de la Península Ibèrica.  
     −
Des de l'any [[1404]] en el Rei [[Martí I l'Humà]] i fins a [[1976]], en el Rei [[Joan Carles I]], les torres han sigut testimonis mudes de les primeres entrades de 22 sobirans de la Corona d'Aragó, rumbo a la Sèu. (J.D.A.)
+
==Vore també==
 +
*[[Muralla àrap de Valéncia]]
 +
*[[Torres de Quart]]
    
==Referències==
 
==Referències==
{{Reflist}}
   
{{Reflist}}
 
{{Reflist}}
   Llínea 77: Llínea 78:  
*Coscolla Sanz, Vicent. La Valencia Musulmana. Valéncia. 2003. ISBN 84-87398-75-8
 
*Coscolla Sanz, Vicent. La Valencia Musulmana. Valéncia. 2003. ISBN 84-87398-75-8
   −
  −
  −
==Vore també==
  −
  −
*[[Muralla àrap de Valéncia]]
  −
*[[Torres de Quart]]
   
==Enllaços externs==
 
==Enllaços externs==
 
*[http://www.elreinodevalencia.es/index.php?option=com_content&task=blogsection&id=5&Itemid=28 Galeria fotogràfica, fotos antigues de Valéncia.]
 
*[http://www.elreinodevalencia.es/index.php?option=com_content&task=blogsection&id=5&Itemid=28 Galeria fotogràfica, fotos antigues de Valéncia.]
    +
{{Monuments de Valéncia}}
 +
 +
[[Categoria:Arquitectura]]
 +
[[Categoria: Arquitectura valenciana]]
 +
[[Categoria:Arquitectura gòtica]]
 
[[Categoria:Monuments del Regne de Valéncia]]
 
[[Categoria:Monuments del Regne de Valéncia]]
[[Categoria: Arquitectura valenciana]][[Categoria:Arquitectura gòtica]]
  −
{{Monuments de Valéncia}}
   
[[Categoria:Monuments de la ciutat de Valéncia]]
 
[[Categoria:Monuments de la ciutat de Valéncia]]
 +
[[Categoria:Portes de la ciutat de Valéncia]]
107 008

edicions

Menú de navegació