Ajuntament de Vilarreal
Museu de la Ciutat Casa de Polo

Vilarreal és una ciutat de la Comunitat Valenciana. Situada en el surest de la província de Castelló, en la comarca de la Plana Baixa. Conta en 50.893 habitants (INE 2019).

La ciutat, dedicada en la primera mitat del sigle XX al cultiu dels cítrics, presenta en l'actualitat una important indústria del taulell. És també ara internacionalment coneguda pel seu equip de fútbol, el Vilarreal CF.

Història

El 20 de febrer de l'any 1274, el Rei Jaume I d'Aragó, en el seu afany d'afiançar la conquista Valéncia, va decidir construir una Vila a escassa distància de Burriana, llavors ocupada pels moros, en un lloc estratègic de gran importància per trobar-se en les proximitats de la Via Augusta i del Riu Millars. Aquella primera vila migeval es llimitava a un recint de forma rectangular amurallat i disponia d'un carrer central en direcció nort-sur i una atra d'est-oest en l'intersecció del qual es va situar la Plaça de la Vila (Plaça Major). A pesar de que la seua economia va estar basada fins a inicis del passat sigle, en l'agricultura; en l'actualitat gràcies a les seues importants indústries, s'ha convertit en la segona població (en número d'habitants) de la província de Castelló i és coneguda en la major part del món pel seu equip de fútbol que milita en la primera divisió del fútbol espanyol i les seues importants empreses relacionades en la ceràmica.

Partides

El terme municipal de Vilarreal està format per les següents zones rurals:

  • Carinyena.
  • Pinella.
  • Solades.
  • Madrigal.
  • Pla Redó.

Localitats llimítrofs

Vilarreal llimita en les localitats de Almassora, Onda, Bechí, Nules, Les Alqueries i Borriana, totes elles de la província de Castelló.


Municipis de La Plana Baixa

Aïn    Alcúdia de Veo    Alfondeguella    Almenara    Les Alqueries    Artana    Bechí    Borriana    Chilches    Eslida    La Llosa    Moncofa    Nules    Onda    Ribesalbes    Suera    Tales    La Vall d'Uxó    Vilarreal    La Vilavella