Amèrica Central

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Localisació de l'Amèrica Central en un mapamundi

Amèrica Central és un subcontinent, una part del continent americà compresa entre Guatemala i Panamà.

Inclou, d'oest a est:

Història

Abans de l'arribada dels espanyols, a la zona habitaven les denominades civilitzacions de Mesoamèrica i algunes tribus de natius nort-americans a la franja nort. En la conquista hispànica, estes pobles varen ser assimilats o destruïts i va instalar-se una cultura mestissa, de forta influència espanyola, baix el poder de Guatemala.

En l'any 1811 varen iniciar-se els moviments independentistes en la regió, començant en les revoltes de El Salvador. Els diferents països resultants varen mantindre els lligams llingüístics i econòmics que portarien a la creació de la Organización de Estados Centroamericanos (ODECA), una institució que busca la integració dels diferents estats del subcontinent.

Geografia

Tota la zona és un istme que unix dos subcontinents americans. La travessa la serra Central que en determina l'orografia, en paisages de montanya. A causa de la seua ubicació entre plaques tectòniques, la regió presenta una gran activitat sísmica i volcànica. Centreamèrica destaca per la seua biodiversitat, en un 7%[1] del total mundial i multitut d'espècies endèmiques. El clima predominant és el clima tropical.

Economia

Es considera que està composta per països en vies de desenroll, en una economia depenent en excés del sector primari i emigració de la població local a la cerca de treball. El turisme és una font d'ingressos molt important, atret per la varietat de paisages naturals de la regió, especialment en Costa Rica, el país més avançat.

Referències