Diferència entre les revisions de "Yukonita"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Pàgina nova, en el contingut: «250px|miniaturadeimagen|Yukonita La '''yukonita''' és un mineral arseniat enquadrat en la classe dels minerals fosfats.<ref>...»)
 
 
(No es mostren 6 edicions intermiges d'2 usuaris)
Llínea 1: Llínea 1:
 
[[Archiu:Yukonite-296899.jpg|250px|miniaturadeimagen|Yukonita]]
 
[[Archiu:Yukonite-296899.jpg|250px|miniaturadeimagen|Yukonita]]
La '''yukonita''' és un mineral arseniat enquadrat en la classe dels [[minerals fosfats]].<ref>Tyrrell, J.B. & Graham, R.P.D. (1913). «Yukonite, a new hydrous arsenate of iron and calcium, from the Tagish Lake, Yukon Territory, Canada; with a note on the associated symplesite». Trans. Roy. Soc. Canada (en inglés) 7 (IV): 3, 13-18.</ref> Fon descoberta en 1913 una mina junt al [[llac Tagish]], en el territori del [[Yukon]] ([[Canadà]]),<ref>Palache, C.; Berman, H. & Frondel, C. (1951). Dana’s system of mineralogy. v. II. pp. 953-955.</ref> sent nomenada aixina per esta localisació.
+
La '''yukonita''' és un mineral arseniat enquadrat en la classe dels [[minerals fosfats]].<ref>Tyrrell, J.B. & Graham, R.P.D. (1913). «Yukonite, a new hydrous arsenate of iron and calcium, from the Tagish Lake, Yukon Territory, Canada; with a note on the associated symplesite». Trans. Roy. Soc. Canada (en anglés) '''7''' (IV): 3, 13-18.</ref>  
 +
 
 +
Fon descoberta en l'any [[1913]] en una mina junt al [[llac Tagish]], en el territori del [[Yukon]] ([[Canadà]]),<ref>Palache, C.; Berman, H. & Frondel, C. (1951). Dana’s system of mineralogy. v. II. pp. 953-955.</ref> sent nomenada aixina per esta localisació.
 +
 
 +
== Característiques químiques ==
 +
És un òxit-arseniat hidratat de [[ferro]] i [[calci]], fàcilment confòs en l'[[arseniosiderita]] de la que es distinguix solament en mijos radiomètrics, encara que la yukonita baix rajos-X és freqüentment un gel amorfo que forma cristals débilment en el sistema cristalí ortorròmbic.​ Els trossos de yukonita crepiten sorollosament en la calor o quan són sumergits en [[aigua]] per la fuga del diòxit de carbono inclós.  
  
 
== Referències ==
 
== Referències ==
 
<references/>
 
<references/>
 +
 +
* [https://www.mindat.org/min-4377.html Yukonita, en mindat.org]
 +
* [http://webmineral.com/data/Yukonite.shtml Yukonita, en webmineral.com]
 +
 +
== Bibliografia ==
 +
* Ross, D.R. & Post, J.E. (1997). «New data on yukonite». Powder Diffraction (en [[anglés]]) 12: 113-116
 +
* Pieczka, A.; Golebiowska, B. & Franus, W. (1998). «Yukonite, a rare Ca-Fe arsenate, from Redziny (Sudetes, Poland)». Eur. J. Mineral. (en anglés) 10: 1367-1370
  
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==

Última revisió del 15:01 11 abr 2024

Yukonita

La yukonita és un mineral arseniat enquadrat en la classe dels minerals fosfats.[1]

Fon descoberta en l'any 1913 en una mina junt al llac Tagish, en el territori del Yukon (Canadà),[2] sent nomenada aixina per esta localisació.

Característiques químiques[editar | editar còdic]

És un òxit-arseniat hidratat de ferro i calci, fàcilment confòs en l'arseniosiderita de la que es distinguix solament en mijos radiomètrics, encara que la yukonita baix rajos-X és freqüentment un gel amorfo que forma cristals débilment en el sistema cristalí ortorròmbic.​ Els trossos de yukonita crepiten sorollosament en la calor o quan són sumergits en aigua per la fuga del diòxit de carbono inclós.

Referències[editar | editar còdic]

  1. Tyrrell, J.B. & Graham, R.P.D. (1913). «Yukonite, a new hydrous arsenate of iron and calcium, from the Tagish Lake, Yukon Territory, Canada; with a note on the associated symplesite». Trans. Roy. Soc. Canada (en anglés) 7 (IV): 3, 13-18.
  2. Palache, C.; Berman, H. & Frondel, C. (1951). Dana’s system of mineralogy. v. II. pp. 953-955.

Bibliografia[editar | editar còdic]

  • Ross, D.R. & Post, J.E. (1997). «New data on yukonite». Powder Diffraction (en anglés) 12: 113-116
  • Pieczka, A.; Golebiowska, B. & Franus, W. (1998). «Yukonite, a rare Ca-Fe arsenate, from Redziny (Sudetes, Poland)». Eur. J. Mineral. (en anglés) 10: 1367-1370

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons